Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Møt NHHS’ nyeste ridder


NHHS' nyeste ridder. Foto: Victor Vanhullebusch, Foto NHHS.
25. oktober 2021
Sist oppdatert: 21. mars 2022

Oppe på Hylla i Aulaen møter jeg min første ridder. Ole Helge Førde Tvedt mottok utmerkelsen ved NHHS sitt 85-årsjubileum tidligere i høst. 

Samtidig som intervjuet går sin gang blir vi vitne til øvelser for 5. kullsshow, og Aulaen fylles til tider med høy musikk fra blant annet Avicii og Rihanna. Vi befinner oss i hjertet av NHHS.

I NHHS sine vedtekter står det at

 

«Ridder av De Niidkiære Kremmere er NHHS sin høyeste æresorden, og kan kun

gis til tidligere eller nåværende medlemmer av NHHS som gjennom ekstraordinært

engasjement over tid har vist seg verdig tittelen.»

 

– Du er jo studentforeningens nyeste ridder. Hvem er du utover dette?

Førde Tvedt ler og forklarer at han ikke vet hva han skal svare, men kan etter hvert berette om at han er født i 1992 og fra et lite sted i tidligere Sogn og Fjordane som heter Kyrkjebø. Før han begynte på Norges Handelshøyskole tok han en bachelor i medieproduksjon ved Høgskulen i Volda.

 Jeg begynte på NHH i 2014, og hadde nesten tre gode år her før jeg ga meg som NHH-student.

Det siste året som NHH-student gikk han samtidig et år på medievitenskap ved UiB, før han begynte på en bachelor i TV-produksjon ved samme studieinstitusjon som han fullførte våren 2020.

Siden Førde Tvedt hadde studert før så var han ikke så engasjert i Førstekullsuken (FKU) i 2014. Han ble ikke med på alle nachspiel og var litt smålei festing, men én konsert skulle legge føringen for resten av hans tid på NHH.

 Jeg husker at jeg var på en konsert og så kom jeg ikke lengre bort enn til jibben til K7 Minutter. Og husk at da kom jeg rett fra en teknisk utdannelse. Jeg innså hvor gøy flerkameraproduksjon kunne være og at jeg ikke følte meg helt ferdig med slikt arbeid. Jeg endte med å stå halve konserten der bak og jeg fulgte mer med på dem, på skjermene og på det tekniske enn konserten. Så jeg visste egentlig med en gang hvilken gruppe jeg skulle være med i.

Brukte tre av fire ferieuker på Aulaen

– Du har jo blitt slått til ridder for arbeidet du har gjort med Aulaen. Fortell litt om det.

 Det er stort sett det og arbeidet med mediebilen under Bergesbaneløpet i 2016 og 2017 (BBL. Red anm.), men det er stort sett her i Aulaen jeg har vært.

Ole Helge Førde Tvedt og gjengen opererte med tungt maskinert under BBL 2017. Foto: Charlotte Durieux, Foto NHHS.

– Hva er det som har gjort at akkurat dette har gitt deg ridderstatus?

Han ler, og svarer ydmykt:

 Akkurat det kan ikke jeg svare på. Jeg har ikke nominert meg selv!

– Men hvis du skulle gjettet?

Jeg har brukt veldig mange timer her. Det var en del år der jeg var med på nesten samtlige arrangementer og bidratt enten bak kamera eller være med å organisere det.

Han er her i dag frivillig på egen fritid for å fullføre prosjektet og legger ned noen timer her og der.

 Det er mest fordi jeg vil unngå å ta fri fra jobb. I sommer brukte jeg tre av fire ferieuker på å være her.

Søkte om 6 millioner kroner

Vår nye ridder var ferdig som student våren 2020, og har jobbet i TV2 i to år. Så hva motiverer en mann i fulltidsjobb og som har fullført andre studier til å gjøre en slik innsats for studentene ved NHH?

For noen år siden startet K7 Minutter og Teknisk Gruppe CRAP: Campus Rehabilitering & Aula-Pampeveldet. Førde Tvedt forteller at de søkte til Kjernestyret (KS) om 6 millioner kroner til prosjektet i begynnelsen av 2020.

Arbeidsplassen oppe på Hylla. Foto: Privat.

 Vi gikk hardt ut og sa at når Aulaen skal pusses opp, så må NHHS henge på. Vi fikk blankt avslag. De bare lo av oss og sa at det bare var å glemme, og så i fjor høst kom KS og lurte på om vi ville starte på nytt.

Ole Helge har siden 2016 vært med i mange møter med Statsbygg og NHH om Aulaen. På dette tidspunktet startet renoveringsprosjektet av hele NHH. Ifølge Førde Tvedt skulle Statsbygg vurdere om de hadde råd til Aulaen. De bestemte seg for å stryke Aulaen fra prosjektet og begynte å jobbe med resten av skolen før Aulaen plutselig ble inkludert igjen i 2019.

 Da måtte vi bare pushe på!

 Jeg vil fullføre aulaen

Aulaen i seg selv ble helt totalrenovert, men Statsbygg hadde røsket ut alt av kabling, og da måtte NHHS uansett ha gjort noe, forteller ildsjelen.

Fram til 2020 var aulaen et sånt lappeteppe: en gjorde noe på 80-tallet, noe på 90-tallet, og så videre. Det var ingen sammenheng i ting. Det er litt av grunnen til at jeg har fortsatt: Jeg vil fullføre aulaen.

– Du har jobbet beinhardt for å sikre at Aulaen skulle bli slik den er i dag?

Ikke bare meg alene!

– Men hva er grunnen til at akkurat du da har fått utmerkelsen?

Det er mye mulig de andre i prosjektet nominerte meg. Jeg har vært med fra starten av, og var leder i K7 Minutter da renoveringsprosjektet ble igangsatt. Det var derfor naturlig at jeg deltok på møtene med NHH og Statsbygg.

Ridderseremonien

Jubileet var første gangen han var publikum i Aulaen siden 2014. Han smiler og ler mens han forteller at han ikke mestret denne rollen hundre prosent.

Leder av Kjernestyret, Stine Stolpestad, slår Førde Tvedt til ridder. Foto: Victor Vanhullebusch, Foto NHHS.

Jeg klarte ikke helt å la være. Jeg måtte bort å snu litt på et kamera og svarte på spørsmål, men det var litt rart å være publikum. Jeg ser jo alle sånne tekniske ting som kanskje ikke alle andre legger merke til.

Ridderseremonien var veldig formell med sverd, og han fikk medalje og et diplom som bekreftelse på hans nye status.

– Får du noen fordeler eller er det mest symbolsk?

Jeg tror det er mest symbolsk, men sånn på middagen endte jeg jo opp med å sitte sammen med alle KS-pampene. Hver gang noen skulle ha noe i glasset, så måtte jeg få først. Men jeg vet i hvert fall ikke om noen fordeler utover det.

– Er det mer en eksklusiv klubb?

Man kommer kanskje gratis inn på Aulashow, men det har ikke jeg hatt noen problemer med tidligere, sier han med glimt i øyet.

Venner for livet

For mange i NHHS er det gjerne etterfesten som gjelder, forteller han. Men for han og gjengen i K7 Minutter har det handlet om samholdet, kreativiteten og det å ha det gøy sammen. Han forteller at uten dem så hadde det nok ikke blitt brukt like mye tid på Aula.

Det er jo det som er greia med NHHS: Man får seg venner. En slik spesialisert gruppe som K7 Minutter er en veldig nerdete gruppe, og så drar man ut i verden når man er ferdig som student, men det er fortsatt moro å nerde litt sammen.

Han ser tilbake på tiden på NHH med et smil.

Jeg kommer aldri til å angre på at jeg gikk på NHH. Selv om du ikke blir økonom, så får du med deg en erfaring som en kommer til å få bruk for i andre sammenhenger i livet.

 

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram