Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Vokter målet for Norge og gjør regresjonsanalyser på NHH: – Ikke alltid like lett å få til

Mathias Dyngeland (29) har flere jern i ilden. Foruten å være keeper på Brann og landslaget, er han også masterstudent ved Norges Handelshøyskole (NHH). 

Travel høst: Mathias Dyngeland sjonglerer livet som keeper for Brann og landslaget, NHH-studier og småbarnsfarlivet. Foto: Ruben Vestbøstad Vik/Foto NHHS
25. oktober 2024
Sist oppdatert: 25. oktober 2024

Etter et knepent tap under treningen møter vi sisteskansen på Brann Stadion for en prat om å kombinere tilværelsen som en av Norges beste keepere, være masterstudent ved NHH, familielivet, og ikke minst videodømming (VAR).

Aldri vært i en forelesning

Det å balansere fotballkarrieren og studier er ikke fremmed for Branns keeper, som blant annet har en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskulen på Vestlandet (HVL), som han fullførte i 2020. Etter å ha gått til Brann i januar 2022, begynte han på NHH høsten 2023. Det er åpenbart at det ikke er barnemat å balansere masterstudier, familielivet og fotballkarrieren, men Dyngeland tar studiene i sitt eget tempo.

– Jeg begynte i fjor høst, men det har ikke blitt så mange studiepoeng for min del. Jeg prøver å ta ett til to fag per semester, og gradvis bygge mastergraden. Jeg fokuserer mest på Brann, men det er veldig kjekt å tilegne seg kompetanse på andre fagområder.

Dyngeland forteller at han står mellom å ha Finans eller Business Analytics som hovedprofil, og velger derfor fag der disse profilene overlapper med hverandre. 

– Dette semesteret tar jeg econometrics, og så er jeg litt usikker på om jeg skal ta noe mer, det har litt med eksamensform. Jeg ønsker ikke å ha for mye forfall fra fotballen, så jeg foretrekker hvis det er en prosjektbasert eksamen. Dette er jo ikke alltid like lett å få til, men jeg prøver å tilpasse meg slik at eksamen ikke kolliderer med jobben.

Alene med keeper: Dyngeland måtte se seg slått på dagens trening. Foto: Ruben Vestbøstad Vik/Foto NHHS

Selv om man kanskje klarer å kombinere noen fag i semesteret med fotballen, er det noe av studentlivet som ryker. Dyngeland røper nemlig at han aldri har vært i en forelesning, selv om han har studert ved siden av fotballen i drøyt fem år totalt.

Håper NHH er fleksible

I tillegg til både masterstudier, medaljejakt og landslagsspill denne høsten, har det skjedd mye for Brann sin sisteskanse utenfor banen denne høsten. 

– Denne høsten har det vært veldig mye utenom skole og jobb. Jeg har fått en liten sønn som har vært gjennom litt dessverre, så det har ikke vært veldig mye skole ved siden av jobben. Jeg prøver å jobbe med skole minst to timer hver dag, men det er ikke sånn at jeg klarer å jobbe hver dag, i hvert fall ikke når jeg har en liten gutt hjemme, så jeg må være litt selektiv med når jeg skal sette meg ned. Jeg prøver å kombinere det så godt jeg kan, men det er jo ikke optimalt.

Videre forteller keeperen at så lenge han spiller i Eliteserien, får han innvilget toppidrettsstatus. Dette tillatter at han har en redusert progresjon på studiene, og ser for seg å være ferdig i midten av 30-årene.

– Planen er at når jeg er ferdig med å spille fotball, og det livet er over, som gjerne er når du er rundt 35 og kroppen har fått nok av toppidrett, at jeg forhåpentligvis er ferdig med studiet. Jeg håper virkelig at NHH er fleksible, for jeg har veldig lyst til å fullføre mastergraden der, selv om det ikke går så veldig fort.

For eller mot VAR?

Det er ikke hver dag man får intervjue en Eliteseriespiller, så muligheten ble for god til å ikke diskutere fotball med landslagskeeperen. Bergensgutten forteller at det å spille for Brann alltid har vært drømmen, og føler at det å kunne spille for favorittlaget sitt har bidratt mye til hans enorme utvikling de siste årene.

– Når jeg var ung gutt, satt jeg og så på Brann når de vant gull i 2007, og drømmen har jo egentlig alltid vært å spille til her. Jeg bodde 11 år borte fra Bergen, fra jeg var 16 til jeg var 27, så det var godt å flytte hjem og være litt mer med familie og venner. Jeg synes det ikke er stressende å komme på jobb, og jeg har veldig lave skuldre. Jeg nyter rett og slett øyeblikket. I tillegg hjelper det veldig å få mye tillit fra trenerteamet, som gjør at jeg får kontinuitet og muligheten til å spille mange kamper.

Videre forteller Dyngeland at han ikke har særlig stor interesse for fotball utenom jobben.

Sisteskansen til Brann stiller seg positiv til å fortsette med VAR. Foto: Ruben Vestbøstad Vik/Foto NHHS

– Jeg elsker å spille fotball, men jeg ser veldig lite på det. Jeg setter meg ikke med ned i helgen for å se på noe Premier League, jeg bruker svært lite tid på fotball utenom jobben min. Jeg følger selvfølgelig med på norsk fotball, og ser på motstandere i forbindelse med analyse før kamp, men utenom det så er det minimalt med fotball oppi mitt hode når jeg er hjemme. Det har litt med at man er fullt opptatt med en liten gutt som kryper og krabber, familieliv og studier. Det er sikkert litt rart, men jeg trives veldig godt med det på jobb, og jeg synes det egentlig ikke er så spennende å se på, sier han.

Nå om dagen raser debatten om bruken av VAR i norsk toppfotball, og det er mye frustrasjon blant både klubber og supportere. Hva mener keeperen til en av Norges beste klubber, mon tro?

– Oi! Dette er vanskelig å svare på. De siste tre kampene har Brann riktignok fått tre VAR-avgjørelser med oss, så jeg har veldig lyst til å si at jeg er for VAR, sier sisteskansen med et Bodø/Glimt i øyet.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram