Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bulle krasjer Bergen Julemarked


13. desember 2018
Sist oppdatert: 13. desember 2018

Så var vi her igjen. Den mørkeste tiden på året. Vi snakker sollys noen få timer – maks to dager i uken om vi er heldige. Men som Lucas sa for litt over 2000 år siden: Frykt ikke! For se, jeg forkynner dere en stor glede – en glede for alt folket. Nemlig Bergens årlige julemarked.

La oss først ta et lite dypdykk inn i historien. Det eneste jeg er helt sikker på er at julemarked ikke stammer fra norsk kulturhistorie. Denne tradisjonen har opprinnelse fra Tyskland, men er i dag godt utbredt over store deler av Europa. Ifølge kilden jeg referer mest til i masteroppgaven, nemlig Wikipedia, er «Christmas market» også kjent som «Christkindlmarkt», eller på godt engelsk «Baby Jesus Market» (ref. innledningen, her er ingenting overgitt til tilfeldighetene). Det startet allerede på slutten av middelalderen, hvor blant de første julemarkedene ble holdt i Wien i 1298 og i Bautzen i 1384. Wikipedia forteller meg videre at de tradisjonelle julemarkedene i tysktalende deler av Europa vanligvis inneholder en utstilling av Jesu fødsel, brente mandler, bratwurst og gløgg.

Distraksjon fra eksamenslesing

For en sår sjel, som begynner å bli en smule lei Stata, LaTeX og diskusjoner om optimal hyppighet på bruken av ordet «however» i en masteroppgave, var en tur innom julemarkedet en fin avkobling. However, the estimated effect of attending Bergen Christmas market on Vilde's satisfaction is ambiguous. På den ene side har de klart å få alle juleting under ett og samme (åpne) tak; alt fra juletrær, lysdekorasjoner, julenek, gløgg, bål, sjokolade og musikk til pariserhjul, bildekunst, mummi-sokker, churros, oliven, feta, nederlandsk ost, crepes og cupcakes. Ett av mine favorittord er mangfoldighet og her har de virkelig truffet. På en annen side må jeg tilstå at timingen kunne vært litt bedre (les helg og opphold), med tanke på mine preferanser når det kommer til store folkemengder innenfor et lite område. Selv om jeg ser på meg selv som en person som liker å omgås med mennesker, har jeg ikke noe behov for å åle meg forbi churros-gale nordmenn. Apropos churros ser jeg for meg at dette er søtsakenes svar på den norske tacoen. Jeg er spent på hvor annerledes vi kan klare å få den til å bli, men samtidig kalle den en churros. Dette var en digresjon, la oss vende tilbake til julemarkedet.

Mangfold i julemarkedet

NISSER: Åse og Orlaug Styve lager nissedekorasjoner fra Evanger og har tatt turen til Bergen Julemarked.

For kreative sjeler er julemarked et ypperlig sted å vise seg frem, i tillegg til å få solgt noe av det man har som hobby å lage. Åse og Orlaug Styve fra Evanger lager flotte nissedekorasjoner og er godt fornøyde med opplegget.

– Vi syns det er veldig bra! Dette er første gang vi er med, og vi har kun booket oss inn en dag ettersom vi bor et stykke unna. Men det er masse folk her og vi har merket trøkket hele dagen. Det er en veldig fin arena for oss som har en slik kreativ hobby.

NEDERLANDSK OST: Flere nasjonaliteter er godt representert på julemarkedet, deriblant nederlenderne med stor variasjon av oster.

Men det er ikke kun lokale hobby-entusiaster som slipper til. Hovedbygget bugner ikke bare av større bedrifter, men også flere nasjonaliteter. Her er det noe for enhver smak, om du ønsker å kjøpe vossakorv fra Voss til pinnekjøttet, eller ovnsbakt italiensk pizza. Jeg må tilstå at osten fra Nederland fristet, men det nærmeste jeg kom som student på julemarked var et bilde.

–  You should take pictures of the guys, they are prettier!, kommenterte jentene ved boden.

Jeg holdt igjen trangen til å flørte med noen alt for unge (hilsen sjettekullist på 25 år), livlige nederlendere og tuslet videre. Jeg var klar for å vende snuta hjemover.

Julens budskap

Så til konklusjonen, fikk jeg julestemning? Til en viss grad ja. Når du vandrer rundt på rett sted til rett tid og observerer entusiastiske barn med live julemusikk og julenek i bakgrunnen, må en bare stoppe opp å smile. Og det er virkelig et spekter av jule-assosierte ting og effekter å bade seg i, selv om jeg ikke så veldig mye til han der Jesus. Man trenger heller ikke kjøpe noe og det er fint. Likevel, på mange måter er det mer kommersielt enn tradisjonelt, men det er verdt turen. Dra gjerne en mandag og ikke i helgen, da slipper du sos og det blir mer kos. Det er ingen tvil om at det var flere som koste seg på julemarkedet.

Praten jeg slo av med en som jobbet for Megafon, som jeg møtte både lørdag og søndag, var kanskje det beste med turene til julemarkedet. Vi snakket om alt fra vær og stillongs, til milkshake og kameraer. Om jeg ser han igjen skal jeg jammen invitere han på kakao og pepperkaker. For til syvende og sist er vel julens budskap egentlig det å ta vare på hverandre.

   

 

 

 

 

 

 

 

LES OGSÅ:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram