Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Lederen for Velferdstinget (VT), Sander Michael Ringstad, tok på seg oppgaven med å forklare noe av det som skjer bak organets dører.
– Velferdstinget Vest er en sammensetning av studentdemokratiene til alle utdanningsinstitusjonene som er tilknyttet Sammen. Vi er et arbeidsutvalg som jobber med sakene rundt velferd som kan påvirke studentenes hverdager, sier han.
Videre forteller han at slike saker kan være alt fra bolig, til idrett og psykisk helse. Kort oppsummert: alt som påvirker studentene utenom det institusjonsspesifikke.
I VT er det et arbeidsutvalg, som består av tre personer. To av dem er 100 prosent ansatte og en jobber 35 prosent, denne er også leder for Kulturstyret. I tillegg består VT også av en organisasjonskonsulent i en 40 prosent stilling. Samtlige utdanningsinstitusjoner på Vestlandet er tilknyttet Velferdstinget.
– Velferdstinget består av 29 delegater, som må være studenter. UiB er den største institusjonen med 17 000 studenter og ti delegater, mens BI som har 3000 studenter har to delegater.
Delegatene fordeles ut fra hvor mange studenter som tilhører institusjonen sin. Universitet i Bergen har flest studenter, dermed flest representanter. De institusjonene som har for få, har blitt samlet sammen til en egen delegasjon.
Gruppen på 29 studenter sitter på et stort ansvar overfor studentbergen. Hvert år avgjør de hvordan midlene som samles inn ved semesteravgiften skal fordeles mellom studentorganisasjonene.
– I år deles det ut 7,2 millioner kroner til idrett, kultur og studentmedia, sier Ringstad.
Det er ikke alltid fordelingen mottas med applaus, som i 2017 da Velferdstinget kuttet all støtte til studentavisen ved Norges Handelshøyskole, K7 Bulletin.
VT-vest har også vært sentrale i større debatter, som da det ble innført et singlet- og magetoppforbud ved alle Sammens treningssentere.
Les også: Singletforbudet oppheves
Etter kritikk fra flere studenter, med tidligere NHH-student Juni Holberg i spissen, valgte Velferdstinget til slutt å oppheve forbudet.
VT holder syv møter i løpet av året, hvor saker blir tatt opp og stemt over blant delegatene. Noen av møtene er også viktigere enn andre.
– I møtet etter nytt arbeidsutvalg har blitt valgt, stort sett i september, lages det et arbeidsprogram. Det er et dokument arbeidsutvalget skal følge det neste året. Det blir stemt over sakene som skal inkluderes, og det skal være enighet om hva arbeidsutvalget skal jobbe med, sier lederen.
Alle studenter som har betalt semesteravgift har rett på møteinnsyn.
K7 Bulletin mottar støtte fra Velferdstinget Vest.