Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Den komplette guiden til NHH-studiestarten

I mylderet av fadderuke, Sveiseaften, Reversibel og utallige fag, kan man fort bli forvirret. Bulle har satt sammen en starter-guide for alle nye (og forvirrede) NHH-studenter.

NHH-studenter er ikke fremmede for å ta seg en god fest. Foto: Foto NHHS
24. august 2023
Sist oppdatert: 24. august 2023

For alle mann alle

Tilbake på skolebenken er det klart at en robust og romslig skolesekk er høyst nødvendig. Vil du følge 90 prosent av dine medstudenters sekkevalg, er det Douchebag som gjelder. Denne sekken florerer det av i gangene, i alle mulige farger og modeller. Viktig innhold i skolesekken er kalkulator, pensumbøker og noe å skrive på (iPad om du er av den teknologiske sorten, og skrivebok om du foretrekker den originale notatmetoden). Etter en (trolig) hard økonomisk start på studietiden med fadderuke, kan FINN, Bookis, og «NHH - kjøp og salg» være gode kanaler for å anskaffe ovennevnte skolerekvisita. 

Med høstens anmarsj kommer lange skoledager, og et essensielt overlevelsesverktøy er koffein. Skal du igjen gjøre som resten av «gjengen» bør du gå til innkjøp av CK-koppen. Uten å gå for hardt inn for å reklamere for denne termokoppen, kan undertegnede si seg svært fornøyde med kjøpet. Ikke bare kan man forsyne seg med ubegrensede mengder svart kaffe, det er både muligheter for å fylle på med kakao, te, cappuccino og flere andre varianter av kaffe med melk.

Eneste ulempe med koppen, eller mer konkret brukerne av koppen, er at det i (spesielt) eksamensperioden kan oppstå uante lange køer for å fylle opp med kaffe før en aldeles lang dag på sal. De lange køene er gjerne rett før salkampen begynner, rundt lunsjtider og knekken rett før ettermiddagsøkten.

Mens juletider for de fleste er synonymt med hygge, er juletider for NHH-studenter synonymt med timesvis på sal. Ofte er salplassene i Helleveien opptatt allerede før sistemann har gått hjem fra festen kvelden i forveien. Da er det fint å ha en guide til Bergens beste lesesaler.

For fashion-divaene

At det er en viss type klesstil som er å observere på campus, er ikke ukjent blant Bergens gamle (og nye) studenter. NHHs studentmasse lever til forventningene: det brukes uniform. Tradisjonstro trasker guttene rundt i penstrykede skjorter, boblevest og har midtskill med gele, som står i mot Bergens skiftene vær og vind. Når det kommer til skolens kvinnelige andel, kommer de spankulerende inn i forelesningene ikledd de populære slengbuksene, håret gredd i midtskill og gjerne veja eller boots på bena. Prikken over i-en (for alle): DB-sekken. 

Det er ikke kun til daglig stasen skal være på, for Lånekassens rause hender dekker ikke alt en student skal trenge etter ankomsten ved NHH. Noe som tok både undertegnede og kjente på sengen og viste seg å tære på lommeboken, var bekledningen ved skolens mange arrangementer. Vi snakker nemlig om gallakjolen, eller rettelse: gallakjolENE. Disse skal være sorte, og brukes med et kårband. Skolens andre halvdel er noe heldigere, ettersom ingen merker at galladressen er den samme galla etter galla, hver eneste 17. mai og Internaften, for å nevne noen.

Er du av den sportslige typen og tenker deg inn på et idrettslag, kan det være greit å vite at de aller fleste lag har merch, drakter og utstyr. Det ryktes om at visse guttelag har galladresser til summer som nærmer seg hele månedsbudsjetter. Vær bemerksom på at dette ikke gjelder alle lagene, og at man fint kan gå på en idrett uten å tømme lommeboken.

Lørdagskvelder er ofte synonymt med sang og stemning i Aulaen. Foto: Foto NHHS

For deg som er rådvill på forkortelser

NHH er kjent for mye, blant annet våre utallige forkortelser. Her er vår beste anbefaling å besøke NHHS sine nettsider og trykke deg inn på «NHHS fra a til å». Her får du rett og slett alle forkortelser ramset opp.

Skolens festligheter

Det er først nå, i bakrusens etterpåklokskap, du innser hvor mye penger som gikk for å opprettholde din idyll i løpet av årets første fyll under FKU. Kanskje har du nå dannet deg et estimat på hvor mye du må punge ut med under den kommende reversibelen, eller hvor mange som skylder deg en runde eller fem på faddergruppen etter årets bar-til-bar. Ikke ta sorgen på forskudd, for flere slike kvelder og angrende dager derpå kommer til å komme, og især nå i studietiden!

Starten på forbrødringer, Internaften, 5. kullshow og aksjonsuken er så vidt begynt, så å telle penger alt nå er alt alt alt for tidlig. Dette er alle ganske store utgiftsposter for NHH-studenten. Prøv derfor å benytte deg av gratis mat, bruke stipendet så langt det rekker og nyt studietiden og all dens festligheter. Ryktene sier det er gode sannsynligheter for jobb etter endt studie og startlønnen er heller ikke den verste!

Ønsker du å unngå kontakt med eksen under Internaften og vil heller ha en hyggelig kveld med gamle og nye bekjentskaper i Kjelleren? Her finner du den komplette guiden til Bergens største utested.

Finstasen er ofte å se på NHH-studenter. Foto: Foto NHHS

For deg som vil spare en krone eller to

Snart vil du lære hva «homo economicus» (om du ikke har smugtittet på pensum allerede) og da vil følgende tips og triks passe ypperlig dersom du vedkjenner deg i uttrykkets betydning. Som NHH-student har du mange fordeler. Alle disse finner du på NHHS sine nettsider og rabattene gjelder på aktiviteter og mat.

Ønsker du å fylle magen med mye digg mat, er det ikke bare NHH-fordelene i ulike kulinariske kjøkken i Bergen du kan benytte deg av. Det arrangeres nemlig flere bedriftspresentasjoner gjennomgående i løpet av semesteret, hvor det ofte serveres de herligste retter. Og best av alt: det er gratis. Utvalget varierer fra bedrift til bedrift, men gjengangere er pizza, tapas, taco og sushi. Er du riktig heldig tar bedriften studentene med på restaurant, og kan koste på seg både to eller tre retter.

En annen mulighet for å skåne pengeboken, er din kommende venn, karrieredagene. Disse arrangeres hver høst ved NHH og det inviterer bedrifter til stands og andre arrangementer som workshops, kurs og foredrag hvor det bys på noe å bite i.

Her gjelder det for studenten å ta turen innom flest (og de beste) stander over de få dagers mulighetsrom. Det er nemlig ikke alle som kan gå fornøyd derfra med brett fulle av kopp-nudler, en splitter ny Sonos-høytaler eller billett til den ettertraktede middagen ved arrangementets slutt: Dette byr på muligheten til på et siste storslagent måltid, kompaniert med eventualiteten til networking. Fortvil ei, selv de korteste og lite snakkesalige besøker bærer frukter! Noe som kan passe godt for studenten som ikke trives med tiggingen.

Immatrikulering er det første i en lang rekke arrangementer som venter nye studenter. Foto: Francesco Cilia, Foto NHHS.

Prislappen for NHH-studenten

Når alt kommer til alt, og verden står til påske, hva koster det egentlig å være en NHH-student? Skal du både ha Doucebag, CK-koppen, kalkulator, alt av pensumbøker og alt annet som inngår i NHH-starterpacken, kan det tenkes at det fort blir en del tusenlapper som må ut av pengeboken. På den andre siden kan man spare bankkontoen for en del hundrelapper ved å benytte seg av NHH-studentfordelene og spise seg gjennom årets bedriftspresentasjoner og skolens mange stander.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram