Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Den kontroversielle Kamelen

Marcus Kabelo Møll Mosele, eller Kamelen, er en av de mest sagnomsuste Bergensartistene. Foto: Emilie Pemzec, Foto NHHS
Marcus Kabelo Møll Mosele, eller Kamelen, er en av de mest sagnomsuste Bergensartistene. Foto: Emilie Pemzec, Foto NHHS
14. april 2019
Sist oppdatert: 14. april 2019

Bergensrapperen Kamelen har vokst som både artist og person etter å ha sittet i fengsel for noen år tilbake. Her snakker han ut om familie, musikk og livet etter å ha vært på rømmen.

Jeg går inn i Landmark, det hippe stedet hvor de fleste bergensrappere henger, blant annet Dårlig Vane. Der sitter Kamelen ved et bord, og hunden hans ligger på gulvet ved siden av. Han ser ut som en vanlig kar - vi skulle ikke ha trodd at han har tidligere havnet i trøbbel med politiet.

– Jeg fikk et adrenalinrush da jeg rømte fra det huset der borte, sier Kamelen og peker i retning mot politihuset i Bergen.

Marcus Kabelo Møll Mosele, bedre kjent under artistnavnet Kamelen, skapte overskrifter i 2015 da han var på rømmen fra politiet på grunn av en voldsepisode.

– Det var stress å være på rømmen. Det var veldig slitsomt, for du må hele tiden følge med. Du står alene, jeg var jo ikke helt alene, men det er ganske mange som leter etter deg.

Selv om Kamelen innrømmer at han ikke lærte noe av å være på rømmen, hevder han at han trengte tiden bak lås og slå:

– Jeg slapp ut av fengsel for to år og ti dager siden. Det var bra å sitte i fengsel, jeg trengte den perioden der. Det kan alltid være bra å sitte litt og reflektere over deg selv, spesielt hvis du er en sånn type som meg.

Valper og kjærlighet

Etter perioden i kasjotten har bergensartisten blitt mer etablert i musikkbransjen. Videre har han kjøpt seg leilighet og funnet kjærligheten.

– Jeg er veldig glad i min kjæreste. Vi har det veldig bra og gøy sammen, men det er komplisert til tider. Jeg tror at alle forhold har det litt turbulent til tider. Hun er tålmodig hvertfall.

Intervjuet blir avbrutt flere ganger av Molly, Kamelens hund. Hun er nemlig nysgjerrig på alt rundt seg, og vandrer av gårde i ny og ned.

– Nei Molly, bli. Hei du! Du tygget en lader i dag, du skal bare oppføre deg, sier Kamelen frustrert til den ti måneder gamle valpen.

  Hun tygger på alt. Hun har blitt en jævlig stor kostnad, men hun er verdt det da. Jeg kjøpte Gucci-briller, brukte de en gang og dagen etterpå ble de tygget. Hun tygget Moncler flip floppene mine også, hun har tydeligvis dyr smak. Og så har hun tygget åtte iPhone ladere, seks headsets… Ja, det begynner å bli et par tusen nå. Jeg elsker henne for det om.

Bergensartisten Kamelen, her avbildet med hunden hans. Foto: Emilie Pemzec, Foto NHHS

Livet som artist

– Jeg har et veldig bra liv, jeg klager ikke, forteller Kamelen når jeg spør han om hverdagen.

En vanlig dag for han er nemlig veldig avslappet og rolig. Han sier selv at han sitter mye på telefonen, og står gjerne opp sent. Likevel tar han jobben på alvor, og holder fokus når han skriver og spiller inn låter.

  I studio er jeg seriøs. Jeg vil ikke at folk som hører på musikken min skal ta det som en kødd. Jobben min er det eneste seriøse i livet mitt.

Kamelen har flere kjente sanger som «Beng Beng Beng» og «Digg men ekkel». Artisten forteller at han får inspirasjon fra tingene rundt han.

– Når jeg skriver låter tenker jeg på hva som har skjedd de siste dagene. Har det skjedd noe sykt de siste dagene som jeg burde lage en sang om? Har det skjedd noe trist de siste dagene som jeg burde lage en sang om? Hverdagen preger meg sykt.

Artistens personlige favorittlåt er en sang han ikke har sluppet ut enda:

  Den er ferdig spilt inn, og kommer ut i mai. Det blir spennende å se hvordan folk kommer til å reagere på den. Det er ikke det folk forventer, tror jeg, for låten er gate-orientert fra et annet perspektiv. Låten er hvertfall personlig for meg, eller kanskje både personlig og veldig bra, sier han beskjedent.

Videre forklarer 26-åringen om utfordringene i musikkbransjen:

  Det er en veldig stressende jobb. Folk undervurderer det å være en artist. Det er veldig mye press på deg hele tiden, og du må prestere hele tiden. Hvis du ikke leverer blir du ingenting, ikke sant?

Kanskje var det denne mentaliteten som sørget for artistens nominasjon som årets gjennombrudd i Spellemannprisen.

  Det var jævlig gøy å bli nominert, men jeg visste at jeg ikke kom til å vinne. Likevel var det fett å bli nominert.

Familiemann

– Hunden min og familien min og kjæresten min og svigerfamilien min, svarer Kamelen uten å nøle når jeg spør han hva hans “soft spot” er.

– Jeg har en mor som er veldig glad i meg og som har stilt opp for meg hundre prosent. Mamma er verdens beste. Jeg hadde en fin oppvekst, men jeg har gjort mange ting. Mamma lærte meg alltid hva som var rett og galt, men jeg valgte ofte å gjøre en annen ting. Jeg har gjort så mye som jeg ikke skulle ha gjort. Så har jeg fått en ny sjanse av henne, og så har jeg gjort dumme ting om igjen og om igjen. Jeg vet ikke om hun er skuffet over meg, men jeg føler at jeg har skuffet henne mange ganger.

Rapperen er kanskje ekstra knyttet til moren sin fordi faren ikke var tilstede under oppveksten. Selv om faren var en botswansk artist, vil Kamelen ikke si at faren har påvirket musikken hans:

– Jeg har ikke hatt noe forhold til han på noen måte. Jeg vil ikke si at han har den som har æren av å ha påvirket meg som artist. Det fortjener han ikke. Jeg kan ikke si at han på noen måte har gitt meg musikk.

Videre er det svært tydelig på at han er tilknyttet til svigerfamilien hans. En av hans flaueste historier har svigerfamilien som biroller.

  Jeg var med hele svigerfamilien. Jeg kjøpte uendelige brett med Fireball, og drakk sikkert 30 av de. Klokken var ikke mer enn åtte, men da jeg skulle ut derfra kollapset jeg bare, og stefaren til kjæresten min bærte meg ned til hytten. Jeg husker dette ikke, men der la han meg inne på badet. Så kledde jeg av meg, spydde utover hele badet, og krøp naken ut til alle i stuen. Så svigermor kjenner hele meg. Det var min første gang på afterski. Afterski funker ikke for sånne brune mennesker som meg og deg. Jeg fikk stempel som en hyggelig kar, men en idiot.

Les også:

Kaffe - studentenes beste venn?

Godt forslag om å avskaffe alderspoeng

Fin på rødvin

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram