Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Gode folk med dårlige vaner


25. februar 2019
Sist oppdatert: 25. februar 2019

Dårlig Vane er en av de mer etablerte aktørene i Bergensmusikken. Fokuset deres ligger ikke i å jakte på den neste store hitlåten, men i stedet å ha det gøy nå når de lager nytt album.

Fredags ettermiddag kommer to karer vandrende inn på Landmark. Det er Lars-Kristian “Kikkan” Holme og Martin “Hazy” Steen-Hansen, altså to-tredjedeler av rapgruppen Dårlig Vane. Det oser kulhet av dem der de står med «chains» og tatoveringer på armene, og de går med en slags selvsikkerhet som noen beundrer og andre irriterer seg over. De er typiske pøbler som foreldrene dine advarte deg mot, gutter man burde passe seg for. Mine fordomsfulle tanker blir likevel kastet raskt vekk, for jo mer jeg snakker med dem, jo mer forstår jeg at de egentlig bare er to greie gutter som lever livet ved å gjøre det de elsker – å lage ærlig musikk.

Lars-Kristian “Kikkan” Holme er én av tre medlemmer i rapgruppen Dårlig Vane.

Unggutter fra Loddefjord

Hazy begynte å lage musikk alene i gutterommet da han var omtrent tolv år. Noen år senere ble han bedre kjent med Kikkan, som holdte på å mekke beats. Før de visste ordet av det, slapp de ut sine første EP under navnet Dårlig Vane, og etterhvert ble kompisen Amadou Jobarteh med.

– Han har “man-flu”, så han joiner oss ikke i dag, forklarer Kikkan.

– Vi er en rar gjeng, vi er tre forskjellige tryner. Vi var kompiser før, men nå har vi blitt kjent med hverandre på en helt annen måte gjennom musikken. Vi er avhengige av hverandre, vi er en treenighet liksom, sier Hazy.

Det er tydelig at det er Bergensgutter jeg sitter og prater med. Ikke bare blir typiske Vestlandsord som kis og preike slengt ut i ny og ne, men de kjenner også alle som kommer gående inn på Landmark. Flere ganger blir vi avbrutt og folk som kommer for å si hei til de to rapperne.

– Vi kommer fra samme sted i Bergen, fra Loddefjord. Det er derfor vi forkortes som DV71, for 5071 var det gamle postnummeret til Loddefjord, utdyper Kikkan.

  Vi vokste opp med mange gode folk rundt oss – gode folk med dårlige vaner. Det var sånn vi kom på navnet. Vi følte det var et fett og enkelt navn. Det er vanskelig å komme på et gruppenavn uten at det høres “corny” ut, forteller Hazy.

Den lange veien

Rapgruppens musikk-karriere startet på en ydmyk måte. De mimrer tilbake til begynnelsen, da de dro til Voss og fremførte som pauseunderholdning. Slike opplevelser var tøffe, men sørget for at de vokste som en gruppe. Medlemmene forteller at nye musikere fort blir berømt ved å legge ut låter på nettet, uten å ha særlig mye erfaring.

– Da Karpe var i byen for noen år siden hørte de oss spille en gig. Chirag kom bort til oss etterpå og sa «wow, det ser jo ut som dere har vært på scenen i ti år». Det irriterte oss, for da hadde vi faktisk vært på scenen i ti år. Folk tror at vi er nye. Ja, vi er kanskje det i Norge, men vi har vært her i Bergen ganske lenge nå. Vi har erfaring, jeg har tips og triks jeg kan gi som andre ikke vet om, forklarer Kikkan.

– Men man kan alltid bli bedre, for du blir aldri best.

Ærlighet

Vi er i de beste årene, i begynnelsen av tjueårene og oppover, og vi vil bare ha det gøy, forteller Kikkan.

De fleste av låtene til Dårlig Vane er harde og direkte. De kommer med provoserende utsagn, for ærlighet er noe de setter pris på.

  Folk spør oss ofte om hva vi synes om nye musikere, og da er jeg også ærlig. Hvis jeg sier at jeg ikke liker noe, så betyr det ikke at jeg hater deg som en person. Jeg synes at det er veldig mye dårlig musikk der ute, og folk som bare vil rappe fordi det er kult. Folk er jævlig sauer, sier Hazy.

Kikkan kommer raskt med en kommentar til det utsagnet:

  Sånne ting som det der, hvis folk hører det….

  Jeg hater ikke på folk. Jeg er bare ærlig og sier ting som det er. Vi er oss selv uten tvil, hundre prosent «every time, every day», forklarer Hazy.

Musikken som et utløp

Martin “Hazy” Steen-Hansen bruker musikk som et utløp.

Rapperne forteller videre at musikk har en positiv innflytelse på dem:

– Jeg er en veldig grei og snill kis, men jeg trenger å få utløp for mye dritt. Det er det jeg bruker musikken til, sier Hazy.

Kikkan avslører at han ikke var en engleelev på skolen. Han kom ikke overens med lærerne, men har blitt en bedre person på grunn av musikken.

– «Music saved me, rap saved me», spøker guttene.

– Musikk har vært bra for oss, men hadde vi ikke vært rappere, hadde vi vært modeller, forteller Hazy.

– Jeg synes selv jeg er «beautiful», og det meste går jo på selvtillit.

Veien videre

Guttene forteller at de som musikere må utforske og utvikle seg.

– Det er gøy å utforske. Vi har lyst til å flytte oss litt vekk fra det lydbildet vi har hatt. Vi har gjort mye forskjellig, og nå prøver jeg meg litt på R&B, forteller Hazy.

Rapgruppen mener at det er spennende å utvikle seg som artister. Nå holder de på å lage et album med mange nye trekk. Albumet kommer ut før sommeren en gang. De lover at de skal overgå forventningene til fansen deres.

– Vi har bygget opp en fast «fanbase», mest med folk som bare liker rap. Vi har lyst til å nå ut til flere, uten å selge oss ut og lage popmusikk. Vi kunne ha lagd russelåter, men du gjør ikke shit du ikke har lyst til å gjøre. Ja, “Gikk i bakken” ble en hit, men det var bare en tilfeldighet. Vi vil bare gjøre det vi elsker og bygge videre på det.

LES OGSÅ:

Jakker forsvinner under NHH-arrangement

Børsklubben spår børsåret 2019

SOL-kongen Daniel Flokenes

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram