Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

#drinkie - Med Gahr Smith-Gahrsen


9. februar 2016
Sist oppdatert: 9. februar 2016

Lær ølbrygging fra en av Bergens bryggmestere. Prøv deg på noe helt nytt, eller gi ølet ditt kvalitet.

Som en av Norges pionerer innenfor ølbrygging i nyere tid, har Gahr Smith-Gahrsen brukt mye av sin fritid på å lage spesialøl, men også til å hjelpe andre bryggere og nybegynnere gjennom 9545 innlegg på nettstedet Norbrygg.no og ved diverse intervjuer. Det som før var en hobby har nå blitt hans jobbhverdag som bryggemester ved 7Fjell bryggeri i Bergen.

Er det noen deler av hjemmebryggprosessen som er ekstra viktig for å få et godt øl?

– Det beste mulige produktet får man når fokuset er på gjæring. Mange fokuserer feil ved å legge vekt på dyrt meskeutstyr som kontrollerer kokingen av vørter. Hvis du skal ha godt øl så kan du gjerne gjøre mange feil i meskeprosessen uten at resultatet blir vondt. Gjør man feil i gjæringsprosessen er det derimot stor sannsynlighet for at resultatet blir direkte dårlig.

– For å få til god gjæring må man desinfiser alt som kommer i kontakt med ølet, god hygiene er det første man må passe på. Så kommer bruk av riktig gjærtype og ønsket mengde med tanke på styrke og øltype, tilføring av nok oksygen før gjæring, og til slutt temperaturkontroll av dunken ved hjelp av kjøleskap og termostat.

Er det om å gjøre å bare tilsette så mye oksygen som mulig?

– Det varierer fra gjærtype til gjærtype hvor mye oksygen som bør tilsettes, men rundt 10 til 14 milligram per liter før gjæring. Ofte så er det vanskeligere å få inn for mye enn for lite, og hvis du ikke har ren oksygen så vil du aldri klare å oppnå de verdiene, som for eksempel å riste dunken istedenfor. Med denne teknikken vil du maks få 8 milligram per liter, er den kald så kan du kanskje få inn mer, men den mengden er som regel nok.

- For rengjøring ville du anbefale produkter som Starsan?

– Ja, det er veldig enkelt. Men bruk et eller annet enkelt vaskemiddel som PDW først, og vask grundig. Det er viktig å ikke bare spraye på Starsan, de sier «you cant sanetice dirt» så ting må være ordentlig rene i utgangspunktet. Med Starsan trenger du bare å sørge for at du har sprayet over alle overflater, det er ikke nødvendig å skylle. Zalo kan brukes, men da må man være forsiktig med boblene. Det er det som er fint med PDW at det skummer lite.

Er det noen prosesser og utstyr som passer godt for nybegynnere og studenter?

– Først kommer det an på om du vil prøve på ekstraktbrygging eller maltbrygging. Så hvis du ikke skal gå all inn å kjøpe dyrt utstyr med en gang så er det første jeg ville kjøpt en svær gryte med kran. De fleste er på cirka 36 liter og da kan du lage rundt 25 liter øl, det er viktig med litt stort volum slik at det ikke koker over. Da kan du prøve «Brew in a Bag» metoden, med en silpose med malt oppi gryta, som du skyller med varmt vann og koker. Da har du et rimelig «alt i ett system», selv om du får litt dårlig utbytte av malten, men smaksmessig er det helt kurant. For begge prosessene kan det være lurt å kjøpe noe for å kjøle ned vørteren rimelig fort etter koking, som en kopperspiral for å dyppe ned og sende kaldt vann gjennom, da slipper man å få infeksjoner. Du trenger også plastikkbøtter til gjæring, selvfølgelig Starsand og en stor sleiv til å røre med. Alt dette kan man finne på Vestbrygg. Har du alt det så trenger du ikke noe mer for å prøve å brygge, men hvis du vil fortsette så ville jeg da gått for et kjøleskap og termostat til gjæringen, og ren oksygentank som du kan få på jula. Med det kan du potensielt lage verdens beste øl.

Så du kan få det hele for en rimelig pris?

– Altså du må jo legge inn et par tusenlapper, men er du interessert i det ville jeg anbefalt å gå for ordentlig utstyr når du først kjøper det. Velger du noe dritt så går det i stykker, så enkelt er det. En god gryte har du livet ut, så slutter du med hjemmebrygging så kan du bruke den til å koke krabber eller pinnekjøtt.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram