Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Er det snobbete å slurpe?


Montasje av de aktuelle vinene. (Foto: Vinmonopolet)
5. november 2021
Sist oppdatert: 24. mars 2022

Vin kan til tider virke håpløst vanskelig, spesielt om man ikke har erfaring. Hvitvin, rødvin, rosévin, oransjevin, musserende vin, perlende vin. Hvor skal man starte, og hvor kan man lære mer? Som personlig medlem av Vinum vet jeg at vinverdenen kan føles stor og krevende, spesielt med en trang studentøkonomi. I min søken etter svar, tok jeg kontakt med NHHS Vinum sin egen fagansvarlig Oskar Ulstein.

Hvor kan man lære om vin?

Det finnes mange som unngår vin for alt det er verdt, mens andre ikke kan tenke seg en fredagskveld uten et glass rødvin til maten. Med så mange preferanser og meninger, er det slik at vin er for alle?

Ulstein mener bestemt at vin er for alle og enhver, gitt at man er myndig og ikke allergisk mot druer. Likevel påpeker han at vin er et komplekst og omfattende tema som det kan være vanskelig å navigere. Han anbefaler forskjellige kilder for å belære seg mer om vin.

– Det finnes mange gode ressurser der ute både for nybegynnere og mer drevne. Jeg liker å ha fysiske bøker, og “Wine Folly, the Essential Guide to Wine” er så vidt jeg vet en god bok å starte med. Selv bruker jeg “The World Atlas of Wine” som oppslagsverk. Jeg vil definitivt også anbefale podcasten “Jeg kan ingenting om vin” av Merete Bø og Thomas Giertsen, men også GuildSomm sin podcast.

Videre påpeker han at det viktigste man kan gjøre for å lære om vin, er å drikke vin. Spør gjerne de ansatte på polet etter tips, de har mye god kunnskap. Ulstein mener at den beste måten å lære mer på er å prøve noe nytt så ofte som mulig!

– Det er lurt å følge med på vinspaltene til Dagens Næringsliv, Aperitif.no dersom man vil ha gode tips. Sist men ikke minst må jeg promotere NHHS Vinum, og anbefale alle å følge oss på Instagram! Her legger vi ut hva vi drikker på samling, samt andre godbiter i ny og ne.

Med Midtøsten som tema testet vingruppen tre forskjellige typer vin. (Foto: NHHS Vinum)

Vin på fylla?

Man hører ofte: øl og vin er fin, men vin og øl er krøll. Så hører vin hjemme på fylla i det hele tatt?

– Det er absolutt ikke uheldig å drikke vin på fylla. Hva er for eksempel nyttårsaften eller 17. mai uten bobler i glasset? Når jeg skal ha vin til fest ser jeg etter viner som er lettdrikkelige og leskende, gjerne med noe lavere alkoholprosent, kanskje 10-12%. Som regel går det i hvitt, eller noe litt annerledes som en pét nat eller oransjevin!  

Hvordan drikke vin?

Når det kommer til generelle tips og triks, både til nye og erfarene vinentusiaster, mener han at det er helt essensielt med mengdetrening. Ulstein påpeker at en metodisk tilnærming til vinsmaking er lurt. Han smiler lurt og sier:

– Det føles kanskje litt pinlig og snobbete der du sitter og snurrer, snuser og gurgler vinen din, men det har noe for seg! Bruk også gjerne ti-femten sekunder på å prøve å sette ord på det du ser, lukter og smaker.

Han forklarer videre at vin nytes best i godt selskap. Han fremmer ideen om å invitere venner til vinkveld hvor man kan smake viner fra en region, viner laget på en spesifikk drue eller lignende.

– På denne måten kan dere få i gang en diskusjon, sette ord på det dere smaker og prøve nye viner!

Anbefalinger fra Vinum NHHS 

Musserende:

Jan Vidal Vita Vivet Brut

Billige bobler er alltid vanskelig, men denne cavaen fra Jan Vidal er et unntak. For knappe 150 kroner får man en frisk, ren og tørr musserende vin som passer perfekt som aperitiff eller noe lett mat! 

(Foto: Vinmonopolet)


Link: https://www.vinmonopolet.no/Land/Spania/Jan-Vidal-Vita-Vivet-Cava-Brut/p/11443401

Hvitvin:

Wittmann Riesling Trocken 2020

Vinmonopolet er pakket til randen med rimelige rieslinger fra Tyskland. Kvaliteten er mildt sagt varierende. Produsenten Wittmann fremstiller derimot en rekke svært gode rieslinger, og entry-level vinen til 179 kroner er intet unntak. Til en forholdsvis rimelig pris er dette en veldig konsentrert og seriøs vin. Smaken er preget av sitrus og eple, med en lang, tørr og syrlig avslutning. Herlig på egenhånd, men heller ikke ueffen til fisk og skalldyr.

 

(Foto: Vinmonopolet)

Link: https://www.vinmonopolet.no/Land/Tyskland/Wittmann-Riesling-Trocken-2020/p/2083001


Deux Roches Plants du Carre Mâcon-Villages 2020

Burgund i Frankrike er viden kjent for sine svært gode, men også dyre viner. Å finne gode kjøp herfra er derfor ikke lett, men det finnes et par. I distriktet Mâconnais har ikke prisene skutt i taket i like stor grad som andre deler av Burgund. Her finner vi Deux Roches. Deres Mâcon-Villages er et veldig godt og rimelig eksempel på chardonnay lagret på eik. På lukt kan en kjenne modne epler samt typiske eiketoner som smør og nøtter. På smak er det en fin balanse mellom sødme og syre, og lengden er god. Denne sitter som et skudd til gode fiskeretter!

(Foto: Vinmonopolet)

Link: https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Deux-Roches-Plants-du-Carre-M%C3%A2con-Villages-2020/p/9107401

Rødvin:

Trediberri Langhe Nebbiolo 2020

I Piemonte produseres rødvinene Barolo og Barbaresco. De regnes for å være blant Italias mest berømte viner og lages på druen nebbiolo. Både kvalitet og status gjør dette til kostbare viner, spesielt for studenter. Heldigvis lages nebbiolo-baserte viner i Piemonte til betydelig lavere pris, og Trediberri sin Langhe Nebbiolo er et godt eksempel. Dette er en ueiket vin som lukter friskt og kirsebær og tørkede blomster. Vinen er syrefrisk og fruktig på smak, med god lengde og tørre tanniner. Perfekt til pizza og pasta! 

(Foto: Vinmonopolet)

Link: https://www.vinmonopolet.no/Land/Italia/Trediberri-Langhe-Nebbiolo-2020/p/1697701

Weinert Carrascal 2018

Argentinsk vin bør være go-to for alle studenter med stram økonomi, for her finner man ofte svært god kvalitet til en lav pris. DNs vinguru Merete Bø anbefaler støtt og stadig Cavas de Weinert sin Carrascal, og jeg er ikke uenig. Til 179 kroner får du en kraftig og konsentrert vin med lukt og smak av mørke bær og hint av eik. Vinen er laget på Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Dette resulterer i en Bordeaux-aktig vin, men til en betydelig lavere pris. Om det står rødt kjøtt på menyen er dette et bra valg!

 

(Foto: Vinmonopolet)

Link: https://www.vinmonopolet.no/Land/Argentina/Carrascal-2018/p/3240401

 

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram