Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Et dypdykk i Bulles fortid - fra én bullist til en annen

Foto: Privat
Foto: Privat
Olav Schewe, Susanne Klungtveit og Hans Geelmuyden. Foto: Privat
2. november 2020
Sist oppdatert: 13. februar 2023

I en årrekke har K7 Bulletin bøllet, pirket i og rapportert alt av nyheter og hendelser innen samfunn, økonomi og kulturliv i Bergen og NHH. Jeg, en fersking i bulle, har tatt kontakt med tidligere bullister Hans Geelmuyden, Susanne Klungtveit og Olav Schewe for å få et innblikk i deres fortid i avisen.

Det var over teams jeg tok kontakt meden kjent veteran, Hans Geelmuyden. Han er tidligere redaktør i Bulle og har vært engasjert i avisen selv etter hans uteksaminering i 1979. Geelmuyden forteller om et Bulle som både så og var organisert svært annerledes enn den avisen vi kjenner i dag, men noe som ikke har endret seg er rollen som selvstendig og fri presse. I dag er det høstvalget i NHHS 2020 som herjer på dagsordenen. Bulle har i denne sammenhengen hatt ansvaret forvalgstudioet, og følgelig kommer viktigheten av selvstendighet og pressefrihet til uttrykk. Slike tanker har vært sentrale for avisen siden Geelmuyden sin tid, og da jeg spurte om hvordan han husket sin tid som journalist i avisen, fortalte han følgende:

-Jeg husker, først og fremst, at jeg greide å plage livet av Christian Thommesen, som den gang var en god venn av meg, men som også ledet studentforeningen i 1979. En god redaksjon må kunne sparke alle veier, og i hvert fall oppover.

Senere, etter hopp mellom faglige, personlige og humoristiske anekdoter og tilbakeblikk, går samtalen med Geelmuyden over på andre områder.

-I de liberale vestlige demokratiene bekymrer det meg at pressens uavhengighet er truet ved at forretningsmodellen krakelerer. Pressen har jo til og medgitt fra seg kontrollen over distribusjonen til Google og Facebook. Vi trenger en fri og uavhengig presse for å rense demokratiene våre og for å snakke bedre og tydeligere sammen.

-Bedre informasjon gir bedre beslutninger og bedre samfunn – også studentsamfunn, presiserer han.

  • Les også: Nicolai Tangen på talentjakt: – Alle på NHH har noe i pæra

Kom deg helt frem til rotårsaken

En annen bullist med erfaringer innen meningsbryting og debatt er Susanne Klungtveit. Hun var magasinredaktør og en aktiv journalist i tiden før det beryktede «kuppet» av redaksjonen i 2014. Sammen med Eitrem-redaksjonen valgte hun å tre av, og bidro i noe av det praktiske arbeidet ved oppstarten av magasinet STOFF.

  • Les saken: Redaktøren for «Pungshot»-saken er tilbake på NHH: – Det ble mye bråk

-Det å ha en god tone med resten av skolen skal ikke gå på bekostning av de sakene man velger og måten man fremstiller de på. En profesjonell journalist er velkommen, selv om man har skrevet en kritisk sak. Om man er åpen, ærlig og gir de rettighetene som alle intervjuobjekter skal ha – da vil det oppstå respekt.

Tross hakking og litt skurring grunnet min dårlige nettverkstilkobling kom budskapet klart frem. Videre forteller Klungtveit om viktigheten til å holde seg til fakta og den nødvendige oppgaven en journalist har til å grave og finne rotårsakene til de ulike problemene ved å tørre å stille spørsmål. Noe som kan anføres til andre arbeidsoppgaver og utfordringer. Dette var en viktig tanke under hennes tid som journalist i avisen.

-Det er ofte slik at det en person sier er et problem er mer et symptom, og rotårsaken er derfor noe helt annet.

-Det å være nysgjerrig på folk og spørre den ekstra gangen, selv om det kan være litt ubehagelig, er noe en bør ta med seg, legger hun til.

En samlet studentmasse tross skandaler

Følgelig av koronaens påvirkning på hverdagen, foregikk mitt neste møte med fortiden også over en hakkende video-samtale. Denne var med forfatter Olav Schewe. Han startet i Bulle i 2008, og har vært både borti rollen som journalist og økonomiansvarlig.

Schewe minnes en splittelse i studentmiljøet.

-Bulle var også litt kontroversiell de årene jeg gikk der. De publiserte noen saker hvor de var veldig skeptiske til kjellermiljøene og deres overholdelse av skjenkereglene.

Her ble det reist en debatt om hvorvidt avisen holdt sin nøytralitet da de skrev saker knyttet til studentmiljøet. Derav oppstod det en boikott rettet mot avisen. Trass dette, kan Schewe fortelle om avisen som et lim mellom studentene på skolen.

-Bulle hadde god distribusjon, de var overalt på campus og folk tok de med seg inn i forelesningene. Det var som limet mellom studentene. Alle var oppdatert på det som skjedde; alle skandaler og lignende ble rullet ut i Bulle.

En avis for alle

Avisen har opp gjennom årene dekket en mengde skandaler; pungshotting, frykt for skjenkestopp og koronaen som har herjet med skolens studenter. Utenom dette er det også tatt opp en rekke nyhetssaker, leserinnlegg og diverse saker basert på hendelser i studentmiljøet. Dersom man tar et dypdykk i arkivet, kan man finne alt fra trendspotting og sportsspalter til humoristiske innslag og engasjerende anmeldelser. Dermed kan det tenkes at avisen har utviklet seg til å bli et fellesbindeledd, eller et lim, mellom de ulike studentene tvers av kull og interesser.

Har du lest disse sakene?

  • Makt, penger, drømmer og trommer: Når Gud forsvinner, hva tror vi på da?
  • Første tverrfaglige lederskapskonferanse

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram