Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Et halvt år i Russland

Eirik Helgaker mener Russland er for ukjent for nordmenn Foto: Eirik Helgaker
Eirik Helgaker mener Russland er for ukjent for nordmenn Foto: Eirik Helgaker
24. mars 2019
Sist oppdatert: 24. mars 2019

Norge har en spesiell og spennende nabo i øst som fortjener mer av vår oppmerksomhet.

Привет (privjet)! Dette semesteret er jeg, som ganske mange andre, på utveksling fra NHH. 57 prosent av NHH-ere reiser ut, for å være helt presis. Der er vi gode! I motsetningen til den største massen som pakker med seg raske shades og drar på badesemester til Australia, har jeg og syv andre fra NHH pakket enda tykkere tøy og reist østover til vår store og litt ukjente nabo, Russland, og til Graduate School of Management (GSOM) i St. Petersburg.

Øl til 6 kroner

Er det noe nordmenn elsker å gjøre i utlandet, så er det å snakke om priser. Det er godt å være nordmann i Russland. En middag ute koster sjeldent mer enn en 50-lapp og en øl på butikken koster omtrent 6 kroner. Skal du ta taxi hjem fra byen og du bor i sentrum eller i nærheten vil dette ikke koste mer enn 30 til 40 kroner. Dette gjør studentlivet noe mer sosialt enn hjemme i Norge.

Alkohol er for øvrig et velkjent konsept i Russland, og det var ikke før utover 90-tallet at øl og vin ble regnet som alkohol. Det finnes faktisk et russisk ordtak som sier at: «øl uten vodka, er som å kaste penger ut av vinduet.» I offentligheten vil du av og til støte på mennesker av alle samfunnsklasser til alle tider av døgnet som lukter alkohol. Det har i tidligere tider vært anbefalt å lukte i taxien før man setter seg inn, uten at undertegnede har merket noe til dette.

Andrekullist Eirik Helgaker er på utveksling i St. Petersburg, Foto: Eirik Helgaker

Russere og utlendinger

Som utlending og vestlig i Russland blir du av den generelle befolkningen tatt svært godt i mot. Siden Sovjet falt på starten av 90-tallet, har Russland hatt en langt mer åpen posisjon mot Vesten, selv om skepsis til Vesten fortsatt er tilstede blant russere. Jeg ble i starten av mitt opphold spurt: «Hvorfor gidder du å dra hit? Hater ikke Vesten oss?».

Man trenger likevel ikke bruke mye tid i St. Petersburg eller Moskva før man innser at det er ganske likt som hjemme. Kjente merkevarer og restaurantkjeder er likeså tilstede i Russland som hjemme. St. Petersburg er en by fylt til randen av massiv arkitektur, historie og kunst. Eremitasjen, et av verdens største museum for kunst og historiske objekter, har over tre millioner objekter og mer enn 7 km med utstillinger i et palass i midten av byen. St. Petersburg huser også det velkjente Mariinskij-teatret.

Mer internasjonalt rettet skole

Vår utvekslingsskole, Graduate School of Management, ligger på 20. plass på FT-rankingen Masters in Management. Dette er skyhøyt over NHH som i fjor endte på 60. plass. Skolen retter seg internasjonalt og man kan gjennomføre hele utdanningen på engelsk, noe som gjør at det er en del utlendinger som tar hele sin grad der.

Skolen har et inntak enten på poengscore eller ved å betale skolepenger. Dette gjør at du tydelig har to typer studenter ved skolen: De som har jobbet for å være der, og de som er blitt sponset av sine foreldre og som heller skulle vært et annet sted. Foreleserne er en blanding av forskere og tidligere bedriftsledere, men gjennomgående er pedagogikk ikke noe de bruker mye tid på. Alle forelesninger er obligatoriske, og de russiske foreleserne bruker mye tid på å lete etter de rette ordene på engelsk.

To ting man ikke ser

Det er: Mørke mennesker og åpent homofile. Selv om Russland er blitt et mer moderne og åpent land enn i sin tidligere historie, ligger de fremdeles en del etter resten av verden. Det er ikke ulovlig å være homofil, eller LGBT, i Russland. Det er likevel ingen lover mot å diskriminere folk som er det. Det er blitt rapportert som et av de største menneskerettslige problemene i landet.

Mindre enn én prosent av Russlands befolkning har mørk hud. Det er i likhet med homofili en stor allmenn oppfattelse av at mørke mennesker er mindreverdige og åpen rasisme blir rapportert om. På gaten er det dermed sjeldent at du vil se en mørk person. Likevel er det flere studenter fra Afrika på skolen som ikke har opplevd noen sjikanerende hendelser.

Russere og Putin

Det er en større blanding av meninger blant russere om Russland og Putin enn jeg hadde regnet med. Han har tilsynelatende god oppslutning blant russere og mange jeg møter har gode tanker om han og styresettet. Likevel møter jeg en del som er svært skeptiske til landets styre og på flere foredrag har jeg hørt på folk som mener landet har mye å gå på når det gjelder globalisering, digitalisering og effektivitet.

Russiske myndigheters syn data og personvern er noe som har fått internasjonal oppmerksomhet. Dette har ført til at en rekke nettsider er blitt blokkert i Russland, for eksempel LinkedIN, ettersom de ikke ønsker å godkjenne deling av data. Russland har sitt eget sosiale medium, VK, som er ganske lik Facebook, den ene haken er at alle filer og bilder du laster opp er tilgjengelig for alle brukere. Dette er noe spesielt, sett i lys av verdenstrendene innen datasikkerhet.

Russland er og bør forbli et annerledes sted, og det er derfor jeg mener at flere nordmenn bør rette mer oppmerksomhet dit. Et utvekslingsopphold eller feriereise hit vil gi deg mer enn du er klar over!

Er du på utveksling og vil dele dine erfaringer? Send reisebrev med bilder til red@k7bulletin.no

Les også:

Oljefonddirektøren med klare budskap til NHH-studenter og næringslivet

Symp-lederen: – Det føles som 17. mai og julaften samtidig

UKEN: Tar selvkritikk for «Marokko-vits»

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram