Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Google Norge-sjef: – Akademia henger ikke med i utviklingen

Google-sjef Jan Grønbech. FOTO: Jennifer Maria Forfang, Symp Foto
Google-sjef Jan Grønbech. FOTO: Jennifer Maria Forfang, Symp Foto
14. februar 2019
Sist oppdatert: 15. februar 2019

– Det skapes et større og større gap mellom det studentene lærer og det arbeidsgiverne forventer at studentene kan.

Det sier Google Norge-sjefen Jan Grønbech til K7 Bulletin. Han gjestet i går Studentsymposiet på NHH for å snakke om nye teknologiske trender.

– Akademia er ikke i nærheten av å henge med i den teknologiske utviklingen. Dette er ikke et problem unikt for NHH, men et globalt utdanningsproblem, mener Grønbech.

Livslang læring blir viktigere

Han mener det det viktigste med å studere er nettopp å lære å lære. Evnen til å tilegne seg nye «skills» vil bli viktigere enn noensinne, ifølge Grønbech.

– Det som blir viktig for arbeidsgivere fremover er å fortsette med læring på arbeidsplassen og gjennom hele karrieren.

Grønbech viser til at hos Google operer de med minimum 100 timer med opplæring av hver enkelt person i selskapet i løpet av et år. Det utgjør circa fem prosent av tiden man tilbringer på jobben.

CEO Svein Tore Holsether i Yara var også tilstede under Studentsymposiet og debatterte den fremtidige arbeidsplassen.

– Ting er i så stor endring at vi ikke klarer å forutse hva som er de viktigste tingene man burde kunne om fem år, sier Holsether på spørsmål om fremtidens utdanningssystem.

Han mener i likhet i med Grønbech at bedriftene må et større ansvar for å å sikre arbeidstakerne kontinuerlig opplæring. Norge har samtidig et godt utgangspunkt fordi vi har verdens dyreste ansatte, ifølge Yara-sjefen.

– Vi har hele tiden måtte tenke effektivitet og teknologi.

Debatt under Studentsymposiet mellom (fra venstre) Jan Grønbech (Google), Svein Tore Holsether (Yara), Bjørn Vihovde (EY) og konferansier Jacob Mæhle. FOTO: Jennifer Maria Forfang, Symp Foto.

To milliarder jobber forsvinner

I presentasjonen sin «Thoughts on Sustainability and the Future» fokuserte Google-sjef Grønbech på de store omveltningene arbeidsmarkedet står overfor.

– To milliarder jobber vil forsvinne de neste årene, men fire milliarder nye jobber vil komme til, fortalte Grønbech.

Det er spesielt jobber innenfor de «tre D’ene» som vil automatiseres (Dirty, Dangerous og Dull). Men også typiske «NHH-jobber» innen regnskap og revisjon vil overlates til maskiner.

Eksponensiell teknologisk vekst står bak disse endringene, skal vi tro Grønbech.

– Barna våre vil oppleve større teknologisk endring hver måned, enn hva mine foreldre oppleve i sin levetid, fortalte Grønbech.

Mange anvendelser av ny teknologi

I fremtiden vil vi se mange nye anvendelser av teknologi. Grønbech pekte på et radikalt utsagn fra Stanford-forskeren Toby Seba: «Innen 2025 vil alle nye biler være elektriske og autonome. Oljeprisen vil være 5 dollar per fat».

Grønbech spådde at vi i fremtiden vil se langt færre bilfabrikanter. Markedet for biler vil ligne mer på markedet for busser slik det er i dag.

Også helsesektoren vil bli påvirket. Snart vil hva du etterlater i toalettet være en av de viktigste kildene til informasjon om helsen din.

LES OGSÅ:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram