Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

GUIDE 4 BARER BERGEN

BarBarista, foto: Emilie Pemzec, Foto NHHS
BarBarista, foto: Emilie Pemzec, Foto NHHS
18. oktober 2019
Sist oppdatert: 22. februar 2023

Opp av kjelleren, inn til byen. Det er så mye gøy å finne. Fire barer, les hva jeg har fått se.

 

Apollon

Hvor: Nygårdsgaten 2A, det er like ved Kvarteret

Klokken er halv ti, fredag. Inne på Apollon, de selger mange ulike sorter øl, mange, mange, de er to som tapper og han som tapper til meg er søt, sjenert kanskje. Betaler 59 for en halvliter fordi «jeg skriver en sak», til vanlig 76.

Setter meg i trekket fra døren som er åpen, den eneste krakken som er ledig, høy en. Jeg ser en platespiller. CD-plater på veggene, LP-plater, og t-skjorter, plakater med navn på som jeg ikke kjenner men jeg tror de er bra. Merker røyken fra de som står ute, på alder med pappa og i kveld er nesten alle her eldre enn meg.

Det dunker fra en bass, og så en gitarsolo som ikke er for høy. Man kan snakke her og de omkring meg er opptatte med hverandre. Jeg kjenner både én og to som har dumpet guttene sine på Apollon. Mørkt lys, grønt, det er bare nå og da at jeg møter blikk.

Gå hit når du skal kjøpe musikk, høre på musikk, når du skal slå opp, og for de fire, fem og seks ølene med gode venner etterpå.

 

Cafe Legal

Hvor: Christies gate 11, på andre siden av gaten fra Apollon

En vindeltrapp som jeg følger opp i andre etasje. De har rødt gulv. Tapet på veggene. Spiller Susanne Sundfør, en av kjærlighetssorgsangene mine. Jeg finner toalettet, tusj på alle veggene og på speilet.

Nede kjøper jeg øl, 74 kroner for en halvliter, han som tapper har ring i begge ørene og én i nesen. Sofaene er trukket med rødt trekk, det er retro, rosa. Lave bord, de selger oliven til snacks, og vin, drinker, øl. Omkring meg står, og sitter, gutter og jenter. De minner om de som jeg kjenner hjemme, med krøller, en fiolin på ryggen, glittersminke.

I andre etasje er det mindre lyd. Jeg ser to og tre og fire par, det er tre venninner i tett samtale og jeg skulle ønske at jeg kjente dem. Setter meg på en grønn stol. Det er et stort rom, store vinduer og i alle karmene står det planter.

Gå hit når det er første date, når du har mye du skal snakke om med en venn.

 

Café Opera

Hvor: Engen 18, imellom Ricks og Vaskeriet

I forrige uke så jeg Tomas Espedal her. Dørvakten hilser. Klokken er like før elleve, de rigger en scene klar til DJ. Det er ofte konserter her. Rydder bort bord, stoler, skrur ned lyset og det blir mørkerødt. Jeg betaler 76 for en øl, en kaffe til litt mindre, setter meg ut.

En dame som er gammel spør om jeg røyker. De snakker høyt ved bordet til venstre for mitt, hese stemmer og de har drukket mange øl. Jeg ser på en mann som har på parykk, sort parykk med hvit stripe, han blander brus med vin i et glass. Det er utsikt til en stor park. På dagene serverer de mat, jeg spiste her med pappa i august.

Jeg vet at inne er det to etasjer, man kan danse nede og i andre etasje er det sofaer som man kan sitte i når det er sent. Sitter under varmelamper, og jeg har pledd, pakker et rundt meg. I kveld kommer det mange hit som jeg kjenner, jeg har venner som alltid ender på Opera.

Gå hit når du er med mange venner, når det er sent, du vil kjenne på byen.

 

BarBarista

Hvor: Øvregaten 12, ved Bryggen

Utstoppede fugler på en hylle og en røyskatt. En skistav som henger fra taket. Rommet er mørkt, blått lys, lilla. Ti paraplyer i taket, med himmelmønster, jordbær, en pianoparaply. Det koster 87 for en øl, jeg kjøper to, må lete etter et sted å sitte og finner en ledig krakk ved et av vinduene.

Det kommer en dame bort til meg, hun har stor kropp og leopardkjole, spør om jeg heter Emma og hun ler. Alle snakker høyt. I kveld er jeg kanskje den yngste i rommet. Han som er DJ nikker, til meg, på skjorten hans står det «Pink Freud» og han har hvitt skjegg og hatt. Spiller Queen. Jeg ser bøker, en skrivemaskin. Voksne som spiller brettspill.

Drikker én øl, tar med den andre ut, uteområdet har mer plass og det er glassmosaikk på den ene veggen. Blå fliser i bordene, tekanner som man kan legge fra seg sneiper i. Jeg ser en mann med lærdress og en parasoll under armen.

Gå hit når du skal ha god øl, trenger nye impulser og er lei av det vanlige, vil spille brettspill.

 

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram