Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
1. Prioriter venner!
Foreleserne sier at det å ta vare på sosiale relasjoner og vennskap - også i semesteret - kan være den aller viktigste lykke-kilden. Sett av tid til de du bryr deg om; enten du går tur med en venninne i lunsjen, ringer mamma på FaceTime, eller tar den daglige kaffe-pausen med venner innimellom slagene på sal. Det trenger ikke å være lange møter, det viktigste er å få sett hverandre og ha noen å dele hverdagen med.
2. Just do it
Mange tenker at trening tar for mye tid, og i eksamensperioden vil man helst sove når man ikke leser. Hallgeir kan likevel meddele at det er når vi er på vårt mest stressa at vi har størst nytte av en gåtur eller lett treningsøkt. «Daglig mosjon» handler ikke om å ta seg fullstendig ut hver eneste dag; lykken og livskvaliteten forbedrer seg selv om treningen er kortvarig eller på lavt-intensitetsnivå. Den største forbedringen i lykkenivået skjer når man går fra å trene ingenting til å trene noe. Ha som mål å være aktiv minst 30 minutter til dagen, og vi lover du vil merke en forskjell på humøret;)
3. Drømmer om sommer og skolefri
Det er lett å undervurdere effekten søvn kan ha på hvor glad man er. Foreleserne understreker at det viktigste er å ha en jevn søvnrytme. Dette betyr ikke nødvendigvis at vi bør legge oss så tidlig som mulig; for å bygge opp søvntrykket slik at man får sove godt til kvelden, er det mest effektivt å stå opp til cirka samme tid hver morgen. Å stå opp klokken 7 dagen derpå er gjerne ikke det man har mest lyst til. Foreleserne anbefaler likevel at vi ikke sover mer enn to til tre timer lenger i helgene enn det man vanligvis gjør, dersom man har problemer med søvnen. Sover man godt vil man kjenne seg mindre irritabel og man får mer overskudd, noe som igjen kan gjøre en lykkeligere og mer fokusert.
4. Stans og lukt på blomstene
Forskning viser at man blir lykkeligere, og opplever livet som mer meningsfullt, når man uttrykker takknemlighet. De fleste viser takknemlighet ovenfor de store gestene, men det er også viktig å sette pris på det som bare er der: den flotte naturen i Bergen, kjæresten, en solskinnsdag, eller at man i det hele tatt kom inn på NHH. Foreleserne anbefaler å «stanse og lukte på blomstene»; å være tilstede i de fine øyeblikkene vil for mange gi en lykke-boost.
5. Hyttetur > en tredje Patagonia-vest
Helge og Hallgeir anbefaler at vi heller bruker studielånet på opplevelser fremfor ting. Mennesker er tilpasningsdyktige, og lykkefølelsen fra materielle ting avtar raskt: det er grenser for hvor mange ganger man kan være takknemlig for den samme vesten. Derimot vil man sitte lenger igjen med de gode minnene av en opplevelse; ta deg en hyttetur med vennegjengen eller dra innom Kok i Bergen.
6. Ferien er alltid verst når du er på den
Lykke ligger ofte i forventningen av at det skal skje noe gøy; det er stor verdi i å være på vei mot positive ting, og å ha noe å glede seg til. Helge forteller at ferien alltid er best i forkant og etterkant, ikke når du er på den. Ideen om ferie er bra når du planlegger den, minnene er bra når du har kommet hjem, men det å faktisk være der betyr sand i skoen (og alle andre steder), skrikende barn og after-sun. Helge og Hallgeir mener at man i tillegg til å planlegge for de praktiske tingene, også bør planlegge for de gode tingene. Så rydd plass i kalenderen og konkretiser de positive hendelsene som du faktisk gleder deg til (ikke bare «Eksamen - 7. juni»).
7. Ikke utsett «hverdagslykken» til du er 40!
I NHH-kulturen er det fort gjort å tenke «Hva er den smarteste strategien for å maksimere status og inntekt etter studiet?». Helge og Hallgeir har et klart budskap; ikke vent til du er 40 år med å gjøre tingene du oppriktig vil. Noen ting må man bare, men det er ofte mer rom for å velge litt annerledes enn det man innser selv. Ikke ta valgfag du synes er utrolig kjedelige, eller velg en masterprofil du er totalt uinteressert i, bare fordi det muligens vil lede til litt høyere lønn om 10 år. Foreleserne innrømmer at man selvsagt må ta strategiske hensyn; det er viktig å tenke på hva som er lurt i det lange løp. Likevel påpeker de følgende: «Hvis belønningen langt der fremme kun er penger, og du uansett har gode sjanser for en høy inntekt, så tenk deg om to ganger før du fortsetter i samme spor. Lykkeeffekten av penger er sterkt avtakende til mer man får: det viktigste er å ikke ha for lite.» Man er i en privilegert posisjon som NHH-student, ved at denne utdanningen som regel gir god lønn uansett hvilke valg man tar gjennom studieløpet. Dette gir større rom enn det mange andre har til å følge interessene sine og fordype seg i det man er best på. Ta godt vare på den indre motivasjonen for det du faktisk liker å drive med!
8. Gi deg selv en god klem
Gjennom eksamensperioden har vi studenter en tendens til å være for harde mot oss selv. Helge og Hallgeir mener at det er essensielt at man i ny og ne gir seg selv en klapp på skulderen og sier «nå var du flink». Videre anbefaler de at vi tilpasser forventningene våre til situasjonen: vi lever faktisk i en pandemi og det er lov til å ha en dårlig dag.
Så; møt en god venn, beveg deg litt hver dag, sov godt, sett pris på de fine øyeblikkene, og planlegg for gode ting som du gleder deg til. Nå er sommeren rett rundt hjørnet!
Les også: