Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

10 tips for å leve et grønnere (og mer økonomisk) liv


Foto: NHHS Grafisk

Visste du at det ikke trenger å være dyrt å leve miljøvennlig? I mange tilfeller er det miljøvennlige alternativet også det billigste. Vi har pratet med styremedlem Maria Selsås Fjogstad i Green Team om hvordan akkurat DU kan leve et grønnere liv ved å følge 10 enkle og morsomme tips (og slapp av; rådene er tilpasset studentbudsjettet). Ta deg en kopp Fairtrade kaffe, sett deg godt tilrette under Fretex-pleddet og bli inspirert...

 

1. Tips til kollektivet

Styremedlem Maria Selsås Fjogstad i Green Team. Foto: Privat

Kollektivet ditt kan spare mye penger på å ta miljøvennlige valg, først og fremst ved å bruke mindre strøm. Her følger tips til hvordan du kan unngå at de enorme strømutgiftene triller inn rundt

vintermånedene i Bergen. Å ta av lyset når man forlater et rom kan være en fin vane å innarbeide. Videre råder Maria kollektivet til å samkjøre klesvask: her er det penger å spare på både vaskemiddel og strøm. Når vi først snakker om klesvask; skaff dere vaskeposer mot mikroplast for å bli med å bekjempe det økende nivået av plast i havet. Flere tips til å minske strømutgiftene kan være å skaffe seg tidsinnstilt stikkontakt (billig hos Clas Ohlson) og ha på lokk på gryten når man koker mat (maten varmes raskere = bruker mindre strøm). Utenom å minske strømforbruket kan kollektivet bidra til miljøet ved å redusere matsvinn; å planlegge handelen og ha oversikt over kjøleskapet er gull verdt, både for lommeboka og miljøet. Husk dessuten at “best før” ikke er en utløpsdato.

 

2. Fest (når den tid kommer)

Mens vi ser semesterets siste zoom-forelesninger (på saler vi har ofret blod, svette og tårer for å få plass på), er det mange av oss som drømmer om festene vi skal ha for å feire innsatsen vi har lagt ned. Tiden vi kan arrangere store fester er her ikke helt enda, men følgende tips kan være greie å ha i bakhodet til en senere anledning. Ikke kjøp inn engangskopper! På denne måten kan du som host spare masse penger (og miljøet). Om du gir beskjed til gjestene dine om at de må ta med glass selv, vil de fleste velge ølbokser i stedet bryderiet med å frakte glass. Slik kan du tjene masse på pant! Noe må man da få igjen for å hoste, og hver ølboks som legges igjen er en premie til deg. Til dere som ikke får en vellykket fest uten Beer Pong eller Cage; kjøp eventuelt gjenbrukbare plastkopper på IKEA.

 

3. Opplevelser

Et tips fra Maria er å heller gi opplevelser i gave fremfor ting; spander middag på kompisen din som har bursdag, ta med venninnegjengen på brunsj før jul. Av opplevelser anbefaler hun å låne kajakk fra ADO arena, noe som er helt gratis dersom man plukker med seg søppel mens man padler. Videre kan Heit Bergen Sauna anbefales; de færreste er fristet til å ta seg en dukkert i mars, men har man en badstu å flykte inn i etterpå kan man få med seg de minst badeglade. Klesindustrien er noe av det som tærer mest på miljøet; i stedet for å bruke penger på nye klær til enhver anledning, hvorfor ikke bytte klær med venner? De aller fleste har fine klær liggende bakerst i skapet - disse fortjener et nytt liv. Arranger byttekveld, gjerne kombinert med et par glass vin, tapas, musikk, stearinlys…

 

Visste du at Bryggen vil være under vann om 30 år grunnet smeltingen av Grønlandsisen? (Sanden, 2008). Å snu om på vanene våre for å hindre denne negative utviklingen er ikke bare for Bryggens beste, men også gunstig for din egen økonomi.

 

4. Shopping-shopping

Mange har lett for å tenke at klær i gjenbruksbutikker er slitte og utdaterte. Maria anbefaler både Velouria Vintage og Typ for de som er ute etter mer trendy, brukte plagg. Her kan du virkelig gjøre noen kupp, eksempelvis en jakke fra Burberry til 1200 kroner. Ellers er Fretex et skattekammer om du har tid til å lete gjennom de mange stativene. Sliter du derimot med tålmodigheten anbefaler vi å sjekke ut Fretex sin nettbutikk, eventuelt å følge @fretexnettbutikk på Instagram, noe som gir et mye mer oversiktlig blikk over hva de har inne. Maria mener også at vi må bli flinkere på å fikse ødelagte klær, heller enn å kjøpe nytt hver gang noe får hull. Å finne en lokal skredder trenger ikke å koste mye. Kanskje kjenner du en sy-entusiast som har lite å gjøre om dagen? Å fikse er som oftest billigere enn å kjøpe nytt. Videre er Green Teams overordnede tips når det kommer til shopping å gi opp fast fashion. Det inkluderer å styre unna H&M og alle deres datterselskaper som Monki, Weekday, COS og ARKET. Man bør heller handle plagg med lenger levetid. Plagg med lenger levetid er ofte dyrere, noe som ikke er ideelt for oss studenter, men oppfordringen får bli å heller ha få dyre plagg framfor mange billige. Maria anbefaler blant andre klesbutikkene Veja, Pierre Robert, Patagonia og Reformation om du vil kjøpe billige kvalitetsplagg. I tillegg tipser hun om å se på materialene klærne du kjøper er laget av, og styre unna materialer som akryl, polyester og nylon.

 

5. Matshopping 

Neste gang du går i matvarebutikker anbefaler vi at du tar en titt i 50 prosent-avslags-disken. Her finner man som regel gode produkter til redusert pris, fordi de snart går ut på dato: meget miljø- og studentvennlig. Videre er det viktig å se etter varer med minst mulig emballasje: avokadoen trenger åpenbart ikke å pakkes inn i tre typer plast for å være spiselig. For å få et mer bevisst forhold til hvilke varer som er miljøvennlige, anbefaler Maria oss å se etter Nyt-Norge eller Svanemerket. Om du skal kjøpe kaffe er Fairtrade et tegn på bærekraft og gode etiske retningslinjer. Videre tipser hun om Bondens Marked og butikken “Råvarene” i Bergen for miljøvennlig mathandel. Et overordnet tips når det kommer til matshopping er å handle så sjeldent som mulig, gjerne sette av mandagen til “ukeshandel”. Slik bruker en mindre penger på små, unødvendige innfall, og lager heller en plan som gjør at man spiser seg ut av kjøleskapet hver uke. På denne måten unngår man å miste kontroll over hva man har hjemme, noe som er med på å hindre matsvinn.

 

6. Mindre kjøtt!

De fleste vet godene ved å spise mindre kjøtt. Ikke bare gir det bedre helse, det er også bra for dyrevelferd og miljø. For mange er likevel kjøtt en stor del av hvert måltid og en vane det er vanskelig å kvitte seg med. Har man de rette oppskriftene kan vi derimot garantere at du glemmer at kjøttet mangler fra tallerkenen. Visste du at Sumo har “meatfree monday”? Hver mandag kan du få 2 for 1 på alle vegetariske retter. Ta med deg en venn eller kjæresten og nyt maten med god samvittighet. Likevel holder ikke studentbudsjettet til restaurant hver uke. Mangler du inspirasjon for din egen “meatless monday” hjemme anbefaler Maria at du sjekker ut vegetar-seksjonen i Trines Matblogg eller kokeboken «En skikkelig digg kokebok» av Hanne-Lene Dahlgren. I tillegg har Fattig Student flere pesketarianske og vegetariske ukemenyer som er verdt å prøve. Et godt alternativ til rødt kjøtt og kylling vil være å spise mer fisk; men husk å kjøpe villaks fremfor oppdrett!

 

7. Smarte apper

Hvorfor dra på let etter den perfekte røde genseren når du kan søke “rød genser” på Tise og plukke den opp i Bergen sentrum i morgen? Tise er mye brukt blant jenter, men begynner å få et bredere tilbud for gutter også; kanskje finner du din neste favorittgenser? Hvis du ønsker å lære mer om bærekraftige klesmerker anbefaler Maria å laste ned Good on you. Her kan man søke opp sine favorittmerker og lese seg opp på hvorvidt de er bærekraftige i produksjonen. Finner man ut at merket ikke når mål, blir man sendt videre til “lignende merker” som fremstår som gode og etiske alternativer. Om du elsker bakevarer, men ikke alltid ønsker å betale 50 kr for én bolle, er Too good to go perfekt for deg. Gjennom denne appen kan du bestille deg en forundringspakke fra ditt lokale bakeri med all slags rester fra dagens salg - til prisen av et fullpriset bakverk. Vær med i kampen om å minske matsvinn og unn deg noe godt! 

 

8. Rydd i PC’en din!

Fun fact fra Maria: visste du at dersom alle i Norge hadde slettet en til to e-poster hver, hadde det spart nok strøm til å lade 1 million smarttelefoner? Datasenteret som lagrer alt fra PCen din består av store servere som krever mye energi. Sett av en dag og rydd opp i gamle filer! Gjør man dette holder dessuten batteriet lenger og PCen blir raskere.

 

9. ~reis med stil~

Voi og Ryde er hyppig brukte fremkomstmidler, men visste du at Bergen Bysykkel er mer miljøvennlig og gunstig for lommeboka? Ved å skaffe deg årsabonnement hos Bergen Bysykkel har du lett tilgang til sykler i hele Bergen, og du får en god treningsøkt! Green Team jobber aktivt for å gjøre bysykkel mer tilgjengelig for NHH-studenter ved å få stasjon ved skolen. Skal du hjem til familien i påsken eller i sommer anbefaler Maria at du tar tog eller buss fremfor å bestille fly. Nyt utsikten over fjellene og bruk tiden på å gjøre skole, strikke eller rett og slett ta en velfortjent lur.

 

10. Bli støttemedlem i Green Team

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan leve mer miljøvennlig? Green Team er en åpen gruppe for alle studenter ved NHH og jobber aktivt mot en grønnere fremtid. Du kan selv velge om du vil være et aktivt eller passivt medlem - å være passivt medlem krever ingenting av deg, men du er med på å støtte en god sak. Følg dem på Insta @nhhsgreenteam for flere tips!

 

For mange sitter både mat- og shopping-vanene langt inn i ryggmargen. Dersom du fremdeles mangler motivasjon til å snu om livet til fordel for miljø og personlig økonomi, foreslår vi at du tar en titt på “Sløsesjokket”, “Avkledd” eller “Live redder verden. Litt” på NRK. David Attenborough sine dokumentarserier på Netflix er også gode. Maria anbefaler også å følge Radical Broccoli på Instagram for inspirasjon.

 

PS: I følge Bulles egen Herman er det å ligge på sofaen hele søndagen og se “A life on our planet” tidenes hangover tips. 

 

Les også: 

 

Kilder:

Sanden, C. H. (23. September 2008). Bryggen under vann om 40 år. NRK. Hentet 17. Mars 2021, fra https://www.nrk.no/vestland/bryggen-under-vann-om-40-ar-1.6230797

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram