Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
For et år siden var jeg på utveksling i Asia, og jeg la fort merke til at det var norsk fisk overalt. På menyene stod det «Norwegian salmon», i butikkhyllene var det laks merket med norske flagg, og på 7-Eleven solgte de maki med laks fra fjordene våre. Og som nordmann kjente jeg meg stolt. Der er vi! Der er Norge! Tenk at noe hjemmefra er så ettertraktet her ute i verden.
Men hvorfor kan jeg så lite?
Men så kom tanken: Hvorfor kan jeg så lite om denne næringen? Jeg er jo økonomistudent på Norges Handelshøyskole og lærer om verdiskapning, eksport og innovasjon, men sjømatnæringen kunne jeg ingenting om.
Så jeg begynte å lese. Snakke med folk. Grave litt. Og det jeg fant, var både fascinerende og ganske frustrerende: En næring med enorme verdier, men også enorme utfordringer.
Mange muligheter og enorme utfordringer
I 2024 eksporterte Norge sjømat for over 172 milliarder kroner. Vi er verdens største eksportør av atlantisk laks og selger til mer enn 150 land. Tusenvis av arbeidsplasser langs hele kysten er knyttet til næringen som sørger for mat til millioner av mennesker verden over.
Men én av fem oppdrettsfisk dør før den slaktes. Dyrevelferden er presset. Lakselus, sykdom og rømming er store problemer. Næringen står midt i kryssilden mellom miljøorganisasjoner, politikere og lokalsamfunn. På den ene siden løftet frem av McKinsey i rapporten Norge i morgen, som vår viktigste post-oljeøkomi-næring. Av andre blir den pekt på som ødelegger av miljøet og dyre-terrorist. Næringen forsøker å finne sin vei fremover – og den trenger oss.
Hvor er vi – de unge hodene?
Det ropes etter bærekraft, kunnskap og nye løsninger – men hvor er vi, alle vi unge som kunne vært med og løst problemene?
Det virker nesten som vi har glemt at vi er en sjømatnasjon. Vi drømmer oss bort i tech, finans og konsulentbransjer, mens næringen som faktisk fôrer verden, mangler folk.
Det handler ikke om at vi ikke bryr oss, men vi får det ikke presentert. Det virker fjernt, utilgjengelig, gammeldags - men det er det ikke.
Sjømat er mer enn fisk
For norsk sjømat handler ikke bare om fisk. Det handler om biologi, teknologi, logistikk, markedsføring, politikk, bærekraft og økonomi. Det handler om arbeidsplasser i distriktene. Om Norges fremtid etter oljen.
Derfor angår dette deg, selv om du tenker at du skal jobbe med noe helt annet.
Dette handler ikke bare om karrierevalg, men om kunnskap vi trenger som nordmenn.
Skal vi delta i samtaler om skatt, klima, eksport eller havforvaltning – eller ta et bevisst valg i butikken – må vi forstå en av landets viktigste næringer.
– Jenny Kvamme