Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: Heads up arbeidsgivere – dere skiller ikke lenger klinten fra hveten ved å kutte på karakterer

Ettersom Bulle etterlyser flere stemmer i studentavisen, ønsker jeg å bidra med å løfte frem en samtale som har foregått på anonymt på Jodel inn i det offentlige rom.
Processed with VSCO with we preset
Processed with VSCO with we preset
Cathrine Standal er bekymret for konsekvensene av hjemmeeksamen. Foto: Privat
28. april 2022
Sist oppdatert: 28. april 2022

Jeg ønsker ikke å by opp til en debatt for eller mot hjemmeeksamen, men heller å belyse hvordan juksen som er blitt muliggjort ved denne eksamensformen påvirker studentene. I vennegjengen er juks på hjemmeeksamen kanskje et kjent fenomen, men jeg er mer usikker på om NHH og arbeidsgivere er klar over omfanget.

Når en arbeidsgiver skal ansette en kandidat fra NHH, er generelt følgende opplysninger tilgjengelig vurderingsgrunnlag:

  • Søknadsbrev
  • CV
  • Karakterer
  • Eventuelle sertifiseringer, anbefalingsbrev

For å «skille klinten fra hveten» velger nok flere arbeidsgivere å ha en «karakterer-cut», slik at kun de med karakterer over et visst snitt får mulighet til å komme til intervju. Alle arbeidsgivere gjør nok ikke dette, men det er ikke til å stikke under en stol at det er en grei sortering dersom man ønsker de skarpeste kandidatene – det var vel tross alt sånn vi kom inn på NHH i utgangspunktet.

Når karakterene nærmest blir en inngangsbillett til jobbintervju, er det klart at det vil oppstå konkurranse blant studentene. Dette kan selvfølgelig virke urettferdig dersom man var uheldig på eksamen, men det er uhyre lettere å akseptere at noen rett og slett gjorde det bedre enn deg – enn å vite at de har jukset seg til resultatene. Slik opplever jeg det i alle fall personlig, og velger å ta en råsjans på å generalisere akkurat dét.

Før koronapandemien muliggjorde fenomenet «hjemmeeksamen», var det svært vanskelig å jukse på individuelle eksamener. I et stort rom med noen titalls pulter, eksamensvakter og en klokke som opplevdes å tikke tre ganger raskere enn normalt, var det svært lite hjelp å hente enn ditt eget hode – og eksamen tilpasset deretter. Kalkulatorer ble sjekket for eventuell lagring av informasjon, smartklokker var ulovlig og pennalhus måtte fjernes i tilfelle noe kunne gjemme seg inni. Noen forsøkte å snike med seg telefonen for et kjapt notatsøk under sitt forhastede toalettbesøk, men eksamensvakter satt med overvåking og fikk et pling hver gang det var aktivitet på en ny enhet. Det var veldig vanskelig å jukse.

På hjemmeeksamen er det ikke vanskelig å jukse. Ingen vet hvem som sitter bak tastaturet, rundt bordet, på andre siden av telefonsamtalen eller i innboksen på Messenger. Verifiseringsprosessen for at du er deg innebærer vel kun en enkel innlogging på WiseFlow? Vi trenger ikke diskutere mulighetene til å jukse på hjemmeeksamen, for der er det kun fantasien som setter begrensninger.

Jeg, så vel som du, forstår at eksamen måtte fullføres i de foregående semestrene, og at de måtte tilpasses grunnet pandemien. Men nå er det på høy tid at vi tar en titt på konsekvensene. Eksamen avlagt for V20, H20, V21, H21 og nå V22 utgjør til sammen 83 prosent av en bachelorgrad, i tillegg til anledninger for gjentak av eksisterende eksamensresultat. Dersom man antar at studenter «benyttet» seg av mulighetene for juks, er det rimelig å påstå at resultatene for de siste årene nødvendigvis ikke representerer virkeligheten i like stor grad som da det var skoleeksamen.

En konsekvens av dette kan være at de som får muligheten til å komme på intervju, egentlig ikke er de som burde konkurrere om stillingene. På sikt kan dette føre til urettferdige muligheter i arbeidslivet. Selvfølgelig vil ens prestasjoner komme til syne dersom en blir ansatt, men poenget er vel at det finnes mange med litt dårligere karakterer som kunne gjort det minst like bra. Da er det ikke mye trøst at din ærlige innsats ble utkonkurrert av en annens juks.

En like viktig konsekvens i mine øyne er integriteten og moralen som settes på spill. På NHH har vi en masse ambisiøse studenter som legger ned drøssevis av timer med hardt arbeid for å nå målene sine. Når man ser medstudenter komme seg opp og frem ved å ta snarveier er det klart man blir frustrert, og kanskje fristet til å gjøre det samme selv – fordi man da konkurrerer på «samme grunnlag». Dette dilemmaet står enhver NHH-student overfor hver gang de logger seg inn i WiseFlow og åpner en ny hjemmeeksamen.

Jeg er redd for at hjemmeeksamen, slik det fungerer i dag, vil føre til dårlige holdninger og en svekket integritet blant studentene, som jeg hverken tror NHH, arbeidsgiver eller medmennesker generelt setter pris på at vi tar med oss videre.

Selv om det har vært deilig med hjemmeeksamen vil jeg gjerne ha tilbake de tre-fire rettferdige timene i Lehmkuhlhallen, som føltes som én.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram