Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Matematikkens fanebærer på NHH

Førsteamanuensis Per Erik Manne ved Institutt for foretaksøkonomi døde brått tirsdag 5. mars mens instituttet var samlet til sitt årlige fagseminar på Geilo. Det ble en tung hjemreise for oss andre. Per ble 60 år gammel.

NHH-forsker og førsteamanuensis Per Erik Manne ved Institutt for foretaksøkonomi døde brått tirsdag 5. mars 2024. Foto: Foto NHHS
20. mars 2024
Sist oppdatert: 20. mars 2024

Per var født i Sverige, men vokste opp i Bergen. Han begynte sin karriere som amanuensis i matematikk ved Universitetet i Bergen i 1993 etter doktorgradsstudier i Oslo. I 1994 disputerte han med en avhandling om approksimasjonsteori i kompleks analyse. Samme år begynte han som førsteamanuensis på Norges Handelshøyskole.

Per var kjent og respektert som en av NHHs fremste forelesere.  Han hadde hovedansvaret for grunnkurset i matematikk i siviløkonomstudiet. Generasjoner av NHH-studenter lærte derfor matematikk av Per, og han investerte mye tid i å få studentenes møte med høyere utdanning til å bli positivt.

Pers evner som pedagog ble belønnet med studentenes foreleserpris, Bronsesvampen, både i 2006 og 2013. I dagene etter dødsfallet har vi hørt mange vitnesbyrd om hvor høyt studentene verdsatte hans faglige soliditet og vennlighet. Disse reaksjonene har rørt oss og gjort oss stolte på NHHs vegne.

I tillegg til det obligatoriske grunnkurset var Per engasjert i matematikk valgfag gjennom hele karrieren. I en lengre periode underviste han også metodefag på masternivå, og han hadde bistilling ved Universitetet i Bergen hvor han hadde ansvar for kurset matematikk for økonomer.

Per la også ned mye arbeid i matematikkfaglige og undervisningsadministrative verv. Fra 2003 til 2004 var han sekretær for Norges forskningsråds fagplanutvalg i matematikk. I perioden 2003 til 2007 var han leder av Norsk matematikkråd og brukte mye tid på implementeringen av Kunnskapsløftet. Et resultat av dette arbeidet var innføringen av todelt eksamen i matematikk i den videregående skolen. Fra 2014 til 2017 ledet han karakteranalysearbeidet i Universitets- og høgskolerådet, og han har vært programsensor ved Matematisk institutt på Universitetet i Bergen.

Per hadde også en rekke verv på NHH. Han var nestleder ved Institutt for foretaksøkonomi fra 2005 til 2009, og i to perioder fra 2015 til 2021 var han dekan med ansvar for bachelorutdanningen.  I en årrekke la han dessuten ned et stort arbeid som leder av valgstyret, og han var hovedverneombud i seks år frem til 2020.

Pers glødende engasjement for matematikk som fag inkluderte en spesiell interesse for matematikkens historie. Den manifesterte seg blant annet i en imponerende samling klassiske bøker med start tilbake i antikken. Han var også en lidenskapelig sjakkspiller og bidragsyter i Bergens Schakklub. I ungdommen tilhørte han eliten av norske spillere. Han tok NM-tittel i 1978 og representerte Norge i junior VM i 1982.

Per hadde ennå mye ugjort. Han vil bli vanskelig å erstatte både som pedagog og som faglig administrator. På det personlige plan vil vi savne Per som en samvittighetsfull og godlynt kollega. Han var en som alltid tok seg tid når noe hadde behov for råd eller ganske enkelt ville å slå av en prat. Våre tanker går nå til hans nærmeste familie, konen Rebecca og døtrene Sara og Jenny.

Øystein Thøgersen, rektor

Frode Sættem, prorektor

Jarle Møen, Instituttleder

Minneordet er opprinnelig publisert i Bergens Tidende og NHH Bulletin.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram