Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Petter Stordalen om livets gleder og grønne investeringer

Petter Stordalen besøkte onsdag NHH. Her i personalkantinen. Foto: Charlotte Leikanger Baade
Petter Stordalen besøkte onsdag NHH. Her i personalkantinen. Foto: Charlotte Leikanger Baade
25. oktober 2019
Sist oppdatert: 25. oktober 2019

K7 Bulletin satte seg ned med Petter Stordalen for å diskutere innovasjon, grønne investeringer og om iskald øl egentlig er bedre enn nysprettet champagne.

Studentene som møtte i Aulaen til årets NHH Forum fikk fort et hint om at dette skulle bli noe helt utenom det vanlige. En selvlaget promo-video med actionstunts og Houdini-triks ble vist, før dagens foredragsholder steg frem mot scenen ikledd lærjakke med AC/DC dundrende ut av høyttalerne.

Du blir sikkert ikke sjokkert av at dette var Petter Stordalen.

Stordalen holdt samme trøkk gjennom hele foredraget. Han droppet scenen og valgte istedenfor å vandre rundt blant publikum, til stor begeistring i salen. Før foredraget stod køen langt ut dørene.


Petter Stordalen

  • Grunnlegger av Nordic Choice Hotels
  • 57 år
  • Aktuell i forbindelse med NHH Forum 2019

Stordalens oppskrift på innovasjon

Nordic Choice har kommet svært godt ut på NHHs innovasjonsindeks (en kundebasert måling av hvor innovativt et selskap oppfattes), stabilt rangert blant de ti beste firmaene i Norge. Stordalen mener de innovative bragdene kommer fra firmaets interne strategi.

– For å få innovasjon så må du ha tre ting. Du må ha mangfold, du må gi frihet, og du må investere penger i å tørre å gjøre nye ting. Så når vi skulle bli bedre på teknologi, bestemte vi oss for å lage verdens beste hotellapp - og i dag har kanskje en eller to hotellfirmaer i verden like avansert app som oss. Vi har vært «first mover» på en rekke områder på teknologisiden, fordi vi putter mest penger i det, vi investerer i folk, og i å tørre å gjøre ting som mange sier ikke går.

Under foredraget var det tydelig at Nordic Choice ønsket å få fram et bilde av seg selv som en progressiv og nytenkende hotellkjede. Stordalen er tydelig på at selv om mye av det nyskapende implementeres på teknologifronten, er det langt fra det eneste de gjør. Tiltak for å redusere matsvinn og vannforbruk holdes like høyt.

– Det er mange områder innenfor innovasjon, og vi forsøker å innovere på samtlige av dem. Vi har ikke noen ide om at de beste løsningene bare kommer fra toppen. Og da må ledelsen i selskapet tørre å gi frihet til de som skal være med på å skape innovasjon også.

Gi ideen tre år

Stordalen er klar på at det ikke er hans ideer som skal endre morgendagens bedrifter.

– Hvis noen har en god ide, så lar vi dem komme på Vinterkonferansen og presentere den. Sist ble det sagt fra scenen: «Vi skal være plastfrie». Og da bestemte vi oss. Vi skal kvitte oss med all engangsplast før nyttår. Det er viktig at alle har muligheten til å komme med innspill og ideer til oss.

Gode ideer er det heldigvis mange av. Strawberry, konsernet Stordalen leder, har et initiativ kalt Strawberrymillionen, hvor oppstartsfirmaer kan få investert en million i firmaet sitt. Det er over tusen firmaer som søker - men hva er det som skiller de gode kandidatene fra de dårlige?

– Om du har en god ide, så er det et par ting vi ser etter. Den må være skalerbar. Du må tørre å tenke tanken at ting tar tre ganger så lang tid som du har planlagt, at det koster tre ganger så mye penger som du har planlagt, og at du får en tredjedel av inntektene. Vi kaller dette for Pi-fenomenet. Er det likevel hold i ideen, så begynner vi å tro på den.  

De fleste av NHHs studenter vil etter endt studietid gå over i en trygg kontorjobb, men bør flere satse på egne ideer? Eller er det tryggere å bygge erfaring og vente? Stordalen mener at begge deler fungerer bra, men at om man virkelig vil satse på en ide, så bør man sette seg selv en tidsfrist.

– Og så gir man det tre år. Hvis man ikke lykkes kan man jo alltid gå tilbake – man har lært enormt, og fått mye erfaring, og det gjør du kan bygge på den erfaringen og gå videre.

Grønne investeringer kommer som bare det

Under årets skolevalg på NHH hadde MDG rekordoppslutning. Stordalen mener dette tyder på en større holdningsendring.

– Det at MDG er blitt så store på NHH var nok utenkelig kanskje bare for fem år siden, men nå er det skiftet til at folk begynner å tenke og vurdere annerledes. Og bedriftene får mer kamp om de beste arbeiderne, fordi folk vil ha mer meningsfulle jobber.

Dette gir også muligheter til å tenke grønnere.

– Grønne investeringer kommer som bare det. I dag er f.eks. solceller billigere enn kull – det var jo også helt utenkelig for noen år siden. Max-burgere i Sverige tror at de vil selge flere kjøttfrie burgere enn vanlige burgere framover. Alt dette er trender som går så fort, at hvis du ikke er i forkant av trendene så vil du være «out of business».

Kantinebesetningen nyttet anledningen til å få tatt bilder med Stordalen. Foto: Privat

Ni kjappe

I tillegg til å være en eminent hotelleier, er Stordalen også opptatt av countryrock, skiferie og livets gleder.

– Hvilken sang danser du best til?

– Wagon Wheel! Veldig glad i amerikansk country-rock, som Garth Brooks.

– Har du en cowboyhatt som du danser med, da?

– Om jeg har en cowboyhatt? Feil spørsmål. Jeg har så mange… Støvler har jeg også.

– Er mandager bedre enn lørdager?

– Jeg er oppriktig glad i begynnelsen av uka. Jeg synes du må bli glad i hverdagene – de er det er flest av. Jeg lever ikke for helgene, jeg lever for hverdagene.

– Om verden gikk under i morgen, hva hadde du brukt den siste dagen på?

– Sammen med familien. Så samles vi rundt bordet til et godt måltid. Og den kvelden, tror jeg det hadde blitt mye bra vin. Kan ta den beste vinen jeg har, for i morgen er alle vinene borte likevel. Og sette pris på hvor fint vi faktisk har det.

– Blir det biff eller hummer til måltidet? 

– Siden det er siste dagen, får alle sin favoritt. Noen hadde spist vegetar, jeg hadde tatt sushi og noe frisk wasabi.

– Hytte eller hotell?

– Jeg er jo veldig glad i å bo på hotell. Friheten med å bo på hotell - det at jeg kan gå inn dit, få et rom, få servert all mat, og trenger ikke bekymre meg over noen ting. Jeg kan bare være, bare nyte.

– Vin eller champagne?

– Vin, champagne blir for mye bobler. Men en iskald boks med øl – det er min absolutte favoritt. Den må være nyåpnet, da, og det må være rett fra boksen.

– Kaffe med Boris Johnson eller Donald Trump?

– Boris Johnson - fordi det hadde kanskje vært mulig å føre en dialog med ham. Ellers ville jeg jo bare sittet og irritert meg over hvor lite genial Trump faktisk er.

– Hva er din drømmeferie?

– Bortsett fra ferier med barna er de topp ti beste dagene mine definitivt på ski. En gang jeg var i Zermatt hadde de hatt det største snøfallet på 50 år. Jeg kjørte i nysnø helt i fra toppen og ned til byen. Det var sol, pudder, minus fem grader – ingenting slår det.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram