Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Siste helgen i oktober var det duket for Arnegeddon – Svæveru’ sitt 71-årsjubileum. Aulaen blir sakte fylt opp av festglade mennesker som har kommet for å hedre studentforeningens eldste kjellergruppe. Den fremste halvdelen av setene er merket “Reservert Svæveru”.
— De er reservert tidligere medlemmer av Svæveru’, samt deres koner og kjærester, familiemedlemmer og nære venner av dagens kor, forklarer Filip Flaa, et nåværende medlem av koret.
Lysene slukkes straks etter at siste tilskuer har satt seg, og det jubles fra salen. Ikke lenge etter kommer trommevirvelen, som innleder en bildemontasje av Svæveru’s medlemmer. En korist ønsker alle velkommen, før showet åpnes med en opptreden fra kveldens bursdagsbarn, som har laget en innledningssang til melodien av “Prins Ali”. Videre følger en rekke sketsjer, om alt fra barn som har fått den tragiske diagnosen “bergenser”, til talibanere som synger om å redde kloden. Vi får se A&Co som promoterer sin nye tjeneste “Heng”, som lar deg unnslippe morgendagens problemer, samt Svæveru’s egne kunstlige intelligens “Hjalmar”, og en professor som gir grundige tips til hvordan man bør stikke fingrene inn i en bowlingkule. Før pausen rekker vi også å se en sykkelsvindler, et møte for musikkavhengige, og en nyhetsmelding fylt av ordspill som “bankmannen som ble banket opp”, samt en avsluttende sang fra Svæveru’.
— Vi har skrevet fra høsten 2019, også satte vi revyen for to uker siden og begynte å øve da, uttaler Pianø(R) Simen Tveit Holen, selv om man skulle tro koret hadde øvd i langt mer enn to uker.
I pausen sosialiseres det. Gamle Svæverister møter nye Svæverister, før de avbrytes av musikken som er tilbake i salen. Denne gangen høres det en noe uventet sangtekst fra en korist som savner perioden hvor pandemien var på sitt verste, og det var greit å bare være hjemme. Videre følger flere sketsjer om en svært økonomisk Kaptein Sabeltann, personlige trenere og reklamer for Dressmann, før vi får en fotballdommer på scenen som skal vurdere og gi rødt kort til samtlige sketsjer. Vi får deretter se et masochist-møte, en pressemelding om nye korona-tiltak, en fotballkommentator som sliter med å legge fra seg jobben når han kommer hjem for dagen, såkalte veterinærer som bandasjerer kyllinger med bacon, og Sophie Elise som viser frem sin nye våpenkolleksjon.
Videre følger sanger og taler om jubileet.
— Man kan vel si at Svæveru’ gikk litt under når pandemien kom, derav navnet Arnegeddon, forklarer en Svæveru’er i talen sin, før han fortsetter:
— Og mange påstår at Svæveru’ er det perfekte kor, men det stemmer ikke. Vi er mye bedre enn det!
Etter talen får vi endelig se de tidligere medlemmene av Svæveru’ på scenen. De som har sittet fremst under hele showet. Koret fra 1965-1968 kommer opp på scenen med sangen “Hipp Hurra, det går bra”. Når de begynner å danse jubler salen, og det blir vanskeligere og vanskeligere å holde rumpen på stolen og drikken i glasset. De gamle Svæveristene synger deretter etter tur om sin tid på NHH, til diverse kjente melodier.
Deretter kommer et av høydepunktene for kvelden. Storskjermen rulles ned, og vi får se en video av to nåværende Svæverister, som stjeler et maleri fra et museum. De ruller det sammen, og maleriet blir så diskrét overlevert til et tidligere medlem av koret. Maleriet er innom samtlige tidligere Svæverister, før det ender opp på skolen. Kort tid etter blir det samme maleriet båret opp på scenen. Maleriet portretterer Svæveru’s egne versjon av “Eidsvold 1814”. Eidsvoldmennene er byttet ut med korister i Svæveru’s uniformer, og også Falsen har fått en av korets ikoniske hatter. Maleriet er en gave til det nåværende koret, fra alle de tidligere medlemmene som er tilstede.
Så kommer alle tidligere og nåværende medlemmer av Svæveru’ opp på scenen for gruppebilde. De nåværende medlemmene er iført sine klassiske uniformer og hatter, mens mange av de tidligere medlemmene har på seg kilt istedenfor dressbukse.
— Med hatt og sløyfe er man fremdeles aktiv, mens de som har på seg kilt i dag er tidligere medlemmer. Kiltene brukes på større severdigheter som galla og jubileer, forklarer Svæverist Filip Flaa.
Showet går så videre til gavedryss. Direksjonsmusikken stiller med sang til Svæveru’, mens de tidligere medlemmene kommer opp på scenen med enda en gave, nemlig hjemmelagde shots for å “hjelpe stemmen”. Kjærestene til fire av Svæveristene stiller med skilt og GPS-trackere som kjærestene kan ha i hattene sine. eXtravadance har rammet inn et bilde av dem selv og Svæveru’ i rosa ramme, samt en Breezer med en stor, rosa sløyfe. Fra Optimum får Svæveru’ et flagg i Optimums grønne og svarte striper, men med Svæveru’s logo i midten. Pianø(R) Simen Tveit Holen forklarer at Daljø(R) Emil Gjørvad, som tar imot gaven, er Optimums største fan. I følge gavegiverne får han flagget slik at han kan veive det i utakt, istedenfor å klappe i utakt under opptredenene deres, som han vanligvis gjør. Pikekoret Sangria har også skrevet en sang til Svæveru’, før Big Business Band kommer opp på scenen for å overrekke kveldens siste gave, nemlig en byste med Svæveru’s ikoniske hatt og sløyfe.
— Jubileumsrevyen til Svæveru’ sto så til de grader til forventningene! Vi storkoste oss og etter en rekke tilbakemeldinger synes det liten tvil om at publikum koste seg minst like mye, smiler Ba(R)on Herman Bøe Vilseth, som har hatt hovedansvaret for revyen.
Etter litt mer enn fire timer med sang, sketsjer, gavedryss og show, blir kvelden avsluttet med nok en sang fra Svæveru’, og selvsagt en tradisjonsrik kjellerfest.
Les også: