Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
K7 Bulletin har tidligere skrevet om NHHs arbeid med nytt bachelorprogram innenfor teknologi og bærekraft. I morgen torsdag skal prorektor for utdanning, Stig Tenold, og Kaia Baumann fra Studentutvalget (SUN) holde et informasjonsmøte om det nye programmet.
Tenold sier til K7 Bulletin at det nå er snakk om å opprette et bachelorprogram i økonomi og informasjonsteknologi (BIT). BIT er foreløpig navnet på programmet, som ventes å vedtas på NHH-styremøte 14. juni.
Dersom styret vedtar programmet vil det nye programmet ha oppstart høsten 2024. Det vil da tas opp mellom 70 og 100 studenter. Dette vil gi færre plasser på bachelorprogrammet i økonomi og administrasjon (BØA), og bedre kapasitet i AudMax. Men, mer om programmet senere.
Monica Rolfsen er professor og dekan for fakultet for økonomi på NTNU. Hun ønsker konkurransen velkommen, og sier det er «kjempefint» at NHH utvikler programmene sine, men:
– Det er viktig at de ikke tar sikte på å utdanne ingeniører, for det kan nok bli vanskelig.
For seks år siden fusjonerte flere høyskoler med NTNU, og universitetet fikk et nytt fakultet for økonomi. Rolfsen forteller at flere lokale aviser da ringte NHH, med spørsmål om det ville bli krevende med konkurranse.
– Da sa Victor Normann noe fint: Man kan jo ikke undervise om fri konkurranse og ikke mene at det gjelder en selv.
– Jeg mener at konkurranse gjør oss alle bedre.
Tilbake i Bergen og NHH er ikke prorektor Tenold i tvil om hva han hadde valgt om han var 18 år i dag - han strøk nemlig i matte i sitt første semester på handelshøyskolen høsten 1989.
– Jeg ville definitivt valgt BØA. Min styrke ligger i det språklige, og ikke i det metodiske. BØA er i tillegg fortsatt langt bredere, så hvis du ikke vet hva du vil, ligger det en ekstra frihet i det å kunne velge. Det er langt mer obligatorisk i den nye graden.
Han legger til at noen gjesper i dagens matteundervisning.
– De som bør velge BIT er de som vet at de ønsker å ha en grad som legger mer vekt på teknologi og mer fokus på metode, skriver han i en e-post.
Tenold skriver videre at dette vil komme til uttrykk i den foreslåtte emnesammensetningen. Arbeidsgruppen har et forslag på høring nå, så selve studieløpet er ikke skrevet i stein.
– Men, mengden metodekurs – matematikk, statistikk og programmering, for eksempel – vil utvilsomt bli større enn i det eksisterende programmet. Dette går delvis på bekostning av valgfriheten.
Tenold trekker også frem merkevaren NHH, og de fine sidene ved å være NHH-student, noe som inkluderer studentmiljøet.
– Vi skal utdanne kandidater som blir annerledes enn dagens BØA-kandidater. De vil være i stand til å snakke med ingeniørene på en annen måte enn andre.
Ifølge prorektor har de prøvd å lage et så godt tilbud som mulig ut ifra NHHs forutsetninger, og de har, i motsetning til andre studieinstitusjoner, skapt et skreddersydd program fra bunnen av, sier han.
På spørsmål om hvor lang tid programmet får på å bevise sin levedyktighet, sier Tenold at de regner med at programmet blir en suksess.
– Vi forsøker å rigge på en sånn måte at det blir suksess, og vi tror at det er et attraktivt tilbud. Satt på spissen: det trengs hundre interesserte studenter som har samme kvalitet som dagens NHH-studenter.
Det vil bli holdt to separate opptak for BØA og BIT, og det vil være «vanntette skott» mellom linjene, og ikke mulig å bytte internt mellom de to, forteller han.
– Målet er å tiltrekke seg folk som ellers ikke ville søkt NHH.
I januar spurte K7 Bulletin prorektoren om NHH merker konkurransen fra itøk og indøk.
– Vi vet om konkurransen som er der ute, men vi skal basere programmet på det vi er gode på: Vi skal aldri utdanne ingeniører – vi har ikke troverdighet på det feltet. Det vi kan er å utdanne folk som har bedre teknologikunnskap enn den generelle BØA-studenten. Samtidig vil de da gå glipp av noen ferdigheter, på andre områder, som studentene i det eksisterende programmet har, svarte han da.
NTNU-professor Rolfsen sier hun ikke oppfatter det nye programmet som en konkurrent til indøk.
– Industriell økonomi, eller indøk, er en sivilingeniørutdanning med en del økonomi og ledelse, og er en helt annen type utdanning.
Programmet kan derimot være en konkurrent til NTNUs egen økonomiutdanning som har en tydelig teknologiprofil, sier hun.
– Men, konkurransen gjør at vi må skjerpe oss, og at NHH må skjerpe seg. Sammen kan vi gjøre hverandre bedre.
– Jeg tror vi har en komparativ fordel som en del av et universitet som har teknologi som hovedprofil, så jeg er ikke bekymret for den delen.
Hun viser til et sitat fra NHH-rektor Øystein Thøgersen da han i fjor ble spurt om NTNUs femårige program i økonomi og administrasjon.
– Det er ikke akkurat konkurransen fra NTNU som holder meg våken om natten, uttalte han da.
Dekanen sier hun ikke sover noe dårlig om natten fordi NHH lager nytt bachelorprogram. På spørsmål om hvorfor studenter skal velge NTNU over NHH svarer hun todelt.
– Når det kommer til å kombinere økonomi med teknologi har NTNU en stor fordel. Ulempen med å være en enkeltstående skole slik NHH er, er at det er mindre variasjon i fagene enn hva universitetene kan tilby.
– I tillegg liker vi å hevde at Trondheim er Norges beste studentby, ler hun.
Det nye programmet vil etter planen ha samme mattekrav som BØA, altså matematikk S1 og S2. Tenold sier de har vurdert strengere mattekrav.
– Men det er flere studier i Norge som krav om R-matte enn det er personer i Norge som har det. Det er derfor viktig å kommunisere at dette studiet er for de med en spesiell interesse for metode, matematikk og teknologi.
For å få nok romkapasitet til undervisning skal NHH vurdere å utvide tidsrommet for undervisning fra klokken 8 til 18, fra dagens 8 til 16.
– Hvor dyrt blir det for NHH å opprette et nytt program?
– Det har vi ikke regnet på, men det vi mener er at kan bli dyrt for NHH å ikke fornye seg på lengre sikt. Det er feil å sitte stille.