Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
NHH blir en byggeplass de neste to årene. Det skjer ikke uten at studentene påvirkes.
– Studentene vil merke at NHH blir en byggeplass, uten tvil, og Merinobygget er en gammel bygning, sier Linda Nøstbakken, prorektor for utdanning ved NHH.
Fem år etter at NHH forlot Merinobygget like nedenfor skolen, vendes snuten tilbake. Mellom 1980-tallet og 2013 hadde NHH sentrale deler av sin undervisning og virksomhet nede i den gamle spinne-fabrikken.
Dette skjer ikke uten utfordringer. Fra starten av januar til april vil alle kontorer i høyblokken, alle studentkontorer og forelesningssaler i hovedbygget fra 1963 flyttes. 23. april starter byggingen for fullt og skolen vil bli en byggeplass med alt det medfører.
– Alt i hovedbygget skal renoveres, forteller Nøstbakken.
Merinobygget vil erstatte alle forelesningssalene som bærer navn til tidligere professorer og har i tillegg mange lesesaler, grupperom og et eget Aud Max.
Bråk og mye anleggstrafikk
Vårsemesteret 2021 er oppussingen planlagt ferdig. Inntil den tid må både studenter og ansatte smøre seg med tålmodighet.
– Studentene må forberede oss på at det blir bråk og stor anleggstrafikk. Det blir litt mer kronglete å fylle kaffekoppen sin på Circle K, sier Nøstbakken.
– Jeg vil anta at det blir bråk under byggeprosessen, men i eksamensperioden vil aktiviteten gå ned og støynivået bli holdt til et minimum, fortsetter hun.
Nøstbakken vil ikke utelukke at kan dukke opp situasjoner som studentene vil plages av. Rektoratet er derfor forberedt på at det kan bli problemer.
– Studentene vil påvirkes av at skolen er en byggeplass. Det kan komme irritasjonsmomenter, og ikke alt kommer til å være like enkelt og greit.
– Faglige vil være like bra
Nøstbakken erkjenner at skolen blir et mer kronglete sted å være under byggeprosessen, men håper at NHH fortsatt blir et like attraktivt studiested.
– Det blir en forskjell å gå på en skole som er en byggeplass og hvor mye skjer nede i en «vintage»-bygning, men jeg håper at potensielle søkere ikke velger skolen av den grunn. Det faglige vil være like bra, sier hun.
Hun legger også til at studenter som søker til våren kun vil ha et år hvor skolen er under oppussing.
Vil få nye arealer
18.000 kvadratmeter vil være tilgjengelig i Merinobygget. Nøstbakken opplyser imidlertid at bygget ikke er av dagens standard og vil være noen steg ned fra hva studentene er vant til i dag. Merinobygget er et gammelt bygg og bærer preg av det. Likevel håper prorektoren at størrelsen veier opp for standarden.
– Vi får så mye areal at alt vi mister vil gå opp i opp, dette forutsetter likevel at studentene tar i bruk arealene i Merinobygget, sier Nøstbakken
Prorektoren forteller at da hun tok siviløkonomistudiet på NHH var nærmere to tredjedeler av hennes studier gjennomført i Merinobygget. Ikke før hun begynte på master flyttet hun opp i hovedbygget.
– Det blir en stor jobb
Mellom januar og starten av april neste år må ansatte og studentforeningen flytte ned i kontorer i Merinobygget.
– Det blir en stor jobb å flytte alle kontorer og forelesningssaler samtidig som vi skal opprettholde aktiviteten. Jeg håper studentene og de ansatte smører seg med litt tålmodighet og ikke glemmer at det blir veldig bra når det er ferdig, forteller Nøstbakken.
Uformelle arbeidsplasser
I tillegg til alle auditorier og forelesningssaler som bærer navnene til professorer, vil resten av flatene innvendig i hovedbygget renoveres. Det vil bli en stor åpen foajé i hovedinngangen samt uformelle arbeidsplasser for studentene. Det forteller prosjektleder for oppussingen, Eivind Drange.
Flere av forelesningssalene vil bli omgjort til såkalte case og gruppe- auditorier hentet fra henholdsvis NTNU og Harvard.
«Merinobakken»
Det finnes jo et begrep for veien mellom Merinobygget og NHH, nemlig Merinobakken.
– Kanskje studentene får litt ekstra luft og kondis av den, forteller Nøstbakken spøkefullt.
Hvert år er det tradisjon for at det blir arrangert motbakkeløp i den bratte bakken som skiller det gamle undervisningsbygget og dagens skolebygning. Nøstbakken foreslår spøkefullt at det blir arrangert et testløp for å sjekke om byggeprosessen har en positiv innvirkning på kondisen til studentene.
– Utallige vannlekkasjer
– Siden Høyblokken ble reist på 60-tallet har det vært utallige problemer med vannlekkasjer og vann som renner gjennom vegger og tak. Det ble utført en renovasjon på starten av 2000, men det var en slett jobb og når vi fant ut av dette så hadde bedriften som utførte arbeidet gått konkurs.
Selve konstruksjonen av Høyblokken er fredet, men hele innsiden skal totalrenoveres, forteller Nøstbakken. Det innebærer at alle de ansatte må opp av stolene sine, pakke sakene og vende tilbake til Merino.