Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Det nye valgfaget «Lykken og det gode liv» er blitt møtt med overveldende respons hos studentene. – Vi må ha truffet en nerve, sier foreleser Hallgeir Sjåstad.
I skrivende stund har over 250 studenter meldt seg til det splitter nye valgfaget SOL21 Lykken og det gode liv: Hvordan ta bedre beslutninger?
– Vi fryktet at bare fem eller ti studenter kom til å velge dette faget, men håpet på femti, sier foreleser og professor Helge Thorbjørnsen.
– Vi må ha truffet en nerve, legger Sjåstad til - psykolog og forskerkollega ved NHH.
De holder begge til på institutt for strategi og ledelse. Sjåstad har i tillegg en forskerstilling i FAIR Insight Team ved Institutt for Samfunns- og næringslivsforskning (SNF).
Inspirert av Yale
Faget omhandler helt enkelt om to ting. Hvilke faktorer som er viktigst for lykke og livskvalitet, og hvordan man kan benytte denne kunnskapen til å ta bedre beslutninger.
Kurset er inspirert av “Psychology and the good life”, et emne som går ved Yale University i USA med over 1200 studenter på deltagerlisten.
Ifølge foreleserne ligger det en dypere grunn bak hvorfor de nå starter opp kurset.
– Målet var å lage et kurs vi selv hadde ønsket å ta da vi studerte – og ikke minst hadde trengt å ta, sier Thorbjørnsen
Empirisk forskning på lykke
Foreleserne er klare på at de ikke har satt opp dette kurset fordi studentene ved NHH er spesielt ulykkelige akkurat nå, eller at alt var mye bedre før. Det handler rett og slett om at det har kommet mye god forskning på lykke og livstilfredshet fra psykologifaget de siste tiårene, og at det i den anledning er naturlig å spre det glade budskap også til NHH-studentene.
– Vi syns det er uheldig om man må kunngjøre at det er krise før man setter opp et nytt kurs, sier Sjåstad.
– Folk har sannsynligvis hatt det både tøft og bra gjennom alle tider, og lurt på hva de kan gjøre for å få det bedre. Så det er noe med dette faget som er veldig livsnært og fellesmenneskelig. Vi ønsker å ha det bra, og vi ønsker alle å ta gode valg. Hvorfor da ikke ha et fag som handler om empirisk forskning på akkurat dette?
– Vi har likevel vært bevisste på hvor i studiet vi har plassert dette kurset, skyter Thorbjørnsen inn.
– På bachelor har du akkurat begynt på studiet og du har mange viktige valg foran deg i livet, så da er det ikke så dumt med et fag som dette.
Ikke et lett kurs
Thorbjørnsen og Sjåstad tror ikke den store interessen for kurset skyldes at det kommer til å være "lett".
– Kurset har jo aldri gått før så folk kan vanskelig vite om det er vanskelig eller enkelt.
– Vi har ikke sagt at det skal være enkelt, men at det skal ikke stresse folk og være et litt annerledes fag. 70% av karakteren blir basert på en fordypningsoppgave på et selvvalgt tema, og de resterende 30% er basert på en breddetest av pensum.
– Hvem passer dette faget for?
– Alle, svarer Thorbjørnsen enkelt.
LES OGSÅ: