Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Aksjonsukens stjerner: Disse idrettslagene har samlet inn mest penger til Malawi de siste årene

Aksjonsuken er en studentdrevet innsamlingsaksjon ved NHH som arrangeres av NHH Aid. Under denne uken samles det inn penger til UNICEFs utdanningsprosjekter i Malawi.

Hvert år legger NHH-studentene ned stor innsats til inntekt for Malawi. Her fra Bistandsløpet i 2011. Foto: (Arild Hartveit/Foto NHHS)
28. september 2022
Sist oppdatert: 28. september 2022

Prosjektet har hatt stor suksess ettersom de regelmessig har klart å samle inn over én million kroner. Blant idrettslagene har NHHI Baseball, NHHI Futsaljentene og NHHI Svømmejentene vært noen av de beste pengeinnsamlerne de siste årene.

Bulle har tatt en prat med Henrik Moltubak Løken, fra Baseball-laget, Karen Sofie Johansen, fra Futsaljentene og Nora Cathrine Haagensen, fra Svømmejentene, for å høre om de har en hemmelighet som gjør at de klarer å samle inn opp mot 100.000 kroner hvert år.   

Satset på bedrifter – kom på førsteplass

Svømmejentene samlet alene inn 114.280 kroner i årets innsamlingsaksjon. Vi møtte Nora Cathrine Haagensen mandag ettermiddag for å høre om jentene har noen hemmeligheter som gjør at de klarer å samle inn slike summer.

– Dere har samlet inn en helt rå sum penger i år, hvordan klarte dere dette?

– Vi bestemte en stund før Aksjonsuken at vi skulle satse på årets spleis. Tidligere har vi samlet inn mange små beløp fra studentene, men i år hadde vi en taktikk om å møte bedrifter. Vi tenker det er en fin mulighet for dem å donere penger til et godt formål. 

I møte med bedriftene vektla de at pengene går uavkortet til Unicefs kampanje for utdanning i Malawi. 

Under Aksjonsuken lagde enkelte lag en liste over utfordringer de ville gjennomføre om spleisen nådde en viss sum. Svømmejentene har hevet seg på denne trenden. Haagensen forteller blant annet at noen av jentene har tatovert «svømmejentene», og andre må svømme fra NHH til Nyhavn. Hun smiler og sier det engasjerer.

Onsdag kveld for en uke siden møtte vi en sprudlende Henrik Løken i Aulaen. Han hadde nettopp vært på pubquiz der han hadde forsøkt å vinne billetter til Internaften. Det var disse billettene mye handlet om i forrige uke. 

– Vi har en som vokset hele kroppen sin

– Hvordan går dere frem for å promotere innsamlingen deres?

– Helt siden 2013 har vi engasjert alle i klubben for å samle inn mest mulig penger. Vi oppfordrer alle til å dele spleisen med familie og venner, forteller Løken. 

– I tillegg har vi gått dør til dør med bøsse, slik at folk utenom NHH får muligheten til å støtte prosjektet. Dette er en av aktivitetene vi har samlet inn mest penger på opp gjennom årene. 

Han forklarer at mulighetene for bøssebæring har vært reduserte eller ikke-eksisterende de siste to-tre årene på grunn av koronapandemien.

Selv om Aid har droppet bøssebæringen forteller Løken at de i år har tatt opp igjen «dør-til-dør»-taktikken. De har nesten fulltallig gått på kveldstid med ark med QR-kode til spleisen deres, slik at folk kan vippse. 

– Hvilke krav stiller dere til medlemmene i baseball under Aksjonsuken? 

 – Det er ingen krav i det hele tatt. Alt vi har gjort er å oppfordre alle til å bidra. Vi ønsker på etisk vis å samle inn så mye penger som vi kan.

Aksjonsuken har pleid å være en positiv opplevelse og god bonding experience hvor man blir godt kjent med hverandre, forteller baseballprofilen. 

Oversikt over hvor mye som totalt har blitt samlet inn under Aksjonsuken mellom 2019 og 2021. Illustrasjon: Grafisk NHHS

– Gjør dere noen syke ting for å samle inn penger?

– Vi har blant annet hatt interne utfordringer som en av gutta må utføre hvis spleisen vår når en viss sum. Den som skal utføre utfordringen må selvfølgelig melde seg frivillig, men det er en tradisjon vi synes er gøy!  

 Vil du si at dere har gjort noe skamløst i disse utfordringene?

 – Vi har en som vokset hele kroppen sin, alt fra hals og ned. Det var veldig gøy, og det var også hans eget forslag, flirer han. Det er tydelig at Løken synes dette var en bra challenge. 

Han forteller videre at han tok kontakt med en veldedig tante som han ikke hadde snakket med på flere år, i håp om å få donasjoner til spleisen.

 – Jeg har jo fått UNICEF-gaver mange ganger fra henne til jul. Nå eier jeg fem meter med asfalt i Afghanistan. Et annet år så fikk jeg eie en halv geit.

Baseball har i skrivende stund samlet inn snaue 40.000 kroner til Malawi.

Hva er deres største motivasjon for å samle inn så mye penger?

– Vi ønsker å dyrke god moral i klubben. Vi synes at Aksjonsuken er en ypperlig anledning til å gjøre dette på. Samtidig prøver vi å gjøre det til en morsom og koselig opplevelse for alle sammen. Det er ikke noe press i det hele tatt, bare en hyggelig greie.

På Aksjonsukens nest siste dag ringte vi Karen Sofie Johansen fra Futsaljentene. Også i år er de blant lagene som har samlet inn mest penger til sin spleis. Til slutt endte de med å ha samlet inn hele 43.571 kroner. Vi er spente på hvordan de angrep Aksjonsuken. 

En på laget løp 40 kilometer

Hadde dere noen stands eller konkurranser under Aksjonsuken? 

– Nei, egentlig ikke. Det er vel hovedsakelig engasjementet i gruppa til å være med på alt NHH Aid arrangerer som drev innsamlingen. 

Har dere en erkerival under innsamlingen som dere hvert år ønsker å slå? 

– Haha, det blir jo bare generelt de som er på topp.

Så dere kjenner litt på konkurranseinstinktet i tettkampen?

– Når vi nærmet oss 100.000 kroner i 2021 kjente vi virkelig at det bare var å legge inn de siste kreftene, smiler hun. 

Hva er det lengste dere har gått for å samle inn penger?

– Det er jo for det meste bistandsløpet hvor vi har gjort det bra. Det var ganske rått når en på laget, Maja Lundeby, løp 40 kilometer. Folk var veldig engasjerte. Spesielt førstekullistene har et ansvar. De har dratt mye av lasset. 

Hvor skamløse er dere i å spørre fjern og nær om penger til spleisen? 

– Det er jo folk som har spurt lærere fra før de gikk på ungdomsskolen. Da tørr de ikke å si nei, sier hun humrende. 

På spørsmål om hva som er de største motivasjonsfaktorene under Aksjonsuken nevner de lagånd, å knuse de andre lagene, og å sikre billetter til Internaften. Og de er klare på at de skal gi en like god innsats neste år! 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram