Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

– Det heter ikke lønn, det heter honorar!


3. mai 2017
Sist oppdatert: 7. mai 2017

Debatten om lønnede verv raser videre.

Det er flere skoler i Bergen. Litt utenfor sentrum har man Norges Aller Aller Høyeste (NAAH), også kjent som «Kapitalismens høyborg», hvor glede måles i penger og hjem staves «lesesal».

I sentrum har man andre skoler, som Underbuksa i Buken (UiB). Der har de andre verdier, som omsorg, kjærlighet, og at det er greit å gå på NAV, altså.

Begge skolene har studenter som driver med utenomfaglige aktiviteter. Men på én av dem er det godtatt med lønnede verv. Hvilken tror du det er?

Svaret er selvfølgelig UiB!

Wait, what?

Mafiaretorikk

Det er vår. På gaten står en studentsentrumspolitiker og NAAH-politiker og krangler om hvorvidt studenter skal få lønn.

– Det heter ikke lønn, det heter honorar! roper sentrumspolitikeren.

– Semantisk! Det blir litt som å si at en bestikkelse ikke er en bestikkelse, men heller penger som glir ut av min hånd og tilfeldigvis lander i din. Du kan ikke bortklare noe ved å døpe det om, sier NAAH-politikeren.

– Hah! Du har tydeligvis aldri vært i sentrum!

– Altså, når mafiaen sier «I’m gonna make him an offer he can’t refuse», så er det bare en måte å unngå skyld på. De mener jo egentlig at de skal blaste gutsa dine.

– Sier du vi er som mafiaen?!

– Well, if the tommy gun fits!

Ofre seg for fellesskapet

Debatten har åpenbart et behov for at noen setter premisser, slik at det blir orden i sysakene. Den mest åpenbare kandidaten til dette, er selvfølgelig en tidligere lønnet og på ingen måte uskikket Dustvest-redaktør.

Med seg har han en rekke andre Dustvest-redaktører, som alle argumenterer for at redaktører bør få lønn.

Bare ikke de som jobber i andre aviser.

– Vi dekker tross alt lesere i hele Bergen, og ikke bare på én skole, og bør derfor lønne-... øhm, honoreres. Altså, vi jobber kjempemasse, og bør få penger! sier en av disse redaktørene.

– Så det du sier er at andre aviser også bør dekke hele Bergen?

– Det stemmer!

– Men de bør ikke få lønn for å gjøre det? Ikke en gang om lønn, ifølge din argumentasjon, ville hjulpet dem med å nå flere lesere?

– Look who’s on board! Altså, vi gjør ikke dette for moro skyld. Vi har jo stillinger på 150 %, hvor vi bare tjener ca. 8000 kr i måneden. Om noe, så ofrer vi oss for fellesskapet!

Samtidig, på kontorene til Store norske leksikon, endres definisjon av å «Ofre seg for fellesskapet» til «Tjene penger fellesskapet har betalt inn, selv om dette overhodet ikke er nødvendig».

Mad cash

Dustvest er ikke de eneste som får penger tildelt av fellesskapet. Faktisk er det en rekke organisasjoner i hele Bergen som hvert år blir gitt midler til drift. Disse står jo også fritt til å budsjettere med lønn og si at de trenger det, ifølge leder av Lite-Velferdstinget.

– Selvsagt, jeg er jo for lønn! Jeg mener alle bør få lønn!

– Mener du ikke honorar?

– Nei, det er det samme. Har noen sagt noe annet?

– Men hvordan skal de andre organisasjonene kunne få lønn? De får jo ikke en gang nok til drift, og må derfor kutte betraktelig. Hvis de skal ha lønnede stillinger, må de jo kutte ytterligere i driften.

En Dustvest-redaktører spretter inn.

– Nettopp! Det er jo det vi har gjort. Vi ble tildelt mindre i år enn ifjor, og når vi oppdaget at det kunne bety et par kroner mindre i løn-, øh, honorar, fikk vi litt panikk. Men så oppdaget vi at vi kunne redusere antall utgaver med over 50 %, samt kutte en fuckings tredjedel av avisen, og fremdeles tjene mad cash, sier Dustvest-redaktøren, som ikke går på NAAH, men som likevel høres ut som han gjør det.

– Men nå har dere jo færre sider enn flere av avisene som ikke er lønnet, hvor en av dem også holder til på et sted best kjent som «Kapitalismens høyborg». Hvordan henger dette på grep?

Store norske leksikon lener seg fremover, klar til ny redefinere «Henge på grep» og «Hykleri». De får derimot ikke sjansen, fordi intervjuobjektet har allerede forlatt åstedet. I helikopter.

Og ja: Batman er fullstendig klar over at Dustvest-redaktører ikke faktisk blir rike og kjører helikopter.

Smittet av sentrum

Det mange lurer på, er hvorfor noen av studentene som jobber ræva av seg får lønn-... øh, honorerte verv (faen, smittet av sentrum), mens andre studenter som også jobber ræva av seg, ikke får det.

Men siden det ikke finnes gode argumenter her, avslutter vi dermed dette tulleinnleg-.., øh, denne meget seriøse artikkelen.

Shaddap.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram