Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Statsministeren om Kjelleren: – Eksotisk

Onsdag ankom statsminister Jonas Gahr Støre Norges Handelshøyskole for å holde foredrag om utfordringene Norge står overfor nå og i fremtiden. Aud Max har trolig aldri vært fullere.

POPULÆR MANN: Støre kom rett til NHH fra Bergen Sentrum, der han åpnet Festspillene 2024. Foto: Mahir Haque/Foto NHHS.
23. mai 2024
Sist oppdatert: 25. mai 2024

Allerede et kvarter før foredragets start var Aud Max fullsatt av både studenter, ansatte og andre interesserte, og flere måtte nøye seg med en plass i trappa for å høre foredraget. Da Støre inntok auditoriet, ble han mottatt med overveldende applaus. Kanskje ikke overraskende med tanke på at dette er sjefen over alle sjefer, men overraskende med tanke på NHHs tradisjonelt blå organer. Etter en introduksjon fra rektor Øystein Thøgersen, samt å ha donert bort blomstervasen på talerpodiet til teknisk ansvarlig, satte statsministeren i gang med foredraget.   

KNOLL OG TOTT: Rektor Thøgersen hadde full kontroll over hvem som fikk stille Støre spørsmål. Foto: Mahir Haque/Foto NHHS.

Fornybar fremtid, eldrebølge og militær opprustning

Hovedlinjene i foredraget dreide seg om tre oppgaver Norge må håndtere. Fra start var Støre klar på at foredraget trolig var eksamensrelevant, og at dersom studentene ønsket å benytte fakta fra presentasjonen, var de nødt til å sitere han korrekt. I kjølvannet av plagiatsakene til regjeringen hans, ble utspillet møtt av full latter fra salen. 

Den første oppgaven dreide seg om å kutte utslipp, bygge kraft og skape jobber. Her fokuserte statsministeren på viktigheten av å utnytte fornybar energi, og fremhevet satsninger på blant annet vindkraft og karbonfangst og - lagring.

Den andre utfordringen Støre trakk frem var den lenge ventede eldrebølgen, der Norge trenger flere i arbeid ettersom vi blir flere eldre og færre yngre. Sentralt i denne oppgaven var å sørge for et mer inkluderende arbeidsliv, og spesielt sørge for at individer mellom 18 og 30 år ikke frafaller arbeidsstaben. 

Å skape trygghet i en ny tid, var den siste oppgaven statsministeren ønsket å rette søkelys mot. Dette var spesielt essensielt med tanke på Russlands invasjon av Ukraina, og de økende uroen verden har sett de seneste månedene. Støre trakk frem storsatsninger på militæret og økt fokus på egen sikkerhet.

På første rad satt rektor klar med penn og papir, og vi la merke til at Thøgersen noterte ivrig underveis i foredraget. Rektor nikket stadig, og skal vi tro de flittige notatene, kan det være flere av statsministerens argumenter og poeng vil implementeres i NHH sin fremtidige læringsplan. 

SOM EN BRUD: En heldig utvalgt i publikum fikk med seg Støres blomsterbukett hjem. Foto: Mahir Haque/Foto NHHS.

«Ærede statsminister»

Etter foredragets slutt, ble det åpnet for spørsmål fra salen. Her gikk det ikke mange sekunder før flere hender skjøt opp i været. Statsministeren fikk dagsaktuelle spørsmål relatert til strøm, militær opprustning og eksterne negative bivirkninger av fornybare energikilder, hvorav flere startet spørsmålene med «ærede statsminister». Støre svarte profesjonelt og utdypende, på en måte som trolig sanket inn et par ekstra stemmer fra salen til Arbeiderpartiet ved neste års stortingsvalg. 

Støre tok gledene på forskudd da han formidlet han var overrasket over at det ikke var flere spørsmål relatert til formuesskatt. Salen lo dermed lattermildt da neste spørsmål omhandlet nettopp formuesskatt. Igjen svarte statsministeren grundig og utdypende, men her var det trolig mindre enighet og forståelse fra de kapitalglade NHH-studentene.

I tradisjons tro fikk statsministeren tildelt en blomsterbukett ved foredragets slutt. Støre kjørte på med samme taktikk som under immatrikuleringen: som en brud kastet han buketten ut til publikum, og en heldig person kan nå vandre stolt rundt med statsministerens blomster. 

JOURNALISTER I EKSTASE: Bulles heldige utsendte fikk anledning til å stille et par uformelle spørsmål til statsministeren. Foto: Mahir Haque/Foto NHHS.

Støre + Kjelleren = sant

Før statsministeren skulle haste avgårde, fikk K7 Bulletin anledning til å stille et par formelle og uformelle spørsmål. Blant annet fortalte statsministeren at verdien av å studere på et annet språk var uvurderlig. Støre er utdannet statsviter fra prestisjeskolen Sciences Po i Paris, og da han startet i 1981 kunne han svært lite fransk. I dag snakker han flytende.

Før vi rakk å gå videre, avbrøt statsministeren oss for å nevne at han har vært på fest i Kjelleren, med et lurt smil om munnen. Støre studerte på Sjøkrigsskolen i Bergen på starten av 80-tallet, og benyttet altså sjansen, som så mange av oss har gjort, til å besøke Bergensstudentenes Mekka. Når vi spurte om hvordan opplevelsen var, ville han ikke utdype med mer enn ett ord: «eksotisk».

Før Støre ga sin avskjed og dro videre, ble han i kjent NHH-stil spurt om hvilken drink han var. Her kom svaret nesten før spørsmålet var ferdigstilt: Bloody Mary. Begrunnelsen var så enkel som at dette var den beste drinken.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram