Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
I skoleduellen får 14 skoler tildelt 100 000 kroner hver fra nettmegleren Nordnet for å handle i aksjemarkedet, og vinneren er den som har høyest avkastning når konkurransen avsluttes i mai. Børsklubben NHH har ikke vunnet konkurransen siden 2017, mens forrige studieår stakk Børsgruppen Nord av med seieren. Ola Trovatn og Kristian Spetalen, sønn av Øystein Stray Spetalen, mener likevel ikke at hovedfokuset er å ta revansj.
– Vi fokuserer kun på investeringene våre, og på å slå Oslo Børs, sier Trovatn.
Vil prestere godt over tid
– Målet vårt er det samme som i IK (Investeringsklubben NHHS, fondet Børsklubben forvalter, red.anm.). Vi skal levere meravkastning i forhold til indeksen av Oslo Børs, understreker Spetalen.
– Vi følger IK tett. Der investerer vi medstudentenes sparepenger, og det setter føringer på hvilke typer case man investerer i - som gjør at vi investerer i kvalitetsselskaper. Like viktig som å fokusere på å få oppside er å beskytte nedsiden - dette er noe vi tar med oss i konkurransen, sier Trovatn.
I følge Nordnetbloggen kjennetegnes kvalitetsselskaper av at de har høy lønnsomhet, høy lønnsomhetsvekst de siste fem årene og høy sikkerhet. I tillegg har de jevne utbytter.
– Strategien i skoleduellen spesifikt er å score konsistent bra over tid. Vi vil heller være konsistent på topp tre, enn førsteplass et år og sisteplass neste år, poengterer Trovatn.
Les også: Børsklubben spår børsåret 2019
Har endret strategien
Trovatn og Spetalen opplyser at Børsklubben har endret strategien i konkurransen siden i fjor. Frem til da hadde de vanligvis investert i fire-fem selskaper, med posisjoner på opp mot 20 prosent.
– Da blir man veldig eksponert, og det kan være veldig overvekt på en enkelt case i forhold til indeks. Nå har vi endret til å ha den samme strategien som i IK, fordi det er tross alt der vi gjør all research og har best innsikt. Vi gjør selvfølgelig noen små tilpasninger, med tanke på at dette er en konkurranse som går fra nå til mai, men utover det er det IK som er kjernen, med samme tankegang, strategi og tilnærming, forklarer Trovatn.
– Det gjør også at vi har mulighet til å fokusere mer på de selskapene vi har i IK, og vi unngår at Nordnet Skoleduell blir en avsporing fra det vi egentlig skal gjøre, poengterer Spetalen.
Men de understreker at skoleduellen er en viktig konkurranse for Børsklubben.
– Den er på en måte vårt ansikt utad. Vi ønsker å vise det vi gjør for investorene våre, noe vi får gjort gjennom konkurransen, da det for eksempel blir omtalt i Finansavisen. Derfor vil vi holde en lik profil og eksponering som i IK, sier Trovatn.
Satser på konservative selskaper
For øyeblikket består porteføljen av Aker, Borregaard, Bouvet, Kid, Lerøy Seafood Group, NRC Group, Pareto Bank, SalMar, Self Storage Group, Sparebanken Vest, Subsea 7 og TGS-NOPEC.
– Vi har tatt utgangspunkt i porteføljen vi har i IK, og tatt litt hensyn til hvilke case som har gått bra i løpet av sommeren og hvilke som ikke er like aktuelle nå. Vi har for eksempel byttet ut Sparebank 1 Midt-Norge med Sparebanken Vest, som vi tror har mer potensial fram til mai.
Trovatn forklarer at porteføljen skiller seg ut fra mange andre i konkurransen.
– Vi har flere konservative selskaper og null prosent i cash. Vi har full eksponering, men mer defensive case, slik at vi begrenser nedsiden.
Les også: NHH-lag knuste all motstand på case-konkurranse i Thailand
– Vi prøver ikke å spå aksjemarkedet
De poengterer at hovedfokuset er på enkeltselskaper, ikke på makroøkonomi.
– Det er masse som påvirker aksjemarkedet, alt fra oljepris, global vekst, handelskrig, generell prising på børsen og estimater. Det er så mye usikkerhet at det er vanskelig å være treffsikker. Derfor fokuserer vi på enkeltselskaper, klargjør Trovatn.
– Vi prøver ikke å spå aksjemarkedet. Vi fokuserer heller på enkeltselskapene og deres eksponering, understreker Spetalen.
Anbefaler å være risikobevisst
Trovatn og Spetalen har også noen råd for dem som ønsker å komme i gang med aksjehandel.
– Generelt vil jeg si at man må være klar over hva man kjøper. Det er viktig å være klar over hva som er priset inn i en aksjekurs, og hva som ikke er priset inn i dag som skal bli priset inn i morgen - og hvorfor det skal skje. Det viktigste er å være bevisst på den risikoen man tar og det caset man investerer i, sier Trovatn.
– Man bør også prøve å se det i andres perspektiv - tenke over hva markedet tror og hva du tror, og hvorfor du har rett og de andre feil, forklarer Spetalen.
– Det som alle andre tror, er reflektert i aksjeprisen i dag, så man må ha et syn som avviker fra det på en eller annen måte for at det skal være et case, utdyper Trovatn.
Les også: