Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Dette vårsemesteret tilbragte jeg, så lenge det varte, i Kingston i Ontario-provinsen øst i Canada. På grunn av Corona-viruset ble vi, som alle andre studenter som dro på utveksling, oppfordret til å reise hjem til Norge lenge før planlagt hjemreise. Likevel fikk jeg og medstudentene jeg dro med opplevd tre måneder med kjølig klima og undervisning av høy kvalitet, samt møtt mange hyggelige studenter fra hele verden.
Tidlig semesterstart
Mange skoler i utlandet starter senere enn vårsemesteret på NHH starter, hvor flere skoler som starter så sent som februar eller mars. Denne muligheten bruker mange til å reise rundt i Australia, Asia eller Europa, avhengig av hvor man drar på utveksling.
Dette er ikke tilfelle for skolene i Canada, som har semesterstart allerede helt i starten av januar. Dermed tok jeg og en gruppe studenter som skulle på utveksling til ulike Canadiske universiteter turen over dammen i slutten av desember og feiret nyttårsaften i Toronto, før vi tok turen til våre respektive universiteter på nyåret.
Skoleåret i Canada er delt inn «winter term», «summer term» og «fall term». I motsetning til oss, så betaler Canadiske studenter en god del for å studere, så de fleste velger å kun studere under winter term og fall term, med fire måneder avbrekk midt på året hvor det er vanlig å ha internship eller jobb.
Les også: Reisebrev: på utveksling under pandemi
Store temperatursvingninger
Mens mange utreisende NHH-studenter nyter solfylte dager i Australia, Asia og Sør-Europa, var mange av dagene i Canada kjølige, og en god og varm vinterjakke var nødvendighetsgode. Spesielt var februar en måned preget av snø og kulde, som ofte er den kaldeste tiden på året. Her nådde temperaturen ned mot -28 grader på det kaldeste, mens januar og mars var langt mildere.
Som nordmenn er vi vant til kalde og snøfulle dager, selv om klimaet i Bergen er relativt mildt. Større overraskelse var det for studenter fra for eksempel asiatiske land, hvor flere studenter uttalte at de aldri hadde sett snø før.
Høy akademisk kvalitet
Selve studiene er noe annerledes enn vi er vant til i Norge. I motsetning til de fleste kursene ved NHH hvor det kun er én eksamen på slutten av semesteret, er det i Canada flere innleveringer i hvert fag, samt «midterm» og avsluttende eksamen som blir vektlagt ulikt med tanke på sluttkarakter. Dette gjør at man er nødt til å jobbe nokså jevnt med skolearbeidet gjennom semesteret. Klasserommene er mindre, med 50-100 studenter i hvert klasserom, noe som muliggjør diskusjoner i større grad enn i Aud Max. Muntlig aktivitet blir også vurdert, hvilket medfører at man er nødt til å lese nødvendig materiale før forelesning for å bidra til diskusjoner. Personlig opplevde jeg at foreleserne og medstudenter holdt høy akademisk kvalitet, noe som gjorde det motiverende å jobbe med pensum og møte opp i forelesninger.
Som nevnt ble vi oppfordret til å vende hjem etter eskaleringen av Covid-19 viruset på verdensbasis. Resten av semesteret gjennomføres online, og alle eksamener i kursene jeg tar er erstattet med innleveringer. Skolen har imidlertid kommunisert godt med studentene, som gjør gjennomføringen av kursene rimelig greit.
Les også: Leserinnlegg: – #littrefusjon
Uteliv og reise
I og med at semesteret kun varer i fire måneder, er det i perioder veldig hektisk med skolearbeid, noe som gjør det vanskelig å reise rundt i Canada. I tillegg er reising veldig dyrt i Canada, både med fly, tog og buss. Likevel er det en uke fri fra undervisning i februar kalt «Reading Week», hvor mange benytter seg av muligheten til å reise til varmere strøk som Mexico, Cuba og Costa Rica. Jeg og en gruppe reiste til førstnevnte, som var en fin kontrast fra de kalde vinterdagene i Kingston. I Kingston er det også flere utesteder hvor studenter liker å tilbringe kvelder og netter i helgene, hvor drikkevarer ble solgt til rimelige priser.
Jeg har bare positive ting å si om utvekslingssemesteret på Queen’s University, og kan på det sterkeste anbefale Canada til fremtidige kull som skal søke utveksling. Forhåpentligvis vil de turbulente tidene vi befinner oss i bedre seg så raskt som mulig, slik at utveksling til høsten og neste vår lar seg gjennomføre. Inntil videre håper jeg at alle medstudenter har det bra og tar vare på seg selv.
Har du lest disse sakene?