Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Det er ingen tvil om at bergensere blir begeistret for ulike mesterskap, fra sykkel-VM i 2017 til Oste-VM i 2018, og det nye året startet med det åpne Norgesmesterskapet i lyn- og hurtigsjakk. Arrangementet tiltrakk seg sjakkentusiaster fra alle landets kanter, inkludert en liten studentjournalist fra Åsane og selve juniorverdensmesteren i sjakk, Aryan Tari.
Kun noen timer etter hans fly landet, møtte jeg Tari på det eksklusive Edvard Grieg hotellet, som fra 4. til 6. januar ble fylt av sjakkspillere. Tari deltok som både kursholder og deltaker i turneringen. Pent kledd og med et like pent smil, hilste han med et fast håndtak. Jeg smilte nervøst tilbake, litt av ærefrykt, litt av lettelse for at det ikke var et sjakkbrett mellom oss. Det er ikke hver dag en amatørspiller får ta en stormester i hånden uten å bli feid av brettet.
En ny sjakkonge på vei
Sjakkspilleren fra Lier er kun 19 år, men regnes allerede som et av de største talentene i norsk sjakk. Tari vant sin første tittel som norgesmester for juniorer da han var syv år gammel og ble internasjonal mester i sjakk da han var bare fjorten år. I 2017 vant han VM i sjakk for juniorer, den eneste nordmannen som har vunnet denne tittelen.
– Det var et godt øyeblikk. Det er veldig stort – det største jeg har oppnådd, sier Tari som hendelsen og smiler.
– Men jeg må fortsette med å bli bedre i verdenstoppen. Magnus Carlsen er fortsatt mye bedre enn meg.
At 32 hvite og svarte brikker skulle brolegge karriereveien hadde Tari ikke sett for seg da han først lærte seg sjakk. Han var nemlig bare fem år da faren hans introduserte ham for det populære brettspillet. Mange store navn i sjakkverdenen oppdaget talentet sitt tidlig, blant annet Magnus Carlsen og Judit Polgár. Sistnevnte er spesielt kjent for å gått gjennom en spesialisert opplæring av faren sin, som ville eksperimentere fram idéen om at genier kunne skapes. For Tari, var prosessen mye mer organisk.
– Jeg er en konkurranseperson og synes det er veldig gøy å vinne. Det var jeg og broren min som spilte hjemme og så ville jeg bli bedre enn ham. Det tok lang tid, men jeg gjorde det etterhvert, smiler Tari.
– Jeg hadde ikke tenkt at jeg skulle satse på det. Jeg spilte bare på gøy. Så begynte jeg på klubb og spille på turneringer og fikk resultat med engang, da skjønte jeg at det var noe for meg.
Livet rundt turneringer
Å spille sjakk på høyt nivå er ikke en billig sport. For å få anerkjente sjakktitler må en delta på offisielle FIDE-turneringer, som blir holdt rundt omkring i verden. Dermed er det ikke bare sjakkruter, men også flyruter, som er blitt en stor del av livet til juniorverdensmesteren.
– Det er ganske annerledes og jeg tror ikke det er så mange som forstår det. Jeg lever på en måte av sjakk, mens mine venner studerer eller er i militæret.
Når han ikke er på reisefot er han hjemme og studerer sjakk. For tiden bor Tari hjemme hos foreldrene, som han forteller har vært støttende og oppmuntrende hele veien.
– De synes det er morsomt at jeg gjør det. Spesielt da jeg vant VM – det var stort for dem og de ble veldig glad. De har full forståelse for det jeg gjør, spesielt pappa, som lærte meg det. Han sa jeg kunne spille sjakk til jeg var 25 og tenke på studier etter det.
Selv om dedikasjonen til hobbyen fører til at han går glipp av mye av opplevelsene som vennene hans får, er Tari fornøyd med livet som sjakkspiller.
– Jeg synes det er fantastisk. Før du kom så tenkte jeg over livet mitt og tenkte jeg har det kanskje godt. Jeg kjenner ganske mange sjakkspillere rundt i verden, så jeg har mange venner på turneringer, så det blir aldri kjedelig, forteller Tari.
– Det har alltid vært sånn og jeg synes det er veldig gøy. Jeg ser på meg selv som heldig.
Velger sjakk foran studier
Mens hans egen bror har valgt å ta et normalt studieløp på et universitet, har Tari planlagt å fortsette utdanningen sin videre på sjakkbrettet.
– Jeg er nettopp ferdig med videregående, så kommer jeg til å ta et år av for å spille sjakk. Det haster ikke å studere med en gang, så jeg bare venter med det. Målet er å komme høyere på verdensrankingen, forteller Tari.
Per i dag ligger Tari på en FIDE-rating på rundt 2620, 225 poeng unna Magnus Carlsen, som gynger rolig opp og ned med en FIDE-rating på 2845 på verdenstoppen.
– Nå er jeg 130 i verden i senior. I løpet av tre år har jeg lyst til å komme innen topp 50 i verden. Hvis jeg ikke klarer det tror jeg kanskje jeg skal studere.
Drømmekarrieren er å kunne leve av hobbyen. Sjakkspillere får inntekter ved å vinne pengepremier i turneringer eller gjennom sponsorer. Tari, på grunn av hans fremragende resultater, har allerede sikret seg støtte fra blant annet GANT, Eterni og Betonmast.
– Sjakk er ikke så lett å leve av i Norge, men jeg har kommet veldig langt og hvis jeg kommer enda lenger er det kanskje mulig, forteller Tari.
– Jeg gjør så godt jeg kan, men hvis det ikke går er det ikke katastrofe. Det viktigste nå er at jeg har det gøy og koser meg med det.
Med den innstillingen tok Tari førsteplass i både lyn- og hurtigsjakk under det åpne Norgesmesterskapet.
Innflytelse fra de beste
Taris far, Siamik Tari, var selv en av de beste sjakkspillerne i Teheran, Iran, før sjakk ble forbudt under den islamske revolusjonen. Etter han emigrerte til Norge overførte han også sjakkunnskapene sine videre til Tari. Når det gjelder hvem som er Taris store inspirasjonskilde i dagens sjakkverden, er det ingen tvil om at det er Norgesfavoritten som er hans forbilde.
– Det er mest Magnus Carlsen, fordi han er norsk og har vært best i verden de siste ti årene og vært en del av min oppvekst. Han har alltid vært der, forteller Tari.
– Han ble verdens beste i vår kultur og er dermed en ekstra stor inspirasjon. Jeg ser opp til det.
Carlsen og Tari har spilt sammen flere ganger og har god kontakt utenom turneringer. På spørsmål om rivalisering, avkrefter Tari slike tanker. Han anerkjenner at han har en lang vei å gå før han når igjen sjakkongen, men at målet er å en dag kunne være i samme posisjon.
– Magnus var kanskje historiens største og det er ikke så mange som er som ham. Det er 600 millioner sjakkspillere og han er kanskje den eneste som har blitt så suksessfull, sier Tari.
– Da han var på min alder var han nummer en i verden. Jeg håper senere at jeg også kan bli det.
LES OGSÅ: