Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Foreningsmøte: – The sky is the fucking limit

Fredag ettermiddag ble høstens foreningsmøte (FM) avholdt i Aulaen.

Amund Hannevik i kjernestyret presenterte opptakstall på høstens foreningsmøte. Foto: Emma Weydahl Berg Helgevold
30. oktober 2022
Sist oppdatert: 30. oktober 2022

Dette er studentforeningens generalforsamling hvor alle medlemmer av NHHS kan være med å diskutere ulike saker knyttet til studentforeningen. På agendaen var blant annet investeringssøknad fra Teknisk Gruppe (TG), rapport fra Kontrollutvalget (KU), halvårsregnskapet til NHHS, og rammebudsjettet for 2023. I tillegg ble opptakstallene fra høstens rekrutteringsuke presentert og diskutert.  

I et forsøk på å få flere av studentforeningens medlemmer til å møte på FM, ble det arrangert halloweenfest i Kjelleren i etterkant. Alle fremmøtte fikk gratis inngang, og enkelte stilte derfor opp i kostymer.

Stine Stolpestad og Liv Kari Bakka Solås la frem KU sin rapport. Foto: Emma Weydahl Berg Helgevold

– Det er ikke en frihet, det er en forventning

Finansstyret (FS), ved leder Christian Arstein ytret et ønske om at enda mer penger burde gå til studentenes velferd, og rammebudsjettet for 2023 reflekterte dette.

I perioden 2020 til 2021 gikk NHHS med totalt seks millioner kroner i overskudd, og dette virker ikke Finansstyret å være helt fornøyde med. Arstein fortalte at resultatet skal være så nært null som mulig, da alt overskudd faktisk representerer den summen som ikke ble brukt til å bedre studentenes velferd. Målet er derimot ikke å bruke opp pengene for enhver pris, men å heller bruke pengene på en forsvarlig måte som skal sikre studentenes velferd, og skape mest verdi for dem.

Derfor ønsket Finansstyret å få enda mer ut av budsjettet. Det budsjetterte resultatet for 2023 er derfor minus én million kroner. 

– Det er ikke en frihet, det er en forventning. Ikke vær redd for å tenke nytt. The sky is the fucking limit!, ropte lederen for Finansstyret da han presenterte rammebudsjettet.

Han utfordret at alle underutvalgene til å tenke nytt, og ikke være redde for å bruke penger.

Kostnader skal ikke stå i veien for studentenes velferd, så lenge de er forsvarlige, fortalte han ivrig til deltakere i Aulaen. 

40 personer fikk kun avslag i rekrutteringsuken

Informasjonsansvarlig i kjernestyret (KS) Amund Hannevik presenterte opptakstallene for rekrutteringsuken. Statistikken han presenterte viser at 477 av 526 studenter som begynte på bachelor i år forsøkte å bli med i studentforeningen. Av disse var det 40 personer som ikke kom med på noe 

Hannevik fortalte videre at 58 prosent av alle opptakssvarene var avslag, 40 prosent var tilbud og to prosent var tilbud der søker takket nei. Ytterligere opplyste informasjonsansvarlig om at de har kartlagt hvor mange opptak studenter gjennomsnittlig melder seg på. Mens gjennomsnittet ligger på rundt syv, viser statistikken at én student  meldte seg på 19 forskjellige opptak.

Bachelorstatistikken fra rekrutteringsuken. Foto: Emma Weydahl Berg Helgevold

195 av 277 eksterne masterstudenter søkte seg til grupper i NHHS. Av disse var det 29 studenter som ikke ble tatt opp til noen grupper.

Det har vært en allmenn oppfatning om at eksterne masterstudenter ved NHH behandles dårligere enn bachelorstudenter når det gjelder opptak til studentgruppene, men ifølge tallene er det ingenting som tyder på at dette stemmer.

De internasjonale studentene blir ekskludert

Den gruppen som imidlertid blir ekskludert er de internasjonale studentene.

Et av de viktigste målene til NHHS er at språk ikke skal være en barriere for å være med i studentorganisasjonen. Opptakstallene viser derimot et helt annerledes bilde. 

Hele 59 prosent av lukkede grupper som hadde minst en utvekslingsstudent på sitt opptak tok ikke opp en eneste. Gruppene i NHHI har den dystreste statistikken med 62 prosent. 

– Man kan kanskje argumentere for at enkelte grupper sitt arbeid bare krever god kunnskap i norsk, men en aktivitet som absolutt ikke burde kreve kunnskap i norsk er sport, sa Hannevik.

Kjernestyret var klare på at dette er et problem som ikke kan endres på en dag, og har dermed nedfelt et mål om å bli mer inkluderende i den langsiktige strategien for 2023 til 2026.

Dramatisk da langsiktig strategi skulle vedtas

Litt dramatikk oppstod da den nye langsiktige strategien ble presentert og forsøkt vedtatt. Flere fra det påtroppende kjernestyret stilte seg kritiske til visse formuleringer i strategien. Det falt ikke i god jord hos blant annet Christian Arstein, som mente at neste års kjernestyret ikke måtte stille seg så negative, og minnet om at det er en langsiktig strategi og ikke et arbeid som skal være ferdig i morgen. 

Dinogen Uruthiran, leder av det påtroppende kjernestyret, så seg nødt til å ta til mikrofonen for å blant annet meddele at han hadde stor respekt for arbeidet leder av kjernestyret Stijn van Oorshoot har lagt ned i den langsiktige strategien.

Helt på tampen kom Uruthiran, Mina Linnestad, neste års økonomiansvarlig i KS, og Liv Kari Bakke Solås, medlem av Kontrollutvalget (KU) med et benkeforslag. 

Kjernestyret kom deretter med et revidert forslag til langsiktig strategi, som ble vedtatt av forsamlingen. 

Kveldens beste kostyme

Kvelden ble avsluttet  på morsomt vis, der deltakere ikledd kostymer kom opp på scenen, og det beste kostymet ble kåret gjennom en Menti-avstemning.

Flere kreative kostymer var representert på foreningsmøtet. Foto: Emma Weydahl Berg Helgevold

Vinneren ble mannen som var kledd ut som en forsvarsoffiser av noe slag. Bulle ikke kjenner identiteten til mannen, men han vant overnatting for to med treretters middag på Bekkjarvik Gjestgiveri

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram