Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Fra superstudenter til juksemakere


5. mai 2016
Sist oppdatert: 5. mai 2016

Det nye kullet som skulle starte på NHH i fjor høst ble kalt ‘superstudentene’, og skulle være de beste studentene NHH hadde fått inn på en god stund. Min første tanke da jeg hørte dette, var at jeg var glad for å ikke måtte leve opp til et slikt press. Nå er situasjonen en annen, og superstudentene har blitt til litt mindre supre juksere. Arbeidet videre bør ikke kun handle om å iverksette tiltak som gjør det vanskelig å jukse, men heller å endre holdningene hos studentene. Her mener jeg at vi eldre NHH-studenter har et viktig ansvar.

La oss være ærlig, det er et stort karakterpress på NHH. Hvor stort presset er varierer fra kull til kull, og det er åpenbart tilstede blant årets førstekullister. Jeg husker godt en samtale med en ny student, som allerede i vår hadde planer om å konte en B, for han måtte jo være nærmere et A-snitt enn B-snitt. Med slike holdninger er det ikke rart at studentene føler seg presset, spesielt ikke hvis de finnes blant et flertall av studentene.

Men hvor kommer disse holdningene fra? Hvis førstekullister føler et så stort press på å få gode karakterer at de tyr til å jukse for å ikke risikere en B eller – gud forby – en C, bør det blinke i noen varsellamper. Det er vanskelig å vite om studentene har med seg disse holdningene når de starter på NHH, men det er lett å se er at holdningene forsterkes av de eldre studentene. La meg si det i klartekst: Dette er ikke sunt! Misforstå meg rett, det er selvfølgelig bra med gode karakterer. Men hvis karakterpresset tar overhånd, får det negative konsekvenser for både studentenes psykiske helse og læringsmiljøet. Ingen skal føle at det er nødvendig å jukse for å være god nok.

Min oppfordring går først og fremst til de eldre studentene på NHH. Hvis du absolutt skal snakke om hvor flink du er på skolen, så kan du være ærlig om hvor mye du jobber, hva du ofrer, og for all del: ikke lyv om eget karaktersnittsnitt! Det er litt mistenkelig at “alle” ligger så tett opp mot A-snittet når snittet på bachelor faktisk er C. Og til nye studenter: slapp av! Dere er kanskje ikke superstudenter, men dere trenger ikke å være juksere heller.

Innlegget har også blitt publisert i Studvest.

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram