Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Fullførte ekspedisjonen i storm


3. mars 2013
Sist oppdatert: 6. mars 2013
NHH-laget er blant de 28 deltakerne som har kommet i mål. Resten sitter fremdeles værfaste i fjellet.


Torsdag kveld spente 142 skiløpere fast skiene og la ut på den strabasiøse ferden over Hardangervidda. Meteorologene meldte storm og frarådet folk om å dra til fjells, men det stoppet ikke de tre NHH-studentene i Lurken Skilag.

- Det var aldri et tema at vi ikke skulle gå. Vi har lagt ned så mye innsats og tid forut for løpet og vi ville ikke gi oss uten å gi det et ordentlig forsøk. Dersom været hadde blitt for voldsomt, hadde vi heller gravd oss ned underveis enn å sitte igjen på startstreken, slår de tre kameratene Knut Strøm, Martin Kaland og Karl Fredrik Schøtt-Pedersen fast.
i mørket
Gjevt å komme i mål

Av 150 påmelde er det bare 91 deltakere som ikke har brutt. Foreløpig har bare 28 skiløpere kommet fram, mens resten sitter værfaste på fjellet. Dette gjør det ekstra stas å være blant de få som har passert målstreken, synes Lurken-laget.

- Når over 50 har brutt underveis, føles det litt gjevt å være blant dem som har kommet i mål, sier Strøm fornøyd.

Fullførte det Amundsen ikke klartepå tur

Expedition Amundsen er regnet som et av de hardeste skirennene i verden. Deltakerne går 100 kilometer med pulk fra Haukliseter i sør til Maurset i nord på Hardangervidda. Dette er ruten Amundsen gikk da han trente for å gå til sørpolen. Selv klarte aldri Amundsen å fullføre distansen.

- Det er utrolig stilig at ekspedisjonen gjennomføres i Amundsens ånd, men alt er godt tilrettelagt for dem som går rennet i dag. Vi har blant annet GPS som til en hver tid viser posisjonen vår slik at de der hjemme vet hvor vi befinner oss til enhver tid. I tillegg er det mange frivillige som jobber med å legge ekspedisjonen til rette for oss, forteller Strøm.

Ble slått i bakken

Lurken Skilag stilte med to lag, men det er kun guttetrioen som har kommet i mål. For å rekke fram før vinden ble for ille, gikk de over 30 timer uten søvn.

- Vi hadde virkelig blod på tann for å ikke bli liggende fast på fjellet. Derfor satt vi alle kluter til, forteller Strøm.

På det verste hadde guttene vind på 17 meter per sekund midt i fleisen.

- Vinden tok tak i stavene, men vi kom oss framover ved å gå korte skritt. Flere ganger ble vil likevel slått i bakken av sterke vindkast, innrømmer Strøm.

Det var imidlertid ikke været som var den største utfordringen for NHH-laget.

- Vi har trent mye i forkant av løpet og kjente at kroppene fungerte. Det hardeste var definitivt å gå så mange timer uten å sove. Hvis vi stoppet litt opp, sovnet vi på stavene. Vi var helt kjørt og lurte litt på hvor grensen gikk for hvor lenge det var mulig å gå uten å hvile, forklarer Strøm.
hytta
Ville slå forgjengerne
Det er kun ett annet NHH-lag som har deltatt i ekspedisjonen tidligere, og ett stort mål for årets Lurken-lag var å slå tiden deres.
- Vi ville slå dem, og det klarte vi, gliser Strøm.

De slitne guttene roser ekspedisjonen opp i skyene, men er usikre om de vil gå den igjen.
- Det har vært en utrolig opplevelse! Det frister så klart å slå vår egen tid, men vi må få løpet litt på avstand før vi tar noen beslutning, svarer skiløperne.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram