Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hans Geelmuyden: – Gründerskap er ikke for pingler. Gründerskap er eliteidrett

Denne uka har Karrieredagene vært i full sving ved NHH. På tirsdag ble den årlige Gründerdagen gjennomført.

Karrieredagene i full sving ved NHH. Foto: (Foto NHHS)
10. september 2022
Sist oppdatert: 11. september 2022

Dette er et arrangement som knytter gründerinteresserte NHH-studenter med oppstartsbedrifter og innovasjonsmiljøet i Norge.

Under årets Gründerdag ble nytenking, innovasjon og oppstartsbedrifter løftet frem i regi av Næringslivsutvalget (NU). I den anledning ble det arrangert frokostforedrag med Martin Schütt, kommunikasjonskurs med Geelmuyden Kiese og populærforedrag med Hans Geelmuyden.

Trym Haakon Blaauw fra Geelmuyden Kiese under «Intro til PR». Foto: (Bahar Yildirim/Foto NHHS)

Avslutningsvis ble det arrangert bankett med en bukett av dyktige NHH-studenter, plukket av bedriftsrepresentantene under standperioden tidligere på dagen.

Bånn gass

Blant foredragsholderne var Martin Schütt, mannen bak gründerfabrikken Askeladden & Co og siviløkonom fra NHH.

I det lyset ble tent og Schütt kom på scenen, senket stillheten seg og en aula full av NHH-studenter spisset ørene. Schütt åpnet Gründerdagen med et foredrag om sine beste råd for å starte for seg selv basert på sitt eget gründerskap. Han oppfordret studentene til å stille spørsmål underveis i foredraget, noe som ledet til god kunnskapsutveksling.

Schütt under foreraget. Foto: Ane Andreassen

Da K7 Bulletin spurte om hvordan NHH har bidratt til Schütt sitt gründerskap, svarer han:

Det viktigste jeg lærte på NHH var i NHHS, om verdien av engasjement og hva man kan få til om man samler driftige, fine, hardtarbeidende folk rundt det samme målet.

Akademisk sett har NHH gitt en fantastisk grunnleggende forståelse av økonomi og finans, men å lære om praktisk gründerskap på NHH tror jeg blir litt som seksualundervisningen på barneskolen. Du må bare prøve, være ydmyk og gi bånn gass i forsøket!

Forrige gang K7 Bulletin var i kontakt med gründeren var i 2019. Da handlet det om NHHs manglende støtte av nytenking og innovative fag.

I lys av dette, hva tenker du om at Gründerdagen har blitt videreført?

At flere NHH-ere og andre toppfolk ikke blir gründere er et stort samfunnsproblem og en skam for oss som generasjon. Som nasjon har vi vært i oljetåka i 50 år og den må vi ut av. Jeg hyller alle initiativ som kan inspirere flere til å gi bånn gass og satse på et gründereventyr.

Gründere er risikoaverse

Utstyrt med trofaste post-IT-lapper og kulepennen klar i lommen stod Hans Geelmuyden fremfor en spent studentmasse.

Gründerskap er ikke for pingler. Gründerskap er eliteidrett. Du må ha masse «passion» og skaperglede 24/7. Gründere må like at det kiler i magen, forteller Geelmuyden i en prat med K7 Bulletin.

Geelmuyden tok oss gjennom sin reise som ny i gründermarkedet og frem til hvor han er i dag. Da han fortalte om sin tid på NHH, var høyskolen ingen gründerskole. Dette illustrerte han med å nevne en hendelse der det kom frem at han var eneste i 79-klassen som ønsket å starte for seg selv. Til sammenligning, er det i dag 1 av 20 studenter med dette ønsket på høyskolen.

Køen inn til populærforedraget. Foto: Ane Andreassen

Geelmuyden tror at alle NHH-studenter har de faglige ressursene for å lykkes som gründere, men at etterspørselen etter økonomer kan hindre nyskaping og etablering av egne selskaper.

Studenter ved NHH kan velge jobber på øverste hylle. De er attraktive i arbeidsmarkedet. Kan det være grunnen til at så få vurderer å starte for seg selv?, spør Geelmuyden retorisk.

– Intelligente mennesker bruker ofte fornuften sin til å unngå risiko, og velger en god og sikker jobb. Det må vi respektere. Jobber i forvaltningen eller i store konsern er for de risikoaverse. For dem som er opptatt av ikke å si og gjøre noe galt. Gründere er risikoperverse. De er opptatt av å si og gjøre noe riktig. Og i Norge er det godt å være risikopervers. Går det til hevete er det jo støtputer left, right and centre, tilføyer han.

Noe Schütt også kan bekrefte:

— Å være gründer er å stå med dritt til halsen og samtidig ta frem kikkerten for å tenke stort og langsiktig.

Engasjerte gründerspirer

Martin Svestad er hovedansvarlig for Gründerdagen ved skolen. Han kan fortelle at dagen stod til forventningene og ble positivt overasket over medstudentenes engasjement.

— I arbeidet med Gründerdagen har jeg hørt mye om at interessen øker blant studentene for start-ups og gründermiljøet, men har på en måte aldri sett det selv. Det store oppmøte på kurs og foredrag var et bevis på denne økende interessen. Dette var veldig morsomt å se, sier han.

Svestad forteller om stor oppslutning på foredrag og kurs, både for de større og mer etablerte bedriftene og de som er nyere og gradvis på vei inn i næringslivet.

— Målet har vært å vekke interessen for Gründervirksomhet i enda større grad hos studentene, og med tilbakemeldingene vi har fått i etterkant virker det som programmet for dagen gav mersmak, sier han.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram