Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leder: Når en ny pungshot-skandale treffer oss, hva gjør NHHS?

I dag lever russere med begrenset ytringsfrihet. Det har fått meg til å reflektere over ytringsfrihet og ytringsklima i Norge – og hvordan dette kan knyttes til hverdagen på Handelshøyskolen. 

Ansvarlig redaktør i K7 Bulletin. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS)
13. april 2022
Sist oppdatert: 13. april 2022

Hvorfor meldes det så hardt på NHHs Jodel-kanal, mens det er en påfallende stillhet i det offentlige NHHS-rommet?

NHHS er kanskje Norges mest aktive studentforening, og mange kjenner på et stort press for å komme med i rett gruppe og å passe inn. Forståelig nok. Gruppetilhørigheten blir for mange en del av ens identitet. Mange føler på en trygghet knyttet til det å være en del av en gruppe.

Nye studenter blir fort innlemmet i kulturen og forventningene rundt ytringsklimaet i NHHS. Allerede første dagen i fadderuka får nye studenter klar beskjed fra FKU-ansvarlige om å holde seg unna media, og kun referere til daghavende. Sosial kontroll i praksis. 

UKEN har det samme opplegget for sine funksjonærer, og joda: Vi kan argumentere for at det er til studentenes beste at de ikke blir fotografert eller intervjuet i kompromitterende situasjoner. Jeg frykter dog at det kan bidra til en ukultur der man ikke skal belyse kritikkverdige forhold ved skolen eller studentforeningen. Slike forhold skal aller helst håndteres internt og bak lukkede dører.

Bulles innhold har endret seg i løpet av årene. Journalistikken har blitt mindre kritisk. Studentene ved skolen kvier seg for å stille til intervju i saker de selv ikke har kommet med ideen til. For hva er konsekvensene av å stå frem? Frykten for å bli utestengt fra flokken sin er nok den største. Samtidig kan det kanskje føles illojalt å skulle gå imot sine egne? Er det det som vil skje, og er det slik vi ønsker å ha det?

NHHS skal beskytte seg selv og sine egne, men er det egentlig det de gjør? 

Alle bør ta del i NHHs samfunnsdebatt, og ikke minst bidra til et sunt ytringsklima der det er rom for debatt. De som taper mest på stillhet er oss selv. Ytringsfriheten vi har i Norge er et privilegium, noe som understrekes av det vi ser i Russland, og ikke noe vi skal ta for gitt. Vi som kan ytre, bør ytre, spesielt når det brenner på dass. 

Når en ny pungshot-skandale treffer oss, hva gjør NHHS? 

Denne lederen ble først publisert i K7 Bulletins papirutgave 5. april 2022.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram