Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leder: NHH-studentene selger seg billig

Vi er på vei ut av et intenst høstsemester preget av søking til jobb og internships, og jeg er ikke imponert over det jeg har lest og hørt om NHH-studentenes lønn.

27. oktober 2022
Sist oppdatert: 27. oktober 2022

Jeg har fått høre om interns som har fått 140 kroner i timen. Dette er samme timelønn jeg fikk for å jobbe som assistent i SFO i 2015. Og selv da var det dårlig betalt. Det er ikke overraskende at studenter takker ja til muligheten for relevant arbeidserfaring til tross for elendig lønn. Betyr det at det er greit å utnytte studenters tid og kompetanse på denne måten?

Ta den norske stats ordning for studentpraktikanter ved ambassadene for eksempel. Mange vil nok synes at et halvår som studentpraktikant i New York høres rimelig fett ut.

Hva tjener man, spør du? Alt annet enn fett. Man mottar et månedlig stipend på 16.000 kroner. Jeg sliter med å forstå hvordan økonomien til disse praktikantene går rundt uten støtte fra mor og far. Ekstra ille er at det er den norske stat som er med på denne rovdriften. 

Det er godt mulig det finnes praktiske løsninger på problemene jeg belyser, men hva er dette for en behandling av norske studenter? Vi lever i en tid der alt blir dyrere, og studentene opplever en kalddusj i realnedgang i støtten fra Lånekassen. I tillegg skal vi også utnyttes på de arenaene vi har for å skrape sammen penger til å leve av. 

Jeg mener også at det er sterkt kritikkverdig at Innovasjon Norge betaler et stipend på 4.000 kroner i måneden, pluss noen studiepoeng, til NHH-studenter for en jobb som minner mer om fulltid enn deltid. De har nemlig en egen NHH-ordning der man kan få internship på et av deres utenlandskontorer gjennom Erasmus-ordningen.

Over i privat sektor er månedslønnen for et internship hos en viss gründerfabrikk på 20.000 kroner, nylig oppjustert fra 15.000 kroner. Det høres ut som alt annet enn et eventyr. 

Kan man da forvente hundre prosent arbeidsinnsats? Antagelig er NHH-studenter såpass tillitsfulle og hardtarbeidende at det ikke merkes stort på innsatsen. I Norges mest aktive studentforening står frivilligheten sterkt, og vi er vant til å jobbe hardt for fellesskapet. Det betyr ikke at vi skal tøse oss selv ut til næringslivet. 

Hvis vi NHH-studenter er så attraktive, hvorfor selger vi oss selv på billigsalg?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram