Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: IKKE GI OPP!

Tredjekullist ved NHH, Christian Arstein. Bilde: Bergen Challenge
Tredjekullist ved NHH, Christian Arstein. Bilde: Bergen Challenge
28. august 2020
Sist oppdatert: 28. august 2020

Kjære førstekullister, eksterne masterstudenter og stud.nhh forøvrig – Ikke gi opp!

Etter en spesiell fadderuke med korona-restriksjoner og alternativt opplegg, slo rekrutteringsuken over de nye studentene som lyn fra klar himmel. Jodel har ikke kokt så mye siden Intern Sensor 1, Watergate og justismordet mot Lacrosse. Denne gangen er det imidlertid en adskillig mer alvorlig problemstilling som ligger bak. Den siste uken har vist at det på ingen måte er nok grupper og utvalg til alle studentene på NHH. Inga Rosendahl la ut et glimrende innlegg for noen dager siden med oppfordring om flere åpne grupper i NHHS, og nå slenger jeg meg på. I forbindelse med dette vil jeg fortelle om mitt første semester på NHH.

Da jeg begynte på NHH var det et massivt press fra alle kanter. Fadderne mine hadde subjektive meninger om hvilke grupper jeg burde søke og gjengen jeg satt med i Aud.Max bidro med meninger og stereotypier om grupper som, sett i ettertid, slettes ikke viste seg å være sanne. Rekrutteringsuken i 2018 hadde dessverre ingen rekrutteringsportal, så å lete seg frem til opptak og påmelding til intervju var som å navigere seg gjennom kjelleren for første gang under fadderuken - umulig.

Jeg dro på litt forskjellig, kom ikke med på noe.

En sen kveld i slutten av august fikk jeg nyss om at noen hadde tenkt å starte opp et helt nytt fotballag! Jeg, som en gang i 12-års alderen trodde jeg skulle bli fotballproff, tenkte at dette var interessant. Dette ble starten på NHHI Hvilepuls FC. Jeg hadde endelig funnet meg en gjeng å trille ball med, og dette laget startet vi opp helt selv!

NHHI Hvilepuls. Bilde: Privat.

Nå, to år senere har jeg vært involvert i opptaksprosessen med både Hvilepuls og andre grupper rundt omkring i studentforeningen. Fellesnevneren for dem alle: Det er vanvittig kjipt å måtte si nei til så mange engasjerte, motiverte og flinke personer! I år har det vært et helt ekstremt trykk, hvor vi rundet tresifret antall påmeldte til opptak. Når et fotballag på litt over en fjerdedel av søknadsmassen skal selektere ut noen få personer sier det seg selv at man må si nei til mange veldig dyktige folk, dessverre. Den samme problemstillingen går igjen i de andre gruppene jeg deltar i, og venner fra andre grupper kan fortelle om det samme i deres grupper.

Det er absolutt ikke slik at du som ikke kom med ikke var flink nok eller kul nok!

Det er rett og slett ikke nok plasser til alle som søker! Når så mange søkere kun får et lite intervju eller en kort fotballkamp å markere seg på, er det så og si uunngåelig at veldig mange stiller helt likt når man skal velge ut noen. Det føles hjerterått og bortimot slemt å si nei til så mange forhåpningsfulle studenter. Grupper og idrettslag er helt klar over at man går glipp av mange dyktige folk, men med begrenset kapasitet i gruppa og liten tid på intervju blir det dessverre slik.

Å føle en tilhørighet til en gruppe eller et lag er alfa omega for at mange trives ved siden av studiene. Med korona hengende som en mørk sky over oss det siste halvåret er det ingen tvil om at det å ha et sosialt nettverk og tilhørighet er viktigere enn noen gang. Underøkelsen Inga Rosendahl la frem ble gjennomført lenge før korona, og jeg har en sterk mistanke om at pandemien på ingen måte har bidratt til mindre ensomhet. Ingen student skal føle seg ensom her på NHH. Det er selvfølgelig helt greit å ikke være med på noe også, men for mange er den første rekrutteringsuken starten på nye bekjentskap og potensielt venner for livet!

Det finnes mange fantastiske åpne grupper som Staf.kom og NHHI Active for å nevne noen, jeg har selv tatt i bruk disse ved flere anledninger. For meg var det imidlertid noe helt annet å føle en ordentlig tilhørighet til et lag og en gruppe, men de åpne tilbudene er absolutt noe jeg vil anbefale. Jeg vil også, som Inga gjorde i sitt innlegg, oppfordre lukkede grupper til å åpne litt opp. Det skal ikke mer til enn at et idrettslag kjører en åpen trening i ny og ne!

I 2018 var vi rundt 30 gutter som manglet et fotballag etter rekrutteringsuken, og oppstarten av Hvilepuls er uten tvil en av bidragsyterne til at jeg har- og fortsatt har det så fantastisk på NHH!

Derfor har jeg en oppfordring til alle dere som ikke kom med på det dere søkte på av ulike grupper og lag denne uken: Vær så snill, ikke gi opp! Du er mer enn bra nok, søk igjen til våren og neste høst! Sleng deg med på åpne gruppers arrangement. Eller gjør som meg og resten av fotballgutta som ikke kom med på noe: Ta saken i egne hender og start noe eget! Om det er et nytt fotballag, et badmintonlag eller rett og slett en gruppe som skal drive med Paint´n Sip hver torsdagskveld; gjør det!

NHHS er en sandkasse man kan ha det så uendelig gøy i, og her er ingen ideer for dumme.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram