Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: La oss ikke kalle en spade for en gravemaskin


NHH-student Peter Syse: Svarinnlegg til Inga Rosendahl. Foto: Foto NHHS
19. februar 2021
Sist oppdatert: 14. februar 2023

Tusen takk til Inga Rosendahl for at du står for dine meninger offentlig og med fullt navn. Det er mangelvare i disse Jodel-tider og bidrar til sunn debatt, i motsetning til hva som skjer anonymt. Kudos!

Siden i går har debatten om auksjonen av en date med NHHs kanonballjenter til inntekt for Unicef stormet. Anne Grethe Solberg mente i BT at auksjonen var "hårreisende" og var "gårsdagens måte å tenke kjønn på". Rosendahl argumenterer i samme baner.

Først noen oppklaringer: At noe gjøres for en veldedig sak, gjør ikke handlingen ok. Målet helliggjør ikke middelet. Derfor holder jeg det aspektet utenfor denne diskusjonen. Det er også klart at NHH ellers har sine problemer. Gruppementaliteten på skolen, nødvendigheten av bevisstgjøring rundt seksuell trakassering og den anonyme hetsen på Jodel understreker dette.

At disse problemene eksisterer, betyr riktignok ikke at auksjoneringen av en date er problematisk. Det er ikke tørrkok på kjøkkenet selv om det ”brenner på dass”. 

Inga oppsummerer det som best selv: ”poenget er jo at kjønn ikke skal være definerende for de handlingene man gjør og valgene man tar”. Når man kritiserer en date-auksjon kun fordi de som auksjonerer er jenter, gjør man nettopp kjønn definerende. Denne debatten ble startet fordi Anne Grethe Solberg mente man som jente reduserer seg selv ved å kalle seg babe og auksjonere bort en date. Hun la også til grunn at det kun var menn som bød på auksjonen.

Hvis jeg kaller meg for hunk og lodder ut en date med meg selv, reduserer ikke det mitt egenverd. Tvert imot er det en fundamental, liberal rettighet å kunne definere seg slik man selv ønsker og ta selvstendige, frie valg.

At Solberg også forventer at det kun er menn som byr på en date med en jente, er også en langt mer utdatert holdning i 2021 enn at noen kanonballjenter auksjonerer seg bort frivillig.

Det er likevel viktig å understreke at dette hadde vært et ”symptom på et større problem” dersom NHH-jenter ble presset til å auksjonere bort dater, at de ufrivillig fikk slengbemerkningen ”babe” og at det var forventet at utelukkende menn bød på auksjonen. Det er rett og slett ikke tilfelle.

Hvis man mener at selve auksjoneringen av en date er problematisk, er det helt greit – men akkurat her har det ingenting med miljøproblemer eller kjønn å gjøre. La oss ikke kalle en spade for en gravemaskin.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram