Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: Våre tanker om valgkampen

Nå som valgurnene er stengt, og stemmene i ferd med å bli talt opp, ønsker vi i Fram å dele noen tanker om den siste tiden.
Valgblokken Fram stiller til Kjernestyret i 2021.
Valgblokken Fram stiller til Kjernestyret i 2021.
23. oktober 2020
Sist oppdatert: 19. mars 2022

Dette innlegget ble skrevet før valgresultatet ble publisert.

Det å stille til valg som Kjernestyret i NHHS er noe vi hadde gledet oss til lenge.

Fra vi samlet de utrolig flinke folkene til de ulike stillingene, til vårt samarbeid om mål og planer, og planleggingen av promotering av blokken vår. Vi var godt forberedt, også for motkandidater, som vi frem til noen uker siden tenkte kom til å komme som en annen blokk. Å stille som blokk var noe vi tok som en selvfølge, da det var presedens for det. Vi så også på det som optimalt med tanke på å dra i samme retning, og å forberede et godt samarbeid for det som blir et år med hardt arbeid for å gjøre livet i NHHS best mulig. Da endringen kom så hadde vi jobbet lenge sammen, og vi så det som hensiktsmessig å fortsatt stille sammen som en blokk. Endringen kom brått på, og alt for nærme valget. Selv om prosessen før dette valget var langt fra ideell, er vi enige i at det er behov for endring i måten valget fungerer. Uansett resultat, kommer noe av det første KS21 gjør til å være å se på valgsystemet, og hvordan det kan forbedres med tanke på å få flere til å stille, og øke valgoppslutningen.

Når målet er å senke terskelen for å stille til valg, er endringer i systemet en ting, men det er også mange andre faktorer inn i bildet. Å stille til et frivillig verv med så mye ansvar er en tung avgjørelse, og man må være motivert for jobben man skal gjøre. Vi synes derfor det er viktig å snakke om hvordan valgkampen i år har vært.

Det å se at et medlem av blokken vår har blitt utsatt for personangrep og uthenging over jodel i flere uker, og ikke minst det som har blitt ytret den siste uken har vært utrolig vanskelig og trist. Selv om leder av KS er en offentlig person som må forvente kritiske stemmer, er det viktig å huske at Ingrid først og fremst er et menneske, og fortjener å bli behandlet med respekt. Hetsende innlegg som «Lock her up» og «Det er klart valgsystemet må endres når lederen er ubrukelig» er sårende og usaklige, og flere andre har vært direkte løgn. Det sender også et veldig dårlig signal til andre som i fremtiden ønsker å stille til tunge verv. Det hever terskelen for å stille til valg, og mange kan bli skjøvet vekk fra å stille hvis det er slik hets man kan forvente.

Mye av dette gjelder også for blokken vår generelt. Selv om personangrep er mye mer alvorlig, er en slik valgkamp noe vi virkelig bør unngå i fremtiden. Å spre løgner og svartmale kandidater ødelegger kredibiliteten til KS, og demokratiet i NHHS generelt. Fokuset tas vekk fra de faktiske sakene man ønsker å kjempe for, og flyttes over på usaklige og irrelevante poeng, som ikke bør være med på å avgjøre valg. Dette er ikke bare et problem hos NHHS, men i samfunnet generelt. Populisme og negativ valgkamp er destruktivt, og som Norges beste og mest aktive studentforening, bør vi gå foran med et godt eksempel.

Måten studenter har oppført seg på jodelkanalen er ikke NHHS og NHH verdig – vi kan ikke behandle hverandre slik. Stine selv hadde utrolig fine innlegg forrige uke på NHH-snappen om hvordan man oppfører seg på sosiale medier, og særlig der hvor man er anonym. Dette ble fort glemt av mange da det viste seg å være konkurranse, og at de som støtter hennes sak går tvert i mot det hun sa, er en tragisk ironi.

Vi håper at dette er noe vi alle kan lære av, slik at vi unngår lignende situasjoner i fremtiden. Uansett resultat av valget, håper vi at NHHS vil få et best mulig 2021!

Christian Arstein         Bendik Brunvoll                     Frida Kapstad             Ingrid Nygaard

Liv Kari Solås             Jon Heine Toftegaard             Oliver Wahlquist             Hermine Wilhelmsen

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram