Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Max er leder av den nyoppstartede gruppen Q&A: – Hvor er alle skeive?

Max Hammergren (22) er leder av den nyoppstartede gruppen NHHS Queers & Allies (Q&A), som ble lansert på Foreningsmøte tidligere denne uken.

Max Hammergren er leder for Q&A. Foto: (Yiming Ma/Foto NHHS)
9. april 2022
Sist oppdatert: 9. april 2022

Max er selv homofil, og forteller at han har tenkt på å starte en slik gruppe siden han begynte på NHH i 2019.

– Jeg snakket med noen venner, og vi følte at det var noe som manglet i studentforeningen. Vi synes det hadde vært hyggelig å ha en trygg arena og sosial møteplass for skeive på skolen, forteller Max.

Han forteller videre at det ikke er uvanlig å ha en møteplass for skeive studenter på høyskoler og universiteter. 

– Vi har jo sett at andre skoler ofte har en skeiv gruppe, deriblant UiB. Vi har lenge tenkt “hvorfor har ikke vi det?”, så da opprettet vi til slutt vår egen.

Hvor er alle?

Videre forteller lederen av den nyoppstartede gruppen at han vet om langt færre skeive enn statistikken tilsier at det skal være.

– NHH har kanskje ikke det mest åpne miljøet. Vi vet om en del skeive, men det bør være flere hvis man tenker på at 5 prosent av den gjennomsnittlige befolkningen er skeive. Av NHHs 3500 studenter, skulle det tilsi omtrent 175 skeive studenter. Hvor er alle?, spør Max retorisk. 

Hammergren ønsker at Q&A skal være en gruppe for alle typer skeive. Foto: (Yiming Ma/Foto NHHS)

Q&A har i dag et styre på seks personer, men håper å bli en større gruppe etterhvert. 

– Hvor mange vi blir vet vi ikke helt. Formålet er at de som ikke er så trygge på å vise den siden av seg selv, kan komme til oss. 

– Det skal ikke være noen “big deal”. Det er selvfølgelig ikke alle som har behov for å være så åpen om legningen sin, og mange som ikke føler seg komfortabel med å vise at man er skeiv. Likevel er alle velkomne på våre arrangementer, legger Hammergren til.

Gruppen er åpen for alle typer mennesker, man må ikke passe inn i en boks.

– Vi vil passe på at det er en gruppe for alle typer skeive. Du må ikke være stolt, du kan være usikker på om du er skeiv. Du må ikke identifisere deg med noe veldig spesifikt. Skeiv er et bredt begrep. Man må ikke være opptatt av typiske skeive ting, man må ikke passe inn i en stereotypi. Bare kom som deg selv, forteller han videre.

En trygg gruppe

NHHS Queers & Allies har stort fokus på trygghet. Blant annet trenger man ikke å være registrert som medlem for å delta på arrangementene, og de holder en lav profil når det gjelder hvem som er med i gruppen.

– Vi skal ikke gå rundt å si til folk hvem som er med, og medlemmene skal ikke føle seg bundet til å delta på arrangementer de ikke anser som trygge. Vi vil at folk som fremdeles er i skapet også skal ha mulighet til å delta, uten at vi skal tvinge noen ut av skapet. 

– Vi heter jo også Queers & Allies, nettopp fordi vi skal være åpne for alle legninger. I teorien kan dermed skeive i skapet komme på arrangementene våre og kalle seg en “ally”, smiler Max. 

– Man må normalisere at det går skeive folk på NHH, sier Max Hammergren. Foto: (Yiming Ma/Foto NHHS)

Lederen forteller at gruppen skal være et lavterskeltilbud for skeive og ikke-skeive i foreningen, og at de håper på stort mangfold. 

– Man kan bli med oss og ta en øl, gå fjelltur, prate eller bare bli kjent. Det er fort gjort å sette alle skeive i en bås. Vi vil gjerne ha mangfold innad i gruppen, og er åpen for alle kjønnsuttrykk, eller bare folk som er opptatt av skeives rettigheter og støtter oss.

Hvordan blir skeive på NHH møtt, ut fra ditt inntrykk?

– Jeg personlig har ikke opplevd noe negativt rettet mot meg, og jeg tror de fleste på NHH er helt kule med det. Utfordringen er kanskje at det ikke er så mange som kjenner en skeiv person. Jeg kan være den første skeive noen møter. I kjelleren har jeg også inntrykk av at det er litt mer åpent enn resten av skolen. Jeg har snakket med andre som ikke tør å komme ut. Jeg ønsker at andre også skal føle at det er trygt å komme ut på NHH. Man må normalisere at det går skeive folk på NHH, sier Max.

Skulle bare mangle

Hvordan tror du Q&A kommer til å bli møtt?

– Det er mulig at noen lurer på hvorfor vi trenger en skeiv gruppe i 2022, men greien er at vi er i 2022 og det har ikke fantes en gruppe for oss før nå! Jeg tror likevel ikke det blir et problem. Folk flest vet at skeive ofte har hatt andre opplevelser, erfaringer og muligheter enn heterofile. Å komme sammen og snakke om sånne ting, eller bare være venner kan være viktig for oss, sier lederen.

Max føler seg trygg på at det både er riktig og viktig med en gruppe for skeive i NHHS. Han mener det vil være et godt bidrag til mangfoldet i studentforeningen.

– I høst kom det jo en gruppe for muslimer på NHH, og jeg synes det er bra at det dukker opp flere grupper som viser mangfoldet som finnes her. Vi hadde ikke åpnet Q&A om vi var usikker på om gruppen ville bli godt tatt imot. Kjernestyret har vært veldig positive, og det har ikke vært en bekymring for oss i det hele tatt, smiler han.

Max forteller at styret synes det er spennende å danne og utvikle gruppen.

– Vi er veldig gira og tror det blir veldig gøy! Endelig skjer det. Det er kanskje litt sent, men hvorfor ikke nå? Det passer fint.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram