Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-ere med krim fra eget forlag


3. november 2016
Sist oppdatert: 3. november 2016

20. oktober lanserte NHH-studentene Jan Inge Wiig og Ivar Aase krimroman, under navnet «Jernspøkelset». De har gjort alt på egenhånd og gitt ut boken på eget forlag.

Både Wiig og Aase kommer begge fra Jæren og er masterstudenter ved Norges Handelshøyskole. De kan forteller at de har erfaring fra filmbransjen, hvor de har laget spillefilmer og kortfilmer. Samtidig, ønsket studiekameratene å teste ut noe nytt som var enklere å formidle og innebar mindre kostnader, og ut av det oppsto bokprosjektet.

Hvorfor krimroman

Ideen om å skrive en krimroman oppstå nettopp i den perioden vi befinner oss i nå, nemlig eksamensperioden.

– Vi var inne i en uinspirert eksamensperiode for 2-3 år siden. I løpet av den tiden fant vi ut at en krimroman lagt til Jæren kunne vært morsomt å lage. Såvidt vi visste på det tidspunktet var det ikke blitt skrevet en krim med handling lagt til Jæren før, sier Wiig.

Valget av nettopp krimsjangeren skyldtes sjangerens enkle premisser og den store krim populariteten blant boklesere.

Jærske krim

– Protagonisten i boken er en utvist politistudent som har vendt hjem til Jæren, fra Oslo. Han er sønn av stort familiært entreprenørselskap som driver et byggeprosjekt på Jæren. I løpet av prosjektet blir det funnet et lik. Politistudenten begynner derfor å undersøke saken nærmere og finner ut at det ligger mye skjult under jorden, svarer Aase når han blir spurt om plottet i boken.

Wiig legger til at han synes det var på tide med en krimroman som ikke var lagt til Oslo eller en av de andre store byene i Norge.

– Boken er på mange måter en bygdekrim. Der møter man et annerledes miljø og et annet sett av holdninger enn man ville møtte i en storbykrim.

– Familie og ære er viktig for karakterene i boken. Jærbuene er opptatt av den jærske drivkraften som de mener at de står for, forteller Aase.

Eget forlag

Å gi ut boken gjennom et velrenommert forlag var aldri et alternativ. Planen fra starten av var at de skulle starte eget forlag og gi ut boken på den måten.

– Vi har fått mange spørsmål om hvorfor vi ikke har gått til et av de velkjente forlagene, slik som Aschehoug eller Gyldendal. Grunnen er den lokale forankringen til boken som gjør at sammen kunne gjøre en like god jobb som et hvilket som helst forlagskontor i Oslo ville gjort, sier Wiig.

Det er Aase som har vært forfatteren av boken, mens Wiig har fungert som forlagsmann og tatt alt det tekniske rundt prosjektet.

– Han (Jan Inge Wiig) har måttet lære seg alt fra bunnen av, f. eks. hvilken tykkelse det skal være på papiret, forteller Aase.

– Det har vært mye dumme spørsmål til bokfolk om hvordan man gjør ting, innrømmer Wiig.

Sammen har de vært opptatt av at boken skulle fremstå profesjonell ut, som om den var blitt utgitt av et kjent forlag.

– Vi har vært opptatt av unngå det negative stempelet som gjerne følger med bøker utgitt fra egne forlag. Mange tror at bøker fra eget forlag er bøker som ikke kan gis ut på noen annen måte. Derfor har det vært viktig for oss at boken skal se skikkelig ut, sier Wiig.

Fremtidsplaner

– Vi har solgt tusen bøker og allerede fått spørsmål fra kunder om når bok nr 2 kommer ut, svarer Wiig når han blir spurt om fremtidsplanene deres.

Hvorvidt det blir en oppfølger til «Jernspøkelset» er dog ennå usikkert. Det neste prosjektet for forlaget til Aase og Wiig er en kokebok som kommer ut til neste høst.

– Vi er beviset på at studenter som starter med tomme hender og null erfaring fra bokbransjen, faktisk kan få noe til og gitt ut en bok, sier Aase avslutningsvis som en appell til hvorfor nettopp studenter skal kjøpe krimboken «Jernspøkelset».

Wiig vil også legge til boken kan bestilles på jærkrim.no eller kjøpes direkte i bokhandelen hos Akademika på NHH.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram