Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHH-forskning redefinerer VM-kvalifiseringen


3. april 2017
Sist oppdatert: 3. april 2017

Høgskolelektor ved NHH, Mario Guajardo, har sammen med andre forskere utviklet en banebrytende ny modell for å tidfeste kamper til den nåværende VM-kvalifiseringen. Modellen kan gjøre kampene mer rettferdige og kostnadseffektive.

I 2005 kom Gujardo og andre forskere opp med en ny tidfestingsmodell for Chiles øverste fotballdivisjon, Primera División de Chile. Modellen skulle gjøre kampene mer rettferdige, kostnadseffektive og samtidig øke seeropplevelsen for publikum. Den har i ettertid fått en mengde positiv tilbakemeldinger, mest betydningsfullt når den ble én av seks finalister til INFORMS Franz Edelman Award i 2016.

– Vår tilnærming til operasjonsanalysen har forandret helt måten den chilenske ligaen før 2005 og det søramerikanske forbundet før 2014 pleide å tidfeste sine turneringer, forteller Gujardo.

Rettferdighet, kostnadseffektivt og bedre sikkerhet

Gujardo mener at mer effektiv og rettferdig idrett kan gi positive utslag på samfunnet i sin helhet.

– Fotball og idrett er en del av samfunnet, så hvis du kan forbedre måten beslutninger tas i idrett, kan det føre til positivt utslag på hvordan samfunnet opplever det totalt sett, sier han.

– Det chilenske fotballforbundet implementerte kampprogramsmodellen i 2005. Hvordan har dette påvirket den nasjonale ligaen med tanke på for eksempel konkurranse, rettferdighet, og publikum?

Det har vært en stor innvirkning på flere områder. For eksempel har det ført til sparte reisekostnader og økte billettinntekter for klubbene. I tillegg har TV-selskapet som sender kampene fått reduserte sine reisekostnader og økte inntekter, på grunn av bedre planlegging, svarer Gujardo.

Resultatene har i tillegg vist kvalitative funn som økt åpenhet og redusert risiko for sammenstøt.

– Samtidig har de kvalitative innvirkningene vært veldig viktige. For eksempel er oppsettsmetodologien i dag sett på som mer åpen og rettferdig for alle lag. I tillegg er også noen sikkerhetsbetingelser, som unngåelse av sammenstøt mellom de klassiske rivalene i samme by, bidratt til offentlig orden og bedre allokering av politiressurser, fortsetter han.

Change the game

Etter flere klager fra ulike nasjoner vedrørende ubalansert og ukoordinert planlegging, er modellen nå i bruk under den søramerikanske VM-kvalifiseringen. Guajardo forklarer at det samme oppsettet ble brukt under VM-kvalifiseringen i Sør Amerika i perioden 2002-2014. Han peker på flere punkter som gjorde lagene frustrerte:

– Klager fra lag, ubalanserte hjemme/borte-sekvenser, kamper oppsatt på steder som skulle arrangere andre arrangementer (som konserter), samt lite attraktive datoer for supporterne, sier Guajardo.

Modellen bruker optimeringskriterier som forsøker å gi hvert lag én hjemme- og bortekamp under hver dobbelrunde (fotballrunder hvor to kamper er spilt med tett mellomrom, journ. anm.).

– I VM-kvalifiseringen minimerer vi antallet ganger hvert lag spiller to hjemme- eller bortekamper etter hverandre i en dobbelrunde. Vanligvis planlegges kvalifiseringskampene på en slik måte at det skiller få dager mellom første og andre kamp, mens den tredje er separert med en lengre periode (for eksempel en-to måneder). Siden det fortsetter slik er det dermed viktig at man balanserer sekvensene hjemme-borte eller borte-hjemme innad i en dobbelrunde, sier Guajardo.

Framtid i andre forbund

Modellen var enstemmig vedtatt i CONMEBOL (forbund bestående av ti søramerikanske nasjoner, journ. anm.), som er en stor oppnåelse, ifølge Guajardo.

– Å få ti land til å enstemmig vedta å bruke et oppsett som var resultatet av modellen vår til denne konkurransen var allerede en stor oppnåelse, spesielt med tanke på at de ikke greide å bestemme seg for noen endring på så mange år og flere VM, og på tross av det faktum at det har kommet ulike forslag til oppsett gjennom årene, forklarer han.

– Tror du andre nasjonale forbund som NFF (Norges Fotballforbund), overnasjonale forbund som UEFA eller andre idretter kommer til å implementere dette i fremtiden?

– Vanligvis tar det tid å endre noe på et beslutningstakning nivå som det gjorde her. Typisk er det motstand i begynnelsen, spesielt av de som har tatt beslutninger gjennom andre metoder over en lengre periode. Men det er absolutt mulig å få til endring, sier han.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram