Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Rekordhøye søkertall og flere studieplasser: – Det er ikke plass

Foto: Varde Solutions
Foto: Varde Solutions
Foto: Varde Solutions
23. april 2021
Sist oppdatert: 24. april 2021

Nok en gang er Norges Handelshøyskoles bachelor i økonomi og administrasjon landets mest søkte studieprogram. Det er bestemt at høyskolen på nytt skal ta inn 500 nye bachelorstudenter – mot tidligere 470. KS-leder Stine Stolpestad er bekymret for mangelen på plass – men det er ikke ledelsen.

*K7 Bulletin retter: I en tidligere versjon av saken sto det at høyskolen tilbyr 570 studieplasser i år, hentet fra en pressemelding fra NHH. Det viser seg å være feil. Riktig antall er 500. Rettet lørdag 24. april 09:45. 

Samordna Opptak publiserte i dag oversikten over søknad til høyere utdanning i Norge. Den røper at NHH for andre år på rad ligger øverst på listen over antall søkere med studiet som sitt førstevalg. Med 2.221 førstevalgssøkere overgår tallene for 2021 all tidligere statistikk.

NHHs rektor Øystein Thøgersen forteller i en pressemelding at antallet var bedre enn forventet.

– NHHs siviløkonomløp er alltid blant de mest søkte studieprogrammene i Norge, og forventningen var at vi skulle ligge på samme nivå som i fjor. At NHH får flere søkere i år, er svært positivt, sier Thøgersen i pressemeldingen. 

2020 hadde 2.112 søkere NHH på førsteplass, som var det største tallet på flere år. Det gir en økning på 109 førstevalgssøkere i 2021. Totalt har 5.078 søkere inkludert NHH i listen over sine søknader til høyere utdanning. 

– Ikke nok plass

Årets søkere konkurrerer om 500 studieplasser. Det betyr rundt fire søkere per studieplass. Det er en økning av antall studieplasser fra årene før 2020 – men en nedgang fra det store 2020-kullet med 570 studieplasser på bachelornivå.  

– Det er per dags dato ikke nok leseplasser på skolen, selv etter en oppussing som dessverre ikke har gitt flere leseplasser til studentene. Det er heller ikke nok plass i de store auditoriene til å avholde store forelesninger for alle studenter som tar kursene. Det er bekymringsverdig, sier KS-leder Stine Stolepestad.

Stine Stolpestad. Foto: Privat.

Ledelsen ved NHH er imidlertid ikke bekymret for at det skal bli trangere om plassen.

– Høyskolen har dimensjonert antall studieplasser ut fra å kunne gi et godt faglig, sosialt og praktisk tilbud. Bygningsmessig dimensjonering og kapasitet er også vurdert når Kunnskapsdepartementet tildeler antall studieplasser, skriver Heidi Sund, seksjonsleder for opptak ved NHH, i en e-post til K7 Bulletin.

Sund viser til at NHH ble bedt om å vurdere å tilby flere plasser i en nasjonal dugnad, og høyskolens ledelse besluttet å utvide til 570 studieplasser. Noe av økningen skyldes også frafallet i første semester – der høyskolen anser det som "helt naturlig at en liten andel vil revurdere studievalget sitt ganske raskt etter oppstart".

For videre begrunnelse henviser Sund til styrebehandlingen i NHH av opptaksrammer i desemberstyremøtets referat, og referat fra styresaken om opptaksrapport i oktobermøtene.

– Vil NHHS klare å ta inn 570 nye bachelorstudenter på en like god måte som om det var 470? Vil flere kunne falle utenfor? 

– NHHS klarer å omstille seg til studentene som begynner på NHH. Vi har mye åpen aktivitet og det er stadig flere grupper som blir startet opp og ønsker nye studenter til å engasjere seg! Om flere faller utenfor, tror vi avhenger av hva slags restriksjoner som gjelder fra høsten av. Det er krevende å bli kjent med nye mennesker under en pandemi, og det er vanskeligere å se alle tilbudene NHHS har. Men uansett hvor vi står, skal vi kjempe for at alle har en plass i NHHS, sier KS-leder Stine Stolpestad.

Helt nytt studieprogram overrasker

Bak NHH på oversikten ligger det helt nye bachelorprogrammet i toll, vareførsel og grensehandel ved Universitetet i Stavanger. 2.064 søkere har studiet som sitt førstevalg. Disse kjemper om kun 35 tilgjengelige studieplasser. 

Forsknings- og utdanningsminister Henrik Asheim tror en TV 2-serie kan ha bidratt til å øke interessen rundt studiet.

− Dette er tydeligvis et etterlengtet tilbud. Det er mulig TV 2-serien Toll også har bidratt til å vise frem hvor utrolig spennende og viktig yrket er, sier han i en pressemelding.

Ellers ligger rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo på henholdsvis tredje og fjerde plass. Totalt har mer enn 154 000 personer søkt om studieplasser i Norge, som også er en økning på 3.304 fra fjorårets rekord.

*K7 Bulletin retter: I en tidligere versjon av saken sto det at høyskolen tilbyr 570 studieplasser i år, hentet fra en pressemelding fra NHH. Det viser seg å være feil. Riktig antall er 500. Rettet lørdag 24. april 09:45. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram