Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHHS’ opptakstall: – Det er mye avslag

Under årets andre foreningsmøte 18. oktober presenterte NHHS tallene for nye medlemmer for høstsemesteret. Det viser at mange fremdeles står utenfor.

Studenter samlet under årets dag for psykisk helse. Foto: (Tobias Eitzinger/Foto NHHS)
3. november 2023
Sist oppdatert: 8. november 2023

Tallene viste at 58 prosent av alle svar på opptak var avslag. 8 prosent av bachelorstudenter og 12 prosent av eksterne masterstudenter var på opptak, men fikk ingen tilbud. Gitt hvor viktig gruppene er for å trives sosialt på NHH, er det problematisk at ikke alle får være med. 

– NHHS sin langsiktige strategi er å være tilgjengelig for alle, sa lederen i Kjernestyret Dinogen Uruthiran under foreningsmøtet.

Men det ser ut som om det fortsatt er en lang vei å gå før dette blir virkelighet. 

Mange står utenfor

I 2023 var 58 prosent av alle opptaks-svar til studentforeningen avslag. Dette er den samme andelen som i 2022, så det har ikke vært noen forbedring. 39 prosent av alle svarene var tilbud og 3 prosent var tilbud som det ble takket nei til. 

Av de nye førstekullistene har 83 prosent blitt med i studentforeningen. 9 prosent stilte ikke på opptak, mens 8 prosent ikke kom med, noe som tilsvarer 37 personer. 13 studenter har vært på minst 4 opptak, og fortsatt ikke kommet med på noe. 

Når det kommer til de eksterne masterstudentene, er tallene ganske annerledes. Kun 53 prosent er med i studentforeningen. 12 prosent (44 personer) kom ikke med på noe, selv om de ville. Hele 35 prosent velger å ikke dra på noen opptak. 

– De eksterne masterstudentene er fortsatt ikke ekskludert fordi mange ikke velger å stille opp på opptak, uttalte Uruthiran. 

Allikevel er det en veldig stor andel som ikke ønsker å stille på opptak, noe man kanskje burde stille spørsmål ved. Er det ikke tiltalende nok å være med i NHHS? Og i så fall, hva kan man gjøre for å endre dette? 

Disse tallene viser at det fortsatt er en høy grad av utestengelse i NHHS.

– Det er mye avslag. Det er en fakta vi må konstatere. Alt annet er egentlig å unngå å snakke om det. Man må se på hvordan man klarer å redusere det, sa KS-lederen. 

Terskel for internasjonale

Når det gjelder internasjonale studenter som går to-årig master på NHH er situasjonen enda verre. Cirka 70 prosent valgte å ikke delta i studentforeningen, og 14 prosent fikk avslag. Men dette er nok mindre mysteriøst, da de fleste studentgruppene fortsatt har sine aktiviteter fullstendig på norsk, og dermed er lite inkluderende for internasjonale. 

– Vi må være såpass ærlige og si at det nok er en terskel for dem å stille på opptak, sa Uruthiran. 

– Det er et arbeid som må gjøres for at flere skal ønske seg velkommen på opptak.   

NHHS sine tiltak

På foreningsmøtet presenterte KS-lederen sine tiltak for mer inkludering i studentforeningen. NHHS har blant annet arrangert flere åpne arrangement som sommerfest i Oslo, 17. mai-fest, Pride og Skidag. I tillegg har de senket billettprisene til FKU og KKU sine arrangementer. 

Det trekkes også frem de mange åpne grupper der alle kan delta. Dette inkluderer blant annet Active, Esport, og Friluft. For å fremme åpne grupper kan alle grupper søke på Arrangement-potten, som er et fond hvor man kan søke om finansiering for åpne arrangementer. Da de åpne gruppene ikke samler inn data, er det vanskelig å si hvor mange som benytter seg av tilbudet. 

Uruthiran fremhever også viktigheten av de større prosjektene, som er den største rekrutteringsarenaen på NHH. Til applaus fra salen kunne han stolt annonsere at UKEN tok opp 288 av nye studenter som har begynt på NHH, noe som tilsvarer en tredjedel av alle nye.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram