Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

NHHs studentmasse positiv til vaksinepass: – Elendig politikk

Foto: Jeremy Bezanger
Foto: Jeremy Bezanger
Det er mange meninger rundt vaksinepass. Foto: Jeremy Bezanger
11. februar 2022
Sist oppdatert: 24. mars 2022

– Folk spiser usunt, går topptur, og driver med ekstremsport. 

NHH-studenter er meget positive til vaksinepass: Kun én av ti er imot. Dette kom frem i en spørreundersøkelse K7 Bulletin gjennomførte i januar. 

Undersøkelsen viser at 96 prosent av studentene er vaksinerte med enten to eller tre doser. De fleste svarene ble registrert før drop-in-vaksinering ble tilbudt på skolen torsdag 27. januar. Derfor er antall fullvaksinerte trolig enda høyere i dag. Det er ikke en fullverdig representativ undersøkelse.

Det var totalt 374 personer som svarte på undersøkelsen.

Kjernestyrets planer fremover

NHHS har planlagt store arrangementer på skolen fremover, men Kjernestyret opplyser at de ikke ser noe formål ved å ta i bruk vaksinepass slik smitte- og vaksinasjonssituasjonen er i dag.

– Når nesten 97 prosent av de som tok undersøkelsen sier de er fullvaksinerte, vil ikke vaksinepass ha stor effekt på NHHS sine arrangementer, skriver informasjonsansvarlig i Kjernestyret Amund Hannevik, i en e-post til K7 Bulletin. 

Kjernestyret skriver videre at de heller ikke ser noen hensikt med vaksinepass i forbindelse med fysiske forelesninger og gruppetimer. De mener at faste sitteplasser og avstand alene vil ha tilstrekkelig smitteforebyggende effekt

Det må være nødvendig, effektivt og minst mulig inngripende

Jusprofessor Anna Nylund fra Universitetet i Bergen mener at vaksinepass gir en falsk trygghet. Så lenge vaksinerte fortsatt kan smitte andre, vil ikke passet være en god løsning, forklarer hun. Nylund forteller også at det kan skape store problemer dersom det ikke er gode nok kontroller. 

Vaksinepass er elendig politikk etter mitt syn. Det er kun negative sider ved en implementasjon nå, sier Anna Nylund i en videosamtale.

Koronapass kunne forsvares i sommer, men slik situasjonen ser ut i dag, er det ikke lov å kreve vaksinepass. Hun poengterer særlig problemene knyttet til personvern og GDPR. 

For at man skal kunne benytte seg av vaksinepass krever det at det er nødvendig, effektivt og minst mulig inngripende, forteller professoren. 

Skolen og studentforeningen kan derfor ikke begrunne det som et egnet tiltak i dag, hevder hun.

Jusprofessor Anna Nylund har forsket på sivilprosessrett, primært på saksforberedelsen og retten til anke. Foto: DNVA / Thomas B. Eckhoff

Slipp folk fri

Når Nylund får se tallene fra spørreundersøkelsen, sier hun følgende:  

– Da er det bare å slippe fri. Folk spiser usunt,  går toppturer, og driver med ekstremsport. Det er masse man gjør som er risikabelt for den enkelte. Men vaksinepass, det kan man ikke bruke nå.

Stig Tenold, prorektor ved Norges Handelshøyskole, forteller at høyskolen uansett ønsker å rette seg etter myndighetenes anbefalinger. 

– Hvis vi hadde valget og visste at det hadde hatt positiv effekt, ser jeg ikke bort fra at vi ville innført en løsning med koronapass, forteller han.

I en avsluttende kommentar sier Tenold at det er uaktuelt å innføre tiltak som FHI og myndighetene ikke ønsker.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram