Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Nicolai Tangen om mentaltrening: Deres generasjon er skjørere enn det vi var

Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har innført to mentale treningsprogrammer for de ansatte. K7 Bulletin har snakket med oljefondssjef Nicolai Tangen og mentaltrener Bjørn Mannsverk for å høre mer om hva dette går ut på.

Nicolai Tangen som «lader». Foto: (Privat).
28. mars 2023
Sist oppdatert: 28. mars 2023

– Det er viktig fordi du må jobbe med robustheten din. Jeg tror det er kanskje viktigere enn noen gang, fordi deres generasjon er skjørere enn det vi var.

Dette sier Tangen om hvorfor han satser på mentaltrening.

– Det høres kanskje litt kleint ut, men når du ser på såkalt grit- tæl - så er det litt mindre av det nå. Dels fordi at foreldrene drev å dulla mer med dere enn det våre foreldre gjorde med oss. Og så er det viktig på grunn av jobben vi gjør - det er en veldig stressende jobb. 

– Så er det fordi at jobben er så tøff at dere føler dere trenger dette?

– Ja, jeg tenker du blir bedre i jobben hvis du håndterer helsen bedre. De store pengene er der hvor det er mest problematisk å gå, forteller han.

– Det er å gjøre motsatt av alle andre som er det mest lønnsomme, og det er vanskelig å gjøre altså. Det er tøft for psyken din.

Mentaltrening i praksis

Bjørn Mannsverk har utdanning som jagerflypilot og 20 års erfaring som aktiv jagerflyger, men er kanskje mest kjent som mentaltrener for fotballaget Bodø/Glimt. I Oljefondet er han en av to nyansatte som er ansvarlige for to nye pilotprosjekter om mentaltrening.

Bjørn Mannsverk, Mentaltrener i NBIM. Foto: (Lars Joakim Jørstad/Foto NHHS).

– Uansett hvilket miljø der folk er superdyktige med det de holder på med, er folk folk, med samme muligheter for å utvikle seg og prestere bedre. Jeg kaller det «bærekraftig prestasjonskultur». At man skal kunne prestere over tid, sier Mannsverk.

– Jeg er ikke så fan av å ta ut maks over korte perioder. I organisasjoner som Oljefondet skal man prestere over mange år, og da må man gjøre mange små ting riktig, dette vet jeg fra jagerflymiljøet og fotballmiljøet.

Oljefondet tilbyr ansatte to forskjellige programmer innen mentaltrening: Human Performance Program, som har pågått i 2 år, og Team Performance Program, som startet i høst. Felles for begge programmene er at de både innebærer samtaler i grupper i tillegg til individuelle samtaler.

Bjørn Mannsverk var på NHH under Symposiet. Foto: (Lars Joakim Jørstad/Foto NHHS).

Mannsverk forklarer:

– I Human Performance Program settes det opp grupper på åtte personer der de går gjennom syv intense plenum-sessions om teori og metoder. Dette er kombinert med én til én samtaler om hvordan hver enkelt kan ta i bruk disse metodene.

– Vi går for eksempel gjennom hva stress er, og normaliserer det. Vi trenger litt stress for å prestere, så vi trenger ikke å være redd for at vi er nervøse. Det gjør egentlig at vi sannsynligvis presterer bedre. Derimot er for mye stress over lang tid farlig.

– Du må trene opp evnen til å registrere at du er stresset, og få verktøy som kan ta ned stress i øyeblikket, men også ta det ned over tid.

– Hvilke verktøy kan dette være?

– Pusteteknikker i øyeblikket for eksempel. Men over tid handler det om å sikre fundamentet; hvordan du tar vare på deg selv.

Restitusjon er også viktig

– Men ikke minst at du får nok restitusjon. Det er ikke nok å sette av tid; man må også klare å koble av.

– Vi bruker ladestasjoner. En ting er det med restitusjon, men i hverdagen kan man identifisere sine egne ladestasjoner der man vet at man har lett for å koble av.

– Vi lader utrolig fort mentalt. Det kan være 2 minutter, 5 minutter eller 30 sekunder som kan få deg til å komme gjennom dagen, men også i forkant hvis du vet at du skal gjøre noe viktig.

Innrammingen er psykologisk trygghet

– Men det er ikke «plug n play» med folk hvis de ikke tør. Man kan ikke tvinge folk til å være trygge. Det er derfor vi jobber i to spor. På individ og grupper.

– En ganske annerledes tilnærming til å bygge team

Team Performance Program handler om å bygge «solide og sterke mennesker».

– Gjennom én til én samtaler tør du å åpne opp og vi får tilgang på det som er mangfold. Da kan vi si: «Det her du snakker om der, det tror jeg er viktig».

Nicolai Tangen presenterer på Symposiet. Foto: (Lars Joakim Jørstad/Foto NHHS).

– Hva snakker dere om?

På individsamtalene er alt skreddersøm etter hva du synes er utfordrende. Vi snakker mye om livet og relasjoner, slik at vi kan skille ut hva som er følelsesmessig og hva som er rent faktabasert. Slik at de kan skille snørr og bart, sier Mannsverk.

Etter at deltakerne har hatt individsamtaler med Mannsverk fortsetter samtalen i grupper.

– Så går vi inn i gruppesetting på gjerne 8 stykker. Der vil vi at deltakerne selv skal snakke.

– Dette er en ganske annerledes tilnærming til å bygge team enn det man kanskje tradisjonelt gjør.

Oljefondet tilbyr Team og Human Performance Program. Foto: (Davide Tacconelli/Foto NHHS).

– Bruk dine sterke sider og håndtere dine svake sider

– Hvis du skal øke din prestasjon, så handler det om hva som er dine sterke og svake sider, sier Mannsverk.

– Vær ærlig om det. Bruk dine sterke sider og håndtere dine svake sider. Dette er direkte prestasjonsfremmende. Hva gir energi og hva tar energi, det samme i relasjoner; prioriter det ene og reduser det andre.

100 av 600 ansatte deltar

Av fondets 600 ansatte er det nesten 100 som har tatt del i Human Performance Program de siste to årene. Team Performance Program har siden i høst hatt om lag 30 deltakere.

– Det er viktig fordi du må jobbe med robustheten din. Foto: (Davide Tacconelli/Foto NHHS).

Selv om Tangen mener at Alle kan ha nytte av mentaltrening, så mener han ikke at det er like nyttig for alle. Dette er også grunnen til at ikke hele organisasjonen deltar.

– Du må være i en jobb hvor du tar risiko, og du føler på det stresset. Det er ikke alle som har stressende jobb i Oljefondet. Alle sitter jo ikke og investerer.

– Er det frivillig å delta?

– Ja, konstanterer Tangen.

Mannsverk mener at det ville vært bortkastet å gjøre programmene obligatoriske.

– Alt er frivillig. Jeg har ikke troen på at du kan tvinge noen. Da blir det bortkastet tid for begge, så det er viktig for meg at det er frivillig.

Kommer til å fortsette med mentaltrening

– Tjener dere mer penger etter dere har startet med pilotprosjektene?

– Det er for tidlig å si. Men jeg har jo jobbet med sportspsykolog nesten hele livet da. Jeg ser hvordan det hjelper meg komme gjennom stress, sier Tangen.

Siden oppstarten av begge programmene har tilbakemeldingene vært gode. Mannsverk forteller videre at man aldri kan være helt sikre på resultatene.

– Det er ikke noe problem å få folk med.

Tangen sier at de kommer til å fortsette pilotprosjektetene med mentaltrening.

– Er dette noe dere har tenkt å oppskalere og investere mer i?

– Jeg tenker det ruller ganske fint sånn som det går nå, avslutter Tangen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram