Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Ny konkurranse i Kjernestyre-valg

For tredje gang på fire år er den konkurranse om enkeltstillinger i Kjernestyret. Konkurransen står mellom Alexander Mckinney Wist fra WiiFiks-blokken, og enkeltkandidaten Harald Straume.

Konkurransen står mellom Harald Straume og Alexander Mckinney Wist om stillingen som nestleder i Kjernestyret. Foto: K7 Minutter
11. oktober 2023
Sist oppdatert: 12. oktober 2023

Startskuddet for NHHS' årlige høstvalg ble avfyrt onsdag, med at kandidatene til Kjernestyret (KS), Symposiet, og en rekke andre utvalg ble offentliggjort og grillet. Over de neste to dagene kan studenter stemme på kandidater til de ulike styrene.

Spenningen har ofte kommet i form av enkeltkandidater som stiller på valg til individuelle posisjoner der blokker stiller. Det vil det være også i år, ettersom det er konkurranse på den nyopprettede stillingen som organisasjonsansvarlig i Kjernestyret. Kandidaten vil for øvrig være nestleder i KS.

Konkurransen vil stå mellom Alexander Mckinney Wist fra WiiFiks-blokken, og enkeltkandidaten Harald Straume. Straume stiller uavhengig av andre kandidater, og vil bli en del av WiiFiks-kjernestyret på bekostning av Mckinney Wist dersom han får et flertall av stemmene.

Oversetter dokumenter

Både Straume og Mckinney Wist ble grillet på en rekke temaer under onsdagens utspørring i aulaen. Begge kandidatene fremhevet sine kjernesaker for stillingen, og svarte på spørsmål fra salen.

En stor tabbe NHHS gjør er å ta store og brå bevegelser for å fikse alle problemer på en gang. Jeg vil snakke med alle underutvalg om hva de faktisk gjør, og hvordan deres praksis er, sier Straume på utspørringen.

En nestleder må være en god konflikløser, sier Mckinney Wist. Han fremhever viktigheten av å gjennomføre endringer som gagner studentforeningen, og er tydelig på signifikansen av få med hele massen.

Det viktigste er å kommunisere endringene til alle medlemmene i NHHS, og hvordan det vil påvirke dem, sier han.

Også problemstillingen om inkludering av internasjonale ble debattert. Begge kandidatene ønsker dialog med de internasjonale underutvalgene for å forbedre situasjonen.

Jeg ser på dette som en stor barriere, sier Straume om mangelen av vedtekter og retningslinjer på engelsk innad i NHHS.

Om nødvendig kan jeg oversetter alle dokumentene selv, understreker han.

Gjennomslag hos ledelsen

Dette er tredje gang på de seneste fire valgene der kun enkeltkandidater har stilt mot en blokk. I begge de to foregående tilfellene har enkeltkandidatene vunnet frem med, og dermed brutt blokka. Det mest kjente tilfellet var tilbake i 2020, da Stine Stolpestad ble valgt som leder av Kjernestyret.

Årets blokk heter WiiFiks, som er et ordspill på den populære spillkonsollen Wii. Blokken stiller med leder Karoline Aasnæs, samt økonomiansvarlig Lars Ludvig Helland, studentpolitisk ansvarlig Sivert Sundre Abrahamsen, marked- og kommunikasjonsansvarlig Kristiane Morewood Thoen, arrangementsansvarlig Paul Søberg Vaglum, driftsansvarlig Håvard Fagerholt, HR-ansvarlig Kjersti Nøttum Haaland og organisasjonsansvarlig Alexander Mckinney Wist.

Vi skal være et klart talerør for studentene, sier lederkandidat Aasnæs i sin appell.

Det er vanskelig å få gjennomslag hos ledelsen. Da er det en god ide å vise til undersøkelser og underskriftskampanjer for å synliggjøre meningene til studenter og størrelsen på problemene, fortsetter Sangria-veteranen.

Kandidatene ble grillet på temaer som digital undervisning, utestenging, ny Bachelor og det som ble omtalt som «et enormt alkoholkonsum i NHHS».

Jeg ønsker å oppfylle 50/50-visjonen, der 50 prosent av undervisningen skjer for 50 eller færre studenter. Hvis ikke kan foreleserne like gjerne filme forelesningene, sier studentpolitisk ansvarlig Sivert Sundre Abrahamsen.

Vi ønsker en holdning der du ikke blir ledd av for å dra på alkoholfrie arrangementer, sier HR-ansvarlig Kjersti Nøttum Haaland.

Det er viktig å kommunisere de åpne gruppene vi har, og fordelene de har. Også er det viktig å ikke snakke ned de lukkende gruppene heller, fortsetter hun.

NHHS er ikke en av de mest inkluderene studentforeningene, men vi er en av de med mest tilbud.

Kandidatene i blokken WiiFiks. Foto: WiiFiks.

Norsk skole

Også kandidatene til de ulike stillingene i de andre utvalgene ble grillet i aulaen. Tross svært liten grad av konkurranse på stillingene, ble det debatt rundt flere engasjerende temaer.

Jeg innser at dette var dårlig ordlagt, uttaler NU-lederkandidat Sigurd Markussen da han ble grillet om sitt valg av sitatet «Alle skal med» i sin appell.

Dette er en blå skole, og det var et AP-slagord, sier han

Han tok opp problemstillingen rundt eksterne bedriftspresentasjoner, og fremhevet viktigheten av tydelige retningslinjer for å øke NHHs attraktivitet for bedriftene.

Dette er en norsk skole, og vi prøver å ikke få inn for mye engelsk helt ennå, uttaler KD-lederkandidat Falk Jacobsen, på spørsmål om han ønsker å øke den internasjonale tilstedeværelsen under neste års karrieredager.

Han understreker dog at det var problematisk at årets karrieredager kun hadde to foredrag på engelsk, som begge ble holdt samtidig.

Bredere enn Bulle

I likhet med Kjernestyret stiller også kandidatene for Symposiet 2025 i en enkelt blokk. Sympact, under ledelse av Ida Marie Mathisen, har høye ambisjoner for konferansen.

Jeg håper Symposiet når litt bredere enn bare Bulle, sier kandidat for kommunikasjonsansvarlig Mari Kittilsen.

Drømmeforedragsholderen ville vært Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, sier programansvarlig Karoline Prytz Berset, og legger til at NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg ville vært en god andrekandidat.

Å åpne opp for at UiB-studenter kan være med i Symposiet, er derimot mindre aktuelt for styreblokken. De henviser til at NHHS allerede er åpne for andre studenter gjennom Uken.

Min umiddelbare reaksjon er at vi trives best med bare NHH-studenter, uttaler HR-sjef Oda Eriksen Brockstedt Olsen.

Harald Straume er tidligere journalist i K7 Bulletin.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram