Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Plate løsnet fra taket og traff NHH-student i hodet under Internaften


Et hull i taket hvor himlingsplaten var plassert. Foto: Privat
4. oktober 2021
Sist oppdatert: 24. mars 2022

En himlingsplate løsnet fra taket i Aulaen under Internaften 18. september og traff en NHH-student i hodet.

Det er Statsbygg som har stått for arbeidet med å renovere Aulaen og NHH. Overfor K7 Bulletin opplyser Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, at himlingsplaten var montert 2,5 meter over bakken og veide mellom fem til syv kilo. Platen løsnet under et musikalsk innslag med «mye bass». Den var montert under «hyllen» og traff en uheldig deltager som var plassert direkte under.

På spørsmål om hvem som er ansvarlig for en slik ulykke svarer Njaa Schim:

– Vi har ikke avklart ansvaret i denne konkrete saken, det vil si hva som eksakt har forårsaket uhellet. Men generelt er det Statsbygg som er ansvarlig overfor NHH for totalrehabiliteringen av Aulaen.

Statsbygg har etter hendelsen mottatt en rapport fra entreprenøren, opplyser kommunikasjonsdirektøren. I rapporten heter det at det virker å ha vært arbeid på himlingen under «hyllen», men det kan ikke stadfestes hvem som har vært inne og gjort arbeid på himlingen. Videre understrekes viktigheten av å ha et rapporteringssystem på denne typen arbeid.

– Hva er sjansen for at noe lignende kan skje igjen?

– En slik hendelse skal ikke skje. Vi har bedt totalentreprenøren som har prosjektert og bygget himlingen kontrollere hele himlingen, samt rapportere til oss årsak og hva som gjøres eller er gjort for at lignende uhell ikke skal skje igjen, sier Njaa Aschim.

Ingen alvorlige skader

K7 Bulletin har vært i kontakt med den studenten som ble truffet av platen. Vedkommende ønsker å forbli anonym, men kan etter å ha vært innom legekontoret bekrefte at det ikke ble funnet noen alvorlige skader etter ulykken.

Studenten kom fort i kontakt med Vaktkorpset (VK), som skal ha handlet rutinemessig, ifølge Vaktkorpset-leder Tobias Haukland. Sammen med en representant fra Kjernestyret (KS) skal vedkommende ha fått hjelp med tilkalling av taxi hjem og legebesøk.

– Hvorfor ble ikke festen avlyst etter at en plate løsnet fra taket?

– Man kunne ha avsluttet hele arrangementet, hvis man mener at dette er nødvendig for å ivareta liv og helse. Dette er også noe VK er villige til å gjøre. Det vil alltid være noen risikoer man ikke klarer å eliminere når man skal gjennomføre et arrangement. Det er ingen hemmelighet at det har vært utrykning av samtlige nødetater dette semesteret, opptil flere ganger, skriver Haukland i en e-post og legger til:

– Det tryggeste er kanskje å ikke gjennomføre noen arrangementer i det hele tatt. Dette er likevel heller ikke den ønskelige tilnærmingen. Man må være villige til å akseptere noe risiko.

Ønsker tilbakemelding på situasjonshåndteringen

Haukland forteller at stoler som var plassert under samme typen tak som det platen løsnet fra ble fjernet etter hendelsen for å redusere antallet mennesker som befant seg under taket til enhver tid.

– Sannsynligheten for at flere plater skulle falle ble også vurdert som liten. Dette har i etterkant heldigvis heller ikke skjedd. Dette resulterte i at sannsynligheten og konsekvensen ble vurdert til å være tilstrekkelig lav for at man anså risikoen som akseptabel sett opp mot ulempene ved å avlyse Internaften, sier Haukland.

Haukland understreker at vurderingen kan diskuteres i etterkant, og at gruppen setter pris på tilbakemelding dersom det ønskes fra studentforeningen, Kjernestyret eller arrangører at terskelen i fremtiden reduseres for å avlyse et arrangement.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram