Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Prorektor mener pandemien var største årsak til at snittet på NHH økte i 2020.
– Jeg tror nok corona har mye av skylden for det. Våre største konkurrenter er utenlandske handelshøyskoler, og jeg tror mange studenter ikke ønsket å reise til utlandet grunnet pandemien. Jeg tenker likevel det var bra at snittet økte, fordi vi har en ambisjon om å tiltrekke oss flinke studenter, slik vi har gjort, sier en fornøyd Arve.
Forventer du at snittet for å komme inn på NHH øker eller synker i 2021?
– Det tenker jeg blir et krystallkulespørsmål, men hvis jeg skulle gjettet ville jeg sagt at det ikke kommer til å endre seg. Situasjonen kommer nok til å være veldig lik i år som den var i fjor, og snittet har ligget stabilt ganske lenge før 2020. Da økte det litt, men fremdeles ikke dramatisk mye. Det er likevel umulig å si sikkert hva som skjer til sommeren, svarer hun.
Lite frafall på NHH
NHH har en svært lav frafallsprosent på bare 3-5%, og tallene har tilsynelatende ikke blitt påvirket av pandemien. Prorektor sier at hun er fornøyd med dette, ettersom NHH har lavt frafall og høy gjennomføringsprosent fra før. Hun hadde forventet økte tall på frafall.
– Jeg var redd for at vi skulle se mer frafall grunnet corona, og at viruset skulle gjøre studenthverdagen enda vanskeligere, spesielt for de nye. Jeg har inntrykk av at det er veldig tungt å være student nå, og jeg har sympati for situasjonen elevene er i. Jeg tror ikke mange forventet seg den situasjonen som er nå, og jeg forstår at studenter lett kan falle fra og miste motivasjonen. Det å endre sine forventninger til studiehverdagen, og hvordan man kan treffes og studere, det er nok en utfordring for mange, antar Arve.
Forventer du mer frafall i 2021/2022 siden elever har hatt nettundervisning såpass lenge?
– Jeg tror ikke det påvirker på sikt, siden vi blir bedre og bedre på digitale løsninger. Vi har kommet inn i et digitalt skifte, noe som er en av de få positive konsekvenser ved denne pandemien. Den har lært oss å se muligheter, forklarer prorektor.
Digitale løsninger
Hun forteller at enkelte digitale løsninger har fungert bedre enn andre, og at hjemmeundervisningen nok hadde negativ effekt på motivasjonen til studentene i starten. Hun mener de digitale løsningene fungerer greit, men håper elevene snart kan bruke tiden til noe som motiverer mer.
– Vi tar med oss det gode når vi etterhvert kan møtes igjen og bruke tiden på noe mer konstruktivt enn monolog-forelesninger som hører hjemme på 50-60 tallet, sier Arve og drar på smilebåndet.
Internasjonale studenter
Skolen har hatt færre utenlandske studenter enn vanlig det siste året. Arve forteller at NHH har lenge hatt ambisjon om å ta opp minst 100 studenter på masteropptaket, men i år har de kun hatt omtrent 80. Skolen har likevel gitt mulighet for utsatt studierett til deres internasjonale søkere grunnet usikkerheten ved om de kunne komme. Det var over 30 personer som takket ja til dette, så samlet har skolen nådd ambisjonen sin. Dette betyr at skolen nok får ekstra mange utenlandske studenter neste år, så sant situasjonen har bedret seg.
– De internasjonale studentene bidrar til et viktig mangfold på skolen, mener prorektor.
Skolen har derimot fått mange elever fra utlandet på utveksling i 2021.
– Vi har hatt innreiserekord for vårsemester dette semesteret. Det var over 200 som kom fra utlandet til NHH i år. Dermed har vi fått litt internasjonalisering på hjemmebane, sier hun fornøyd.
Les også: Karantenehotell og smittvernsvakter kan koste NHH dyrt.
Utveksling til høsten
Hva tror du om utveksling til høsten? Lar det seg gjennomføre?
– Nå er jeg en evig optimist, så jeg håper det lar seg gjennomføre. Vi må selvsagt se an situasjonen, og om det kommer en tredje smittebølge. Hvis bølgen kommer nå snart, eller hvis vi får vaksinert alle til sommeren, tror jeg at det til høsten er mer sannsynlig at vi får til utveksling enn det har vært på et år, hvertfall i Europa.
Målantall elever høyskolen vil ta inn ble oppjustert i 2020 fra 470 til 570.
– Ja, det stemmer. Styret valgte å øke opptaksrammen fra 470 til 500 i desembermøtet 2019, altså før pandemien. Etter coronautbruddet 2020 kom Kunnskapsdepartementet med en forespørsel til universitets- og høyskolesektoren om vi kunne ta inn flere studenter. På bakgrunn av dette ble NHHs opptaksramme økt med ytterligere 70 studenter, forteller Arve.
Gjør en innsats
Prorektor forteller at skolen har satt ned en arbeidsgruppe i samarbeid med studentene for å se på tiltak som kan bedre både læringsmiljøet og det psykososiale miljøet. Blant annet har gruppen arrangert et seminar som omhandlet tips til å takle en utfordrende hverdag.
– Vi prøver å skape uformelle møteplasser mellom studentene. Studentforeningen tar også tak, og har blant annet arrangert digitale quizer hvor du kan møte enten som gruppe eller som enkeltperson. Dersom du ikke kjenner så mange, kan du da bli plassert i gruppe med andre som også ønsker å møte nye mennesker.
Arve har sammen med studentvalget satt i gang et tiltak de kaller “ettermiddagspraten”, som er en uformell møteplass for både studenter og ansatte. I tillegg gjorde skolen stas på studentene ved å ønske velkommen tilbake etter lockdown forrige uke med å servere kakao ved alle innganger da skolen åpnet opp igjen.
Har du noe mer du vil si til studentene ved NHH?
– Det er viktig å være flink på skolen, men det er så mange dimensjoner som ikke fanges opp i karakter. Derfor må vi ikke henge oss for mye opp i karakterer. Alle kan ikke være best i alt, og det at dere har kommet inn på NHH, signaliserer hvor flinke dere er. Nå handler det om læring og utvikling, avslutter Arve med et smil.
Les også: