Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Regjeringen snur etter studentpress


27. november 2017
Sist oppdatert: 28. november 2017

Høyre og Frp utsetter innføringen av økte krav til vekteropplæring. – Vi er kjempeglade for at de tar ny runde, sier VT-leder Mia Milde.

I sommer kom det forslag fra Politidirektoratet om å øke kravet til opplæring for ordensvakter ved utsteder fra 25 til 120 timer. Forslaget som var ment å innføres i januar 2018, er nå utsatt på ubestemt tid.

– Vi er veldig fornøyd med at regjeringen snur. Det ville vært katastrofalt for studenthus som Kvarteret, Klubben på NHH, og Meieriet i Sogndal hvis disse kravene hadde blitt innført, sier leder Mia Milde i Velferdstinget.

Fornøyd: Leder Mia Milde i Velferdstinget (foto: Hillevi Leknes Foto NHHS)
Fornøyd: Leder Mia Milde i Velferdstinget (foto av Hillevi Leknes, Foto NHHS)

Systematisk arbeid fra studentpolitikere ligger bak stansen i lovendringen.

– Vi har jobbet hardt med Hordlandsbenken på Stortinget etter at forslaget kom på bordet for å hindre at det blir satt i lov i sin nåværende form. Sammen med Kvarteret, NHHS og Meieriet (studentdrevet utested i Sogndal, red.anm.) har vi funnet de gode argumentene, sier Milde.

Reagerte med lettelse

Eksternansvarlig i NHHS, Karoline Kongshaug, reagerer med stor lettelse på at Høyre og Frp har snudd i saken.

– Det er kjempebra at de velger å utsette gjennomføringen, og gjennomgå lovendringen på nytt, sier Kongshaug.

Nestleder Martin Olsen Corneliussen på Det Akademiske Kvarter ble også veldig lettet da han fikk høre om at regjeringen hadde snudd i saken.

– Det er veldig positivt. Endelig har de innsett hvilke konsekvenser forslaget ville hatt for frivilligheten, sier Corneliussen.

Han ønsker å rette en stor takk til Velferdstinget for arbeidet deres med å hindre at forslaget blir gjennomført.

– Ville måtte leid inn vektere

Kongshaug tror at innføringen av lovendringen ville rammet NHHS kraftig i form av svekket rekruttering til det studentdreven vekterkorpset på NHH.

– Det ville gjort det svært vanskelig å rekruttere vektere. Studentforeningen ville sannsynligvis måtte leid inn vektere til sine arrangementer.

Dette ville medført kostnader til vakthold på mellom 1,6 og 2 millioner, ifølge Kongshaug. I 2016 var vekterkostnadene til NHHS Fellesmassen på 387 033,13 kroner.

Budsjetterte med økning på 400 000

Corneliussen på Kvarteret forteller at de for 2018 hadde budsjettert med økning på ca 400 000 kroner på utgifter til kurs for vaktpersonell.

– Vår drift bygger på forutsigbarhet. Derfor har vi allerede sett oss nødt til å begynne å utdanne vektere. Men det blir fint slippe de ytterligere kostnadene forslaget ville medført fremover, forteller han.

Lettet: Eksternansvarlig Karoline Kongshaug i NHHS. (foto: Liubov Nikitina)
Lettet: Eksternansvarlig Karoline Kongshaug i NHHS (foto av Liubov Nikitina, Foto NHHS)

Veien videre

Forslaget fra Politidirektoratet var ment å rydde opp i problemer i utelivsbransjen. Det vil bli sett på med nye øyne i 2018.

– Slik vi forstår det er tanken at forslaget vil få noen unntak som beskytter frivilligheten, slik som studentdrevne utsteder, sier VT-leder Milde.

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram