Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Retningslinjer for opptak i NHHS endres – idrettslag og kjellergruppe kommenterer

Det pågår for tiden en debatt om tolkningen av valgloven i NHHS. Her fra rekrutteringsuken i 2016. FOTO: Kjernestyret
12. mai 2020
Sist oppdatert: 12. mai 2020

Forbud mot alkohol på opptak, sosiale opptak i NHHS-grupper og promotering i forelesninger er noen av endringene i retningslinjene for opptak og rekruttering i NHHS-grupper.

Det opplyser informasjonsansvarlig i Kjernestyret, Thomas Garås Gulli, i en informasjonsmail sendt ut mandag 20. april. Prosessen for å revidere retningslinjene skal ha pågått siden januar tidligere i år.

Les også: Nytt styre i Velferdstinget Vest: NHH med både nestleder og to styremedlemmer

I mailen opplyses det om konkrete endringer:

–Retningslinjene vil utelukkende eksistere på engelsk, og har i hovedsak fem større endringer:

·  Ingen har lenger lov til å konsumere alkohol på opptak. Dette inkluderer kandidater som er på opptaket, men også gruppen som avholder opptaket.

Informasjonsansvarlig i Kjernestyret, Thomas Garås Gulli.
FOTO: Privat

 

·  Tidligere var sosiale opptak kun forbudt for NHHI-lag. Dette er nå utvidet til å gjelde alle grupper i NHHS. Et sosialt opptak er definert som: Social admissions are admissions where the purpose of the group is not in focus and where the candidate is not assessed on the basis of relevant criteria associated with the group that is known in advance.

·  Det gis ikke anledning til å promotere opptak i forelesning eller via betalt annonsering i sosiale medier.

·  Grupper må melde inn nye medlemmer i kontaktskjema utsendt av it.gruppen innen 14 dager etter avholdt opptak. Siden hverdagen blir mer og mer digitalisert, blir også dette viktigere og viktigere. Tilganger til b.la. G Suite, e-post og medlemsregistre styres ut ifra disse kontaktskjemaene, og det er derfor essensielt at de er oppdaterte.

·  Grupper må rapportere inn alle som har vært på opptak og om personen kom med i gruppen eller ikke. Dette er utelukkende for statistikkformål, slik at man kan få en oversikt over hvor mange som er interesserte i å bli med i NHHS - men som ender opp uten tilbud.

Opptaksmatriser utgår

Opprinnelig var det også planlagt å innføre opptaksmatriser for idrettslag, et tiltak som var ment for å spre opptakene utover rekrutteringsuken. Dette utgår imidlertid etter diskusjoner med grupper og styret i NHHI.

Det opplyser Gulli i en oppfølgingsmail sendt ut søndag 26. april:

–Etter god dialog med flere grupper og NHHI-styret, har vi nå kommet frem til at opptaksmatriser utgår som hovedplanen for høstens Rekrutteringsuke. Opptaksmatriser var skissert som et mulig alternativ for å få spredd opptakene til grupper som ikke har intervju som eneste form for opptak, utover i Rekrutteringsuken, forklarer Gulli.

–Istedenfor opptaksmatriser ønsker vi å tilrettelegge for god kommunikasjon mellom grupper for å få opptakene spredt utover. Vi har allerede vært i kontakt med noen grupper, og vil nå ut til alle som har en form for tryout (ikke utelukkende intervju som opptaksform) i god tid før påmeldingsfristen til Rekrutteringsuken, fortsetter han.

Kjellergruppe fornøyd med retningslinjene

Generalsekretær i UKEkoret Optimum, Ylva Gjelten, er enig i Kjernestyrets nye retningslinjenr for opptak.

Generalsekretær i UKEkoret Optimum, Ylva Gjelten.
FOTO: Privat

–Jeg syns de nye retningslinjene er bra. Jeg syns det er viktig at det er like vilkår og regler for alle gruppene som skal avholde opptak enten dette er en interessegruppe eller idrettslag, uttrykker Gjelten i en epost til K7 Bulletin.

–Vi i Optimum ønsker at opptaksprosessen skal være en trygg og positiv opplevelse for alle som møter opp og synes retningslinjene legger godt til rette for dette.

Er det noe med de nye retningslinjene du er uenig i? 

–Nei, vi er i utgangspunktet enige i alle endringene.

Tennislagene stort sett enige          

Synnøve Vigander Mjølhus, leder i NHHI Tennisjenter
FOTO: Privat

Synnøve Vigander Mjølhus, leder i NHHI Tennisjenter, sier at laget har tillit til at Kjernestyret har tatt beslutninger for studentenes eget beste, og deler også synet til Gjelten.

–Opptak i rekrutteringsuken kan for mange nye studenter oppleves som skummelt, og vi har som interessegrupper og idrettslag et kollektivt ansvar for at opptakene skal oppleves så hyggelig som mulig, som alltid har vært vårt mål i NHHI Tennisjenter, sier Mjølhus.  

Herrelaget til NHHI Tennis har også tiltro til Kjernestyret og ser heller ikke noen problemer med de nye retningslinjene. Det meddeler leder for laget, Even Nesse, i en epost:

–Nei, vi føyer oss etter de retningslinjene som er gitt og ser ikke at dette vil påvirke opptaket vårt i særlig stor grad, da det sportslige uansett er i hovedfokus.

Even Nesse, leder i NHHI Tennis.
FOTO: Privat

Leder i NHHI Racket Club, Kristoffer Jansen, ser ikke for seg endringer i opptaket deres etter innføringen av endringene, men påpeker at lagene burde få styre opptakene sine selv.

–På generelt grunnlag synes jeg derimot at så lenge de forskjellige lagene ikke drives på vegne av NHHS, men på vegne av lagsmedlemmene, så burde de få lov til å i større grad styre opptakene sine selv, forteller Jansen.

Ser alternative løsninger

Hans Oscar Morstad, leder i NHHI Parkettgutta, mener hovedsakelig at de nye retningslinjene er ryddige og enkle å forholde seg til, til tross for omfattende endringer.

–Det å promotere i forelesning er etter min mening noe oppskrytt. Valget om hvilke opptak du som ny student skal gå på avgjøres nok ikke av klisjefylt gauling i Audmax. Dette er vel noe som har blitt en ting fordi «alle andre gjør det», og ikke fordi det har så stor effekt på antallet som kommer på opptak, sier Morstad.

–Det er noe spesielt at vi trenger så mange regler, men slik enkelte opptaksprosesser tidligere har utartet seg er det vel nødvendig.

Hans Oscar Morstad, leder i NHHI Parkettgutta.
FOTO: Privat

Punktet om innrapportering av alle som har vært på opptak tror imidlertid Morstad kan bli tidkrevende, med tanke på at laget har opptil 70 studenter på opptak. Han mener det finnes bedre løsninger:

–En løsning jeg anser som bedre hadde vært å sende inn: 1. Antall på opptak og 2. Hvem som har kommet med på laget. Hvorfor det skal være et register på hvem som har vært på opptak de forskjellige stedene skjønner jeg ikke helt. But i guess it is what is is, avslutter Morstad.

 

 

 

 

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram